Επιχειρηματικότητα και τοπική ανάπτυξη


 Τις έννοιες της επιχειρηματικότητας και της τοπικής ανάπτυξης και πως αυτές συνδέονται μεταξύ τους, ανέπτυξε στα πλαίσια του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου Καρδίτσας η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Καρδίτσας – Δικηγόρος MSc κ. Γεωργία Κοτρώνη. Η κ. Κοτρώνη συνοπτικά ανέφερε:

 «Ο ρόλος των περιφερειών στη διευρυμένη Ευρώπη των 25, είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και με δεδομένη την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η κάθε Περιφέρεια καλείται να αναπτύξει τη δική της διακριτή ταυτότητα, κίνηση που θα της εξασφαλίσει την επιβίωση, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη στις νέες συνθήκες.  

 Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξαιρετικά μεγάλο πρωτογενή τομέα και χαμηλά ποσοστά στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η εικόνα αυτή παραμένει σταθερή σε  όλα τα επίπεδα αναφοράς (είτε αφορά την ΕΕ15 , είτε την ΕΕ 25), γεγονός που καθιστά αυτή τη διαρθρωτική ιδιομορφία ακόμη πιο χαρακτηριστική. Είναι σαφές  επομένως ότι απαιτείται ένας πολύ σοβαρός ποιοτικός αναπροσανατολισμός της θεσσαλικής οικονομίας, τόσο σε επίπεδο τομεακό -κλαδικό όσο και σε επίπεδο ποιοτικών διαρθρωτικών χαρακτηριστικών. Ταυτόχρονα  τα ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά  μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Στην παρούσα εργασία, θα γίνει μια προσπάθεια επικέντρωσης στις έννοιες της επιχειρηματικότητας και της τοπικής ανάπτυξης, στο πώς συνδέονται οι δύο αυτές έννοιες μεταξύ τους και στον άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο που έχουν  στην ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Θα γίνει επίσης – με τη βοήθεια ερωτηματολογίων- μια προσπάθεια καταγραφής της  υπάρχουσας κατάστασης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας:

α.  στον τομέα της απασχόλησης στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον και

β. στον τομέα της επιχειρηματικής εξέλιξης στη Θεσσαλία.

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη συλλογή των στοιχείων και την συναγωγή των συμπερασμάτων, στηρίχθηκε τόσο στη συμπλήρωση τα ερωτηματολογίων που μοιράσθηκαν σε επιχειρηματίες, όσο και σε στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν από τις υπηρεσίες Μητρώου των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας.

          Τα περιεχόμενα της εργασίας , εκτός από την εισαγωγή είναι τα ακόλουθα:

  • Μεθοδολογική προσέγγιση
  • Ανάλυση της έννοιας της Επιχειρηματικότητας . Επίσης ανάλυση  της απασχόλησης στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον .
  • Ανάλυση της έννοιας «Τοπική Ανάπτυξη».
  • Η επιχειρηματική εξέλιξη στη Θεσσαλία.
  • Γενικά Συμπεράσματα.

Αναλυτικότερα το κάθε κεφάλαιο πραγματεύεται τις εξής πλευρές:

Στη μεθοδολογική προσέγγιση, αυτό που αναλύεται είναι η μέθοδος  που ακολουθήθηκε προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την υπάρχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και της επιχειρηματικότητας εν γένει , έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να συναχθούν συμπεράσματα για την σύνδεση της επιχειρηματικότητας με την τοπική ανάπτυξη. Στο κεφάλαιο αυτό γίνεται λόγος για το πώς επιλέχθηκε η συγκεκριμένη μέθοδος που ακολουθείται αλλά και όλα τα απαραίτητα εκείνα χαρακτηριστικά και εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη εργασία, προκειμένου να οδηγηθούμε στο τελικό αποτέλεσμα.

  Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Επιχειρηματικότητα, γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης της έννοιας της επιχειρηματικότητας μέσα από ορισμούς από καταξιωμένους επιστήμονες , αλλά και καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν την άσκηση της επιχειρηματικότητας γενικά  και ειδικά  στην Ελλάδα..

Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται – με την στατιστική ανάλυση ερωτηματολογίων- ανάλυση σχετικά με την απασχόληση και το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον  στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα αναλύονται τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής που αφορούν στην απασχόληση, η παραγωγική διάρθρωση, η ανάγκη της ανάπτυξης της έρευνας και της Καινοτομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η καταγραφή των  αναγκών και η αποτύπωση της συμπεριφοράς της επιχειρηματικής κοινότητας σε στελέχη και ειδικότητες στη Θεσσαλία.

          Στο τέταρτο κεφάλαιο ακολουθεί η ανάλυση της έννοιας της «τοπικής ανάπτυξης», όπως αυτή ορίζεται από τους ειδικούς. Καταγράφεται η πολιτική της Κοινότητας για την Τοπική Ανάπτυξη, ο ρόλος των τοπικών κέντρων ανάπτυξης και οι κατευθύνσεις της στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης.

Στο πέμπτο κεφάλαιο, καταγράφονται και αναλύονται τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας, που σκοπό έχει την αποτύπωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη Θεσσαλίας, η ανάλυση πλεονεκτημάτων, μειονεκτημάτων, ευκαιριών και κινδύνων για τη Θεσσαλία (SWOT ΑNALYSIS), οι κίνδυνοι για το Περιφερειακό παραγωγικό σύστημα , οι ευκαιρίες για ανάπτυξη του Περιφερειακού παραγωγικού συστήματος.

Στα συμπεράσματα γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν οι όροι της επιχειρηματικότητας και της τοπικής ανάπτυξης, με βάση τόσο το θεωρητικό κομμάτι όσο και τα αποτελέσματα των ερευνών που παρατίθενται, να αποδειχθεί η στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ τους και η αλληλεπίδρασή τους στο χώρο και στην ανάπτυξη των περιφερειών. Τέλος γίνεται μια παράθεση προτάσεων βάση των οποίων οι τοπικές κοινωνίες θα υποστηρίξουν με αρτιότερο τρόπο την επιχειρηματικότητα και η επιχειρηματικότητα από την πλευρά της θα αποδώσει τα μέγιστα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες». 

Προηγούμενο άρθρο Την Τρίτη 28/12 στις 10 το βράδυ στο Παυσίλυπο συναυλία με τον Μίμη Πλέσσα
Επόμενο άρθρο Σύντομα οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος