Ερώτηση Τσιάρα για την τραγική κατάσταση των Κ.Υ και Πολυιατρείων του ΕΟΠΠΥ


Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας και τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, περιγράφει σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας, κον Ανδρέα Ξάνθο, ο βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τσιάρας.

Ο βουλευτής Καρδίτσας τονίζοντας την σημασία, που έχει το πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας του ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ) για τους κατοίκους της Ελληνικής περιφέρειας, ζητεί με την ερώτησή του ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των δημοσίων δομών με προσωπικό και υλικά, αλλά και την αύξηση της χρηματοδότησής του για το 2016.

Η ερώτηση του κ. Τσιάρα έχει αναλυτικά ως εξής:

Με τα πιο μελανά χρώματα, θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την κατάσταση την κατάσταση που επικρατεί στις δομές του ΕΟΠΥΥ -και πρώην ΙΚΑ- που αποτελούν ουσιαστικά το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, που εντάχθηκαν σε αυτό το 2014.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ), το 40% των δημόσιων μονάδων παραμένουν κλειστές, ενώ το 100% υπολειτουργούν, είτε από παντελή έλλειψη προσωπικού συγκεκριμένων ειδικοτήτων, είτε λόγω των αποσπάσεων του υγειονομικού προσωπικού σε κεντρικότερες μονάδες Υγείας. Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95%, με τις ιδιωτικές μονάδες υγείας να έχουν υποκαταστήσει τις δημόσιες δομές. Την ίδια στιγμή σε μεγάλες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, κυρίως λόγω της αφερεγγυότητας του οργανισμού στην αποπληρωμή των οφειλομένων.

Το αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης είναι οι πολίτες μεγάλων περιοχών της περιφέρειας να στερούνται στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας, ενώ σε επείγουσες ανάγκες είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, πληρώνοντας σημαντικά ποσά.

Η διαρκής κατάρρευση του ΠΕΔΥ, αναιρεί επί της ουσίας την στοιχειώδη λειτουργία του «κοινωνικού κράτους», την ελάχιστη, δηλ. παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, η οποία αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα σε μια κοινωνία αλληλεγγύης. Ιδιαίτερα οι συμπολίτες μας στην ελληνική περιφέρεια, νιώθουν διαρκώς την εγκατάλειψη της Πολιτείας, όταν απουσία δημοσίων δομών είναι αναγκασμένοι, είτε να «κάθονται» στα σπίτια τους, είτε να μετακινηθούν προς τα αστικά κέντρα και τα εκεί λειτουργούντα νοσοκομεία, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Με τον τρόπο αυτό και οι πολίτες ταλαιπωρούνται αλλά και η λειτουργία των νοσοκομείων επιβαρύνεται άσκοπα.

Επειδή το μέλλον, δεν προοιωνίζεται θετικό, καθώς στον υπό ψήφιση νέο προϋπολογισμό προβλέπεται για το ΠΕΔΥ κονδύλι 92 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είχαν διατεθεί και με τον προϋπολογισμό του 2015.

Επειδή η κατάσταση αυτή, η οποία αντικατοπτρίζει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής και της διαχείρισης στον τομέα της υγείας, δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστο,

Ερωτάστε κ. Υπουργέ:

  1. Σε ποιες άμεσες πρωτοβουλίες αναμένετε να προχωρήσετε, προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, με προσωπικό και υλικά, ώστε όλοι οι κάτοικοι της χώρας να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές και να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι μονάδες;
  2. Θα θέσετε υπόψη του Υπουργείου Οικονομικών την συγκεκριμένη κατάσταση και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί, ώστε να διαπραγματευτείτε, ενόψει της τελικής κατάρτισης του Προϋπολογισμού 2016 αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος;».

 

 

Προηγούμενο άρθρο 2η αγωνιστική για το πρωτάθλημα σύγχρονου αγωνιστικού τάβλι
Επόμενο άρθρο Άγιος Μηνάς – Προστάτης της τέως Αστυνομίας Πόλεων