Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Καρδίτσας


Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του Γ. Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Με ταχύτατους ρυθμούς οδηγείται στην απαξίωση το Γ. Νοσοκομείο Καρδίτσας, με οδυνηρές συνέπειες για το λαό του νομού.

Όπως αναφέρει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιατρών (11-6-2014): «…Το Νοσοκομείο οφείλει τη λειτουργία του στις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού.

Το Νοσοκομείο λειτουργεί 365 ημέρες σε καθεστώς Γενικής Εφημερίας, χωρίς Νευρολόγο, Γαστρεντερολόγο, Ψυχίατρο, Δερματολόγο. Η μοναδική Παιδίατρος και η επικουρική βοηθός της, η μοναδική Γυναικολόγος, η μοναδική Οφθαλμίατρος και οι δύο (2) Ουρολόγοι, έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια και τις αντοχές τους. Η ΜΤΝ λειτουργεί με έναν επικουρικό Νεφρολόγο και αποσπασμένους Γενικούς ιατρούς. Το πρόβλημα υγείας δύο έμπειρων γιατρών του Χειρουργικού τομέα έχει δυσχεράνει το έργο τους και απαιτείται και στον τομέα αυτόν άμεση επίλυση.

Από τις 15 θέσεις επικουρικών γιατρών που ζητήθηκαν εκ μέρους της Διοίκησης από το Υπουργείο, καλύφθηκαν μόνο δύο (2) και παραμένουν σε προκήρυξη άλλες τρεις (3). Για την κάλυψη μόνιμων οργανικών θέσεων ιατρών φυσικά ούτε λέξη.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Διοίκηση του ΓΝΚ αναγκάστηκε (λόγω έλλειψης κονδυλίων) να αναστείλει όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της Ορθοπαιδικής Κλινικής, μέχρι να βρεθεί η πολυπόθητη χρηματοδότηση. Μέχρι τότε θα καλύπτονται μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Είναι αυτονόητη η ψυχική και σωματική ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι συνάνθρωποί μας. Η σοβαρή βλάβη στον αξονικό τομογράφο, δυσχεραίνει αφάνταστα το έργο των ιατρών….».

Την ώρα που οι λαϊκές ανάγκες αυξάνονται, η κατάσταση στο νοσοκομείο Καρδίτσας αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στο χώρο του Δημόσιου Τομέα Υγείας βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Η κατάσταση που επικρατεί και στο ΓΝ Καρδίτσας είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που με αφορμή την κρίση υλοποιεί με ταχύτερους ρυθμούς μέτρα που έχουν συναποφασιστεί χρόνια πριν στην ΕΕ. Η πολιτική αυτή στοχεύει στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά, και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη του κεφαλαίου, αλλά και για να ανοίξει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για την επιχειρηματική δράση στον χώρο της υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες σε υλικοτεχνική υποδομή.

Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

 

Προηγούμενο άρθρο Όμορφες δραστηριότητες στις παιδικές βιβλιοθήκες Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ελέγχους και συγκράτηση τιμών εν όψει καλοκαιριού ζητά η Α. Σκόνδρα