Ερείσματα στην ΕΕ αναζητά ο Γκρούεφσκι


Ερείσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κρατώντας ψηλά στην πολιτική του ατζέντα το θέμα της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας».

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Κομισιόν ο κ. Γκρούεφσκι ζητά παρέμβαση του προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες της δήθεν μειονότητας που κατά τη γνώμη του ζει στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα της μειονότητας και επαναλαμβάνει τα περί «αποζημιώσεων στους εκδιωχθέντες».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ των Νέων της Δευτέρας, η ηγεσία της ΠΓΔΜ εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει όλη της την έμφαση στην υπόθεση της λεγόμενης «μακεδονικής μειονότητας», αγνοώντας τη διαπραγμάτευση για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ο ακαδημαϊκός Μπλάτζε Ριστόφσκι είπε πως καιρός ήταν η κυβέρνηση να ανοίξει το θέμα και πως στέλνοντας το γράμμα στην ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Ν.Γκρουέφσκι έδωσε μια σαφή αντίληψη της «μακεδονικής ταυτότητας».

Χαρακτηριστικά τα  λόγια του: «Το γράμμα έρχεται ως λογική έκβαση σε αυτές τις ατέρμονες συνομιλίες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κι αυτό δεν είχε ως αποτέλεσμα μια απόφαση του ΟΗΕ- συνομιλίες που γίνονται όσον αφορά το όνομα… Είναι ουσιώδες το κατά πόσον η Ελλάδα θέλει να μιλήσει για την ταυτότητα ή όχι. Η διαφωνία δεν είναι για το όνομα. Το όνομα είναι ένα σύμβολο της ταυτότητάς μας και συζητώντας το όνομα, συζητούμε για τους εαυτούς μας ως Μακεδόνες.»

Θ.Ρουσόπουλος: Συζήτηση μόνο για το όνομα

Στην επιστολή του πρωθυπουργού παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ν.Γκρούεφσκι.

Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι το μόνο ζήτημα που εκκρεμεί μεταξύ Αθηνών-Σκοπίων είναι η ονομασία, για την οποία ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία στο πλάισιο των Ηνωμένων Εθνών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι οι ιδέες που προωθούνται με την ανοχή των Αμερικανών, είναι επικίνδυνες και αποκρουστικές.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αpha 9.89 επανέλαβε την πρότασή του στον πρωθυπουργό να συζητήσουν με τα Σκόπια από μηδενική βάση και επεσήμανε ότι είναι ευτύχημα για την Ελλάδα, που απέναντί της έχει σαν συνομιλητή έναν «ακραίο» πρωθυπουργό και καθεστώς και μια μη «δημοκρατική» κυβέρνηση.

Ματ Μπράιζα: Συζήτηση μόνο για το όνομα

Την άποψη ότι «πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να μην εγείρονται αντικρουόμενα ζητήματα» διατυπώνει ο βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα.

Μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Δευτέρας, ο κ. Μπράιζα σημειώνει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει συγκεκριμένη θέση πάνω στα θέματα που θέτει ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Η θέση μας σε όλο το πλέγμα των σχέσεων των δύο χωρών είναι να βρεθεί λύση στη διαφορά της ονομασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, έτσι που τα Σκόπια να μπορέσουν να προχωρήσουν στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ» συμπληρώνει.

Παράλληλα, δηλώνει ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία.

Προηγούμενο άρθρο Άμεση επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες
Επόμενο άρθρο Κυβέρνηση άχρηστη για τους αγρότες