Ερώτηση Τσιάρα για την καταβολή φόρου έως 300 ευρώ σε δόσεις


Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κώστας Τσιάρας, με την οποία ζητά να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι καταβολής φόρου εισοδήματος έως 300€, με την πρόβλεψη καταβολή του σε 2 δόσεις αλλά και γενικότερα να απλοποιηθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών  δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς άλλα εισοδήματα, τα φορολογικά στοιχεία των οποίων είναι έγκαιρα και αυτοματοποιημένα στην διάθεση των φορολογικών αρχών.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, κον  Γ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΛΗ.

ΘΕΜΑ: «Καταβολή φόρων έως 300€ σε δόσεις».

 

Με πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία ρύθμιζε την καταβολή των δόσεων του οφειλόμενου φόρου εισοδήματος για το 2014, προβλέφθηκε, πως για φορολογούμενους με συνολικό οφειλόμενο φόρο εισοδήματος έως 300 €, η εξόφληση θα πρέπει να γίνει εφάπαξ έως τις 29 Αυγούστου.

Η εφαρμογή, όμως, αυτής της διάταξης απαρέγκλιτα, θα έχει ως αποτέλεσμα η μεγάλη μερίδα των μικρομεσαίων εισοδημάτων, ο φόρος των οποίων είναι περίπου στα 300 €, να κληθεί να καταβάλλει εφάπαξ ένα σημαντικό ποσό φορολογίας, χωρίς να έχει την δυνατότητα να υπαχθεί στην διευκόλυνση των τριών (3) διμηνιαίων δόσεων. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, με μηνιαία εισοδήματα έως 700 ή 800 €, οι οποίοι θα πρέπει, σε μια περίοδο αυξημένων υποχρεώσεων, να καταβάλλουν στην εφορία, περίπου το 1/3 της μισθοδοσίας του Αυγούστου. Φορολογούμενοι, για τους οποίους το κράτος έχει από νωρίς όλα τα αναγκαία φορολογικά στοιχεία, για να προχωρήσει στην διαδικασία εκκαθάρισης φόρου. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να πληρώνουν τους φόρους τους και νωρίτερα και με την διευκόλυνση των δόσεων.

Αν και είναι απολύτως κατανοητό, πως κάθε μήνα θα πρέπει να επιτυγχάνονται οι στόχοι των δημοσίων εσόδων, ωστόσο δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε μόνο με εισπρακτική λογική, αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων. Ανθρώπων, δηλαδή με χαμηλά εισοδήματα, που κάποιοι μπορεί και να μην τα διαθέτουν πλέον.

Στην περίπτωση αυτή για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα δόσεων, ώστε να τους βοηθήσουμε να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Θα μπορούσε να προβλεφτεί, για παράδειγμα, η καταβολή του φόρου σε δυο (2) δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται, όπως και για τους υπόλοιπους έως την 31 Ιουλίου, και την δεύτερη την 31 Σεπτεμβρίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Εάν προτίθεται να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διορθωτικές παρεμβάσεις για την διαδικασία καταβολής φόρου έως 300€, ώστε να προβλεφτεί η δυνατότητα απόδοσής του σε δόσεις;
  2. Εάν εξετάζεται η αναμόρφωση του συστήματος υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, για τους μισθωτούς φορολογουμένους χωρίς άλλα εισοδήματα, προς μια κατεύθυνση περισσότερης απλοποίησης, ώστε κάθε χρόνο έγκαιρα και χωρίς ταλαιπωρία να γνωρίζουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και να μπορούν έτσι να προγραμματίσουν την καταβολή τους;»

 

Προηγούμενο άρθρο Ξεκίνησε και η 4η Εβδομάδα Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας 2014
Επόμενο άρθρο Απείλησαν 80χρονο με μαχαίρι και του πήραν 300 ευρώ