ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ – Από Σεπτέμβρη οι αιτήσεις


Σε ένα τολμηρό κοινωνικό πείραμα είναι έτοιμος να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος Καρδίτσας, αυτό του Δημοτικού Λαχανόκηπου, ιδέα και τεχνογνωσία την οποία «αντέγραψε» από τον Δήμο Λάρισας ο οποίος βρίσκεται μερικά βήματα πιο μπροστά. Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δήμου Καρδίτσας για θέματα αγροτικής οικονομίας κ. Θανάση Μαρκινό, ήδη μια ομάδα εργάζεται εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Βασικός σκοπός του πειράματος -όπως υποστήριξε ο ίδιος- είναι η στήριξη των κοινωνικά αδυνάτων συμπολιτών μας, με την υποχρέωση ωστόσο να διαχειρίζονται βιολογικά τον κήπο τους.

 

Δωρεάν παραχώρηση

 

Ο Δήμος Καρδίτσας περιφερειακά της πόλης διαθέτει κάποιες εκτάσεις τις οποίες θα «τεμαχίσει» σε μικρότερες (κηπάρια μέχρι 30 τετραγωνικά μέτρα το καθένα) παρέχοντας κεντρική άρδευση, τα οποία και θα διαθέσει στους ενδιαφερόμενους για την αποκλειστική κάλυψη των οικιακών τους αναγκών. Όπως δήλωσε ο κ. Μαρκινός, οι αιτήσεις – δικαιολογητικά θα αρχίσουν να κατατίθενται περίπου στις αρχές Σεπτέμβρη και η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει από επιτροπή και με βάση κάποια κριτήρια που θα τεθούν. Μεταξύ των κριτηρίων θα περιλαμβάνεται η εντοπιότητα και η αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία του αιτούντος ή κάρτα ανεργίας (εφόσον υπάρχει) κλπ.

 

 

Το παράδειγμα της Λάρισας

 

Στη Λάρισα που ήδη οι δημοτικοί λαχανόκηποι υφίστανται από τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν διαμορφωθεί 277 κηπάρια, από τα οποία τα πρώτα 156 διατέθηκαν σε ανέργους, τα 60 δόθηκαν σε συνταξιούχους, ορισμένα άλλα σε ΚΑΠΗ και κάποια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για πειραματικούς σκοπούς και σε σχολεία. Η ζήτηση πάντως ξεπέρασε κατά πολύ τη διάθεση, καθώς έχει δοθεί σχεδόν το σύνολο των κηπαρίων και υπάρχουν πολλές ακόμη αιτήσεις σε εκκρεμότητα. Η παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου είναι εντελώς δωρεάν και οι απασχολούμενοι υπογράφουν μια σύμβαση με την αρμόδια αρχή, με απαραίτητη προϋπόθεση οι καλλιέργειες να είναι βιολογικές. Από την πλευρά του ο Δήμος έχει εγκαταστήσει κεντρικό σύστημα άρδευσης παρέχοντας δωρεάν νερό αλλά και συμβουλές γεωπόνου οι υπηρεσίες του οποίου παρέχονται επίσης δωρεάν.

 

 

Διέξοδος στους δύσκολους καιρούς

 

Με την πρωτοβουλία του αυτή ο Δήμος Καρδίτσας, αλλά και όσοι άλλοι δήμοι εφάρμοσαν τους δημοτικούς λαχανόκηπους, αφενός μεν δίνει διέξοδο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς σε ανθρώπους να ενισχύσουν το νοικοκυριό τους, αφετέρου δε, αξιοποιεί τις δημοτικές του εκτάσεις με πολλαπλά οφέλη, αφού συμβάλει έμπρακτα στην εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τη γη και την καλλιέργεια δίνοντας και το κίνητρο σε κάποιους να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο τομέα.

Προηγούμενο άρθρο Πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία διοργανώνει ο «Ευρύπυλος»
Επόμενο άρθρο Την 5η θέση στους πανελλήνιους αγώνες Τραμπολίνου κατέκτησε Καρδιτσιώτισσα αθλήτρια