Μαρία Θεοχάρη: «Να διορθωθεί η αδικία εις βάρος των μακροχρόνια ανέργων που δεν παίρνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ»


 «Με το άρθρο 29 του νόμου 3986/2011 επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων για τις χρήσεις 2010 έως 2014. Είναι σαφές ότι το μέτρο αυτό, αν και κρίθηκε αναγκαίο για την αντιμετώπιση των οδυνηρών επιπτώσεων της δημοσιονομικής κρίσης, δεν παύει να είναι επαχθές για τα ήδη βεβαρημένα εισοδήματα των συμπολιτών μας που για μια ακόμη φορά καλούνται να καλύψουν τα κενά που αφήνουν οι συνήθεις φοροδιαφεύγοντες.

Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε ότι από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έχουν  εξαιρεθεί ρητά, όπως προβλέπεται από το άρθρο 29, «… οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω οργανισμό…». 

Η διάταξη αυτή, δεν συμπεριλαμβάνει στις εξαιρέσεις όσους  αναφέρονται σε άλλα ταμεία (π.χ. Ταμείο Δημοσιογράφων, ΝΑΤ, κτλ.) οι οποίοι είναι και αυτοί μακροχρόνια άνεργοι ή λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τα ταμεία που ανήκουν. Επίσης, ο όρος να μην διαθέτουν εισοδήματα, έστω και μικρού ποσού, κατά την χρήση 2011, θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα αυστηρός.

Επειδή, η αναγκαιότητα της ρύθμισης αυτής σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί την άνιση μεταχείριση των μακροχρόνια ανέργων, απαλλάσσοντας ορισμένες κατηγορίες και επιβαρύνοντας κάποιες άλλες, πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να επανεξετασθεί στη βάση της δίκαιης και ίσης μεταχείρισης των μακροχρόνια ανέργων. Ενώ ο νόμος φαίνεται να  παραλείπει τους άλλους ανέργους π.χ. ΝΑΤ ,η εγκύκλιος που εξέδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου ρητά τους εξαιρεί από την εξαίρεση (Α εδ.1α).

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός.

1. Είναι ενήμερος ο Υπουργός για την άδικη, άνιση και διακριτική μεταχείριση μεταξύ των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και αυτών όπως του ΝΑΤ και Ταμείου Δημοσιογράφων οι οποίοι δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ;

2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργού να παρέμβει με νέα νομοθετική διάταξη για να αποκαταστήσει την αδικαιολόγητη διακριτική μεταχείριση σε όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και σ’ αυτούς που είναι μεν άνεργοι αλλά δεν λαμβάνουν  επίδομα από τον ΟΑΕΔ;»

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη έξι αλλοδαπών για λαθρεμπόριο τσιγάρων
Επόμενο άρθρο Ευκαιρίες εργασίας μέσω ΤΟΠΣΑ για τους Καρδιτσιώτες - Εάν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ο Δήμος Καρδίτσας