Εργασίες 10ου Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008  η 10η  Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στην κοινότητα Ασπροποτάμου ν. Τρικάλων (ξενοδοχείο Μαντάνια), υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Φώτη Γκούπα, με τη συμμετοχή των Νομαρχών Τρικάλων, κ. Βλαχογιάννη Ηλία, Λάρισας, κ. Κατσαρού Λουκά, Καρδίτσας, κ. Αλεξάκου Φώτη, του Αντινομάρχη Μαγνησίας, κ. Ξηρακιά Ηλία, εκπροσώπων των ΤΕΔΚ Θεσσαλίας, πολλών δημάρχων  καθώς και  των μελών του Συμβουλίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αφού έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις  και μετά από συζήτηση, αποφάσισε τα εξής:

1. Εκφράζει την ικανοποίηση του για την πορεία υλοποίησης του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2000 – 2006

2. Ενημερώθηκε και συμφωνεί με το Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου του ΕΣΠΑ

3. Ενημερώθηκε για την πορεία ενεργοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου όσον αφορά την Θεσσαλία, του οποίου εγκρίνει τις κατευθύνσεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων του

4. Έχοντας γνώση ότι το ΠΕΠ και η περίοδος επιλεξιμότητάς του λήγει στις 31-12-2008, συμφωνεί με τη σημαντικότητα της έγκαιρης υλοποίησης των Πράξεων εντός της περιόδου επιλεξιμότητας του ΠΕΠ

5. Συμφωνεί με την αναγκαιότητα της έγκαιρης και ορθής εφαρμογής της Διαδικασίας «Ολοκλήρωσης» όλων των Πράξεων του ΠΕΠ

6. Ως συνέπεια του παραπάνω, συμφωνεί με τον στόχο της έγκαιρης «Ολοκλήρωσης Πράξεων» για το σύνολο των πράξεων του ΠΕΠ, με εκτέλεση απαιτούμενων ενεργειών από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς : Τελικούς Δικαιούχους , Φορείς Εκτέλεσης και Διαχειριστική Αρχή, στο μέρος που τους αφορούν

7. Συμφωνεί, αναφορικά με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με την σκοπιμότητα περαιτέρω επικέντρωση σε συγκεκριμένες επιλέξιμες παρεμβάσεις υψηλής αναπτυξιακής προτεραιότητας και αναγκαιότητας με στόχο την έγκαιρη ωρίμανση τους

8. Αναφορικά με τα Επιχειρησιακά Σχέδια και Μελέτες που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ και αφορούν στην εξειδίκευση δράσεων της νέας Προγραμματικής Περιόδου ενημερώθηκε για το περιεχόμενο τους και καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς σε ενεργή συμμετοχή κατά την παρουσίαση τους προκειμένου στο τελικό παραδοτέο να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όλων των μερών.

9. Τέλος το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισε να αποδοθεί φόρος τιμής στους ήρωες του Πολυτεχνείου λόγω της ημέρας.

Την πλήρη ικανοποίηση του από την πρόοδο του  ΠΕΠ Θεσσαλίας  και των άλλων  αναπτυξιακών προγραμμάτων που υλοποιούνται στην Περιφέρεια, εξέφρασε σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Φώτης Γκούπας. «Η Θεσσαλία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σταθερά προσανατολισμένη σε δρόμο προόδου και ανάπτυξης» δήλωσε  ο κ. Γκούπας επισημαίνοντας:

«Η σημερινή 10η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική επειδή συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση του ΠΕΠ Θεσσαλίας και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία δεδομένου ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος έφτασε  το 99,77%. Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει με υψηλές προσδοκίες την υλοποίηση του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2007-2013, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή  παρέμβαση που έγινε ποτέ στη Θεσσαλία. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε τις  πρώτες αποφάσεις ένταξης για έργα του ΕΣΠΑ που αφορούν παρεμβάσεις στους τομείς της προσβασιμότητας και των κοινωνικών δομών και  υπηρεσιών».

Ο κ. Γκούπας δήλωσε ότι «το Γ ΚΠΣ στη Θεσσαλία πήγε πολύ  καλά και υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία που το αποδεικνύουν, όχι μόνο για το ΠΕΠ αλλά και για τα τομεακά προγράμματα. Μπήκαν» πρόσθεσε « τα θεμέλια για σπουδαία αναπτυξιακά έργα» αναφέροντας χαρακτηριστικά το τμήμα του ΠΑΘΕ στα Τέμπη, τον αυτοκινητόδρομο  Ε- 65 αλλά και την έλευση του φυσικού αερίου  στη Δυτική Θεσσαλία».

Ο κ. Γκούπας κάλεσε τέλος όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια για την ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση του συνόλου των έργων του Γ ΚΠΣ στη Θεσσαλία, ευχαρίστησε τους φορείς της αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες  για την καλή συνεργασία και κατέληξε: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ορατά σε κάθε τομέα της καθημερινότητας του πολίτη. Με έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη και με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, κάθε μας παρέμβαση, μας φέρνει ακόμα πιο  κοντά στο βασικό στόχο, να αναδειχθεί η Θεσσαλία σε πρώτο περιφερειακό πόλο ανάπτυξης της χώρας».

Προηγούμενο άρθρο Καθυστέρηση πληρωμής εργαζομένων προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη εργασίας στο Δ. Νεβρόπολης Αγράφων