Ζεμάτισμα με αντεργατικά μέτρα !


  Μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση, μέσα στο καλοκαίρι όπως κάθε χρόνο, ζεμάτισε κυριολεκτικά τους εργαζόμενους με τα μέτρα που πήρε, σαρώνοντας εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Με συνοπτικές διαδικασίες πέρασε μια σειρά από αντιδραστικά νομοσχέδια, ενώ την ίδια στιγμή, προγραμματισμένα, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το άγριο κυνήγι των μεταναστών. Όλα τα μέτρα που πήρε μέχρι τώρα η κυβέρνηση αλλά και αυτά που έρχονται το επόμενο διάστημα θα φορτώσουν εξ ολοκλήρου τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα για να στηρίξουν την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου καθιστώντας ακόμα πιο φτηνή την εργατική δύναμη.

Τι έχουν στα σκαριά:

1. Επέκταση της ελαστικοποίησης, ουσιαστικά  διάλυση, των εργασιακών σχέσεων, με την εκ περιτροπής εργασία (βδομάδα τεσσάρων ημερών), με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Κατάργηση της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, με την τροπολογία που πριμοδοτεί και «επιβραβεύει» τις συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Επικύρωση της οδηγίας Μπολκεστάιν για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, που ανοίγει το δρόμο για την επέλαση των μεγαθηρίων στον τομέα των υπηρεσιών.

Μείωση του «εργατικού κόστους» με το νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων, με το οποίο ουσιαστικά οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο θα «εξομοιωθούν» με αυτούς στον ιδιωτικό τομέα.

2. Κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων και της μείωσης του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους. Ηδη πέρασε την τροπολογία – λαιμητόμο για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς και την τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία θα πωλούν υπηρεσίες Υγείας. Ακολουθούν η νέα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες του δημοσίου, ο περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων, ενώ καλλιεργείται το έδαφος για νέα μεταρρύθμιση στο όνομα της «κατάρρευσης των Ταμείων», για την οποία έχουν απόλυτη ευθύνη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζεται η εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών και η εκχώρησή τους στο κεφάλαιο, όπως το νερό, με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ενώ το δρόμο της ιδιωτικοποίησης πήραν ο ΟΣΕ, η ΛΑΡΚΟ, κλπ.

4. Έριξαν στο τραπέζι, (τάχα πρόταση του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ), την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα άδειας, μείωση συντάξεων …

3. Ενίσχυση καταστολής και του κλίματος τρομοκρατίας για να λυγίσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Με τη βοήθεια του κλίματος που καλλιέργησαν τα ΜΜΕ προώθησε και ψήφισε τις τροπολογίες για τη λειτουργία των καμερών, τη δημιουργία τράπεζας DNA, το φακέλωμα των καρτοκινητών, την ποινικοποίηση της κουκούλας, ενώ επιστρατεύει και την ΕΥΠ για την παρακολούθηση των πάντων στο όνομα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος. Ταυτόχρονα εφοδιάζει την αστυνομία με φονικές χειροβομβίδες κατά των διαδηλωτών, με αστυνομικά σκυλιά, με «κοριούς», κλπ

Ο βάρβαρος διωγμός που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των μεταναστών έχει σκοπό να τους παρουσιάσει ως την αιτία του κακού για όλα τα προβλήματα, από την εγκληματικότητα μέχρι την ανεργία και τις αρρώστιες, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, (με το σύνθημα της μηδενικής ανοχής), αλλά και του ΛΑ.Ο.Σ.

Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μόνη διέξοδος είναι η ανατροπή της εξουσίας των καπιταλιστών και η επιβολή της εξουσίας της Εργατικής Τάξης, όπου  μοναδικός νόμος θα είναι το δίκιο του εργάτη.

Βασίλης Κρανιάς, μέλος του Δ.Σ. του Εργ. Κέντρου και της Γραμ. Καρδίτσας του ΠΑΜΕ

Προηγούμενο άρθρο Αύξηση του ΕΑΠΝΑ ΙΙ και του ορίου πληρωμών κατά 15 και 4,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα
Επόμενο άρθρο Στο σταθμό πυροσβεστικής Καρδίτσας η Ασημίνα Σκόνδρα