ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ – Χρηματοδότηση εκτός ΚΑΠ ζήτησε το σώμα


 Με το θέμα της μεταφοράς των μαθητών ασχολήθηκε στη χθεσινή του συνεδρίαση το σώμα της ΤΕΔΚ, μετά από αίτημα της ΚΕΔΚΕ να γνωμοδοτήσει επί του σχεδίου της νέας ΚΥΑ. Στη συνεδρίαση εκφράστηκε η ανησυχία της κάλυψης των εξόδων για τη μεταφορά των μαθητών από τη νέα σχολική χρονιά, δεδομένης της υποχρηματοδότησης των δήμων, ενώ το σώμα απεφάνθη κατά πλειοψηφία, ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνει εκτός ΚΑΠ.

 Άλλα θέματα

Σε ό, τι αφορά στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, το σώμα ενέκρινε : τον απολογισμό της ΤΕΔΚ οικον. έτους 2010 και αποφάσισε σχετικά με τον ορισμό εκπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της ΙΠΑΔΥΘ Α.Ε. καθώς επίσης και της ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.

Η ΚΥΑ

Σύμφωνα λοιπόν με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά των μαθητών, προβλέπονται:

1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δημόσιων σχολείων οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής:
     α) 1.200 μέτρα για μαθητές  πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
            β) 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων.
     γ) 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ
2. Η μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιείται με δρομολόγια αποκλειστικής χρήσης μαθητών σύμφωνα με τα οριζόμενα στις  παρ. Α και Γ του άρθρου 2 της παρούσας που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, και μπορεί να γίνεται  και παρουσία συνοδού, υπαλλήλου του μεταφορέα ή του οικείου δήμου, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. 
3. Η μεταφορά μαθητών της  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίων, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ & Λυκείων) πραγματοποιείται με Δημοτική ή Δημόσια αστική και Υπεραστική συγκοινωνία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Β του άρθρου 2 της παρούσας εφόσον η συνολική απόσταση που περιλαμβάνει την απόσταση των κατοικιών των μαθητών από τη στάση επιβίβασης και την απόσταση της στάσης αποβίβασης  από τη σχολική μονάδα δεν υπερβαίνει τα όρια που θέτει η παράγραφος (1) του παρόντος άρθρου.
4.  Η μεταφορά των μαθητών των ΣΜΕΑ από τον τόπο διαμονής τους (κατοικία-οικοτροφείο), ή από συγκεκριμένο τόπο συγκέντρωσής τους στο σχολείο που φοιτούν και αντίστροφα, καθώς και η μεταφορά των μαθητών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων και σχολείων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, πραγματοποιείται από το δήμο στον οποίο έχει έδρα το σχολείο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. Γ του άρθρου 2 της παρούσας.
 

Α. Με ίδια μέσα των δήμων

1. Οι δήμοι μεταφέρουν τους μαθητές, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του προηγούμενου άρθρου, κάνοντας χρήση των ιδιόκτητων μεταφορικών τους μέσων εφόσον τα οχήματα τα οποία διαθέτουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό. Δεν είναι επιτρεπτή η μεταφορά όρθιων μαθητών.

2. Αρμόδιος δήμος για τη μεταφορά μαθητών ανεξαρτήτως του τόπου κατοικίας τους θεωρείται ο δήμος εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται το σχολείο στο οποίο οι μαθητές μεταφέρονται. Οι δήμοι μπορούν μέσω διαδημοτικής συνεργασίας να κάνουν χρήση κοινών λεωφορείων.

3. Στην περίπτωση αυτή για τα δρομολόγια αποκλειστικής εξυπηρέτησης μαθητών οι δήμοι αποζημιώνονται σύμφωνα με την αποζημίωση που προκύπτει από το μαθηματικό τύπο του παραρτήματος αφαιρουμένου του ποσοστού του ευλόγου κέρδους όπως προκύπτει βάσει της παραγράφου Γ3 του παρόντος  άρθρου.

4. Όταν η μεταφορά πραγματοποιείται σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας παραγράφου τα διανυόμενα χιλιόμετρα και η κατανάλωση καυσίμου που αντιστοιχούν είναι πέραν των μεγίστων ορίων των υπηρεσιακών αυτοκινήτων όπως ορίζονται στην Υ.Α.1450/550/3-3-1982.

Προηγούμενο άρθρο Περιοδεία της θεατρικής παράστασης «Μαρινέλλα-το Μιούζικαλ» και στο δημοτικό στάδιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Με λαμπρότητα τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας