Ευκαιρίες εργασίας μέσω ΤΟΠΣΑ για τους Καρδιτσιώτες – Εάν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ο Δήμος Καρδίτσας


 Ευκαιρία να εργαστούν και μάλιστα σε επιχειρήσεις που θα συστήσουν οι ίδιοι, έχουν οι Καρδιτσιώτες, μέσω των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ), ένα πρόγραμμα για το οποίο θα ληφθεί απόφαση στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ένα ο Δήμος Καρδίτσας θα συμμετάσχει.  Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) έχουν ως πεδίο αναφοράς τις τοπικές αγορές εργασίας και επικεντρώνονται στην υποστήριξη των ανέργων αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής για τη σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη νέων βιώσιμων πεδίων επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό τους, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης, οι οποίες αφορούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού. Ποσοστό 40% κατ’ ελάχιστον των εργαζομένων στις Επιχειρήσεις αυτές ανήκουν υποχρεωτικά στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού.

β) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίες αφορούν στην παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού, οι οποίες αφορούν την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.

Βασικός στόχος του ΤΟΠΣΑ είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσω της κινητοποίησης των τοπικών φορέων. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί αρχικά με την προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περαιτέρω με την προώθησή τους στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.

Η προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την εξασφάλιση και δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Τις ενέργειες αυτές θα υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Σύμπραξη, στην οποία συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.

Ο σχεδιασμός διέπεται, μεταξύ άλλων, από τις παρακάτω βασικές αρχές:

  • Εταιρικότητα σε τοπικό επίπεδο, η οποία εξασφαλίζει ενεργοποίηση και συνεργασία για συνένωση των δυνάμεων των τοπικών αρχών, κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων.
  • Ενεργός συμμετοχή των ομάδων – στόχου προκειμένου οι παρεμβάσεις να είναι προσανατολισμένες στις πραγματικές ανάγκες τους.
  • Καινοτομία, ως προς τις προτεινόμενες διαδικασίες, μεθόδους, στόχους, το περιεχόμενο και τα αποτελέσματα των δράσεων.
  • Προσέγγιση bottom-up τόσο κατά το σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τις γενικότερες αναπτυξιακές προοπτικές, καθώς και τα ισχύοντα συστήματα επενδυτικών κινήτρων της κάθε περιοχής.
  • Ολοκληρωμένος χαρακτήρας αφενός μέσα από το συνδυασμό ποικίλων δράσεων για τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε ωφελούμενου, και αφετέρου μέσα από τη διασύνδεση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στην κάθε περιοχή παρέμβασης.

Γεγονός είναι ότι με την υφιστάμενη οικονομική κρίση  και την  αυξητική τάση που παρατηρείται στην ανεργία της περιοχής, ο Δήμος Καρδίτσας θα πρέπει να αξιοποιήσει όλες τις δράσεις κοινωνικής οικονομίας – επιχειρηματικότητας και να προετοιμάσει το ανθρώπινο δυναμικό για τη δημιουργία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας θα πρέπει  να  αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό την δυνατότητα που μας παρέχεται.

Προηγούμενο άρθρο Μαρία Θεοχάρη: «Να διορθωθεί η αδικία εις βάρος των μακροχρόνια ανέργων που δεν παίρνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ»
Επόμενο άρθρο Στις 19 Νοέμβρη η 11η Ημερίδα της Παιδιατρικής Κλινικής Καρδίτσας - «Έφηβος: Υγεία – Προβληματισμοί» το θέμα της φετινής ημερίδας