Αύξηση του ΕΑΠΝΑ ΙΙ και του ορίου πληρωμών κατά 15 και 4,5 εκ. ευρώ αντίστοιχα


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Σιούφας ενημερώθηκε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιο Μπούρα ότι υπογράφηκε η έγκριση της αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΑΠΝΑ-2 κατά 15 εκατ. ευρώ, από 42,2 εκατ. ευρώ σε 57,2 εκατ. ευρώ, καθώς και ο διπλασιασμός του αντίστοιχου ορίου πληρωμών για το τρέχον έτος, από 4,5 εκατ. ευρώ σε 9 εκατ. ευρώ.

Οι επιπλέον πιστώσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε σημαντικά έργα υποδομής, που αποτελούν προτεραιότητα για το Νομό Καρδίτσας, με στόχο να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπατριωτών μας και να υποστηρίξουν την οικονομία του νομού και της ευρύτερης περιοχής. Τα έργα αυτά προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής και εγκρίθηκαν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και την επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος ως εξής:

  • – Κατασκευή έργων ύδρευσης ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου…………………………………………8,7 εκατ. ευρώ
  • – Μελέτη και κατασκευή 2ου αγωγού εναλλακτικής υδροληψίας από τη Λίμνη Πλαστήρα για τη διασφάλιση υδροδότησης της Καρδίτσας …..2 εκατ. ευρώ
  • – Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων Τοπικού Διαμερίσματος Πετροχωρίου Κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας ……………..0,3 εκατ. ευρώ
  • – Αντικατάσταση αμιαντοσκεπών σε οικισμούς της Πρόνοιας στο Νομό Καρδίτσας……………………………………………………………1 εκατ. ευρώ
  • – Εκσυγχρονισμός δικτύου άρδευσης Ταυρωπού………………2,6 εκατ. ευρώ
  • – Σύνταξη προμελέτης για την ορεινή διασύνδεση των Τριών Λιμνών Σμοκόβου – Πλαστήρα – Συκιάς………………………………..0,4 εκατ. ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΑΠΝΑ-2 όσο και η αύξηση του ορίου πληρωμών έρχεται σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία. Μετά από αυτή την σημαντική εξέλιξη για το νομό Καρδίτσας μπορεί να δρομολογηθεί η δημοπράτηση των νέων έργων. Παράλληλα, οι επιπλέον πιστώσεις για το 2009, ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, διασφαλίζουν ότι τα έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη θα προχωρήσουν κανονικά, ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί.

Η πρόταση αυτή για την αύξηση κατά 15 εκατ. ευρώ του ΕΑΠΝΑ-2, καθώς και ο διπλασιασμός του ορίου πληρωμών κατά 4,5 εκατ. ευρώ, όπως και η αύξηση των χρηματοδοτήσεων από το Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», η οποία και αυτή έγινε πραγματικότητα, είχαν κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής από τον Απρίλιο του 2009 στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» στη Λίμνη Πλαστήρα.

Επίσης στην ίδια συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Βουλής πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να προχωρήσει στην επεξεργασία ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά του Αιγαίου, το αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΑΙΓΑΙΟ». Μια πρόταση που αγκαλιάστηκε με θέρμη, τόσο από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και από όλους τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου.

Το Πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» ήταν έμπνευσης και κατάρτισης του τότε υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Φώλια, το οποίο είχε την πλήρη στήριξη του Δημήτρη Σιούφα, ως υπουργού Ανάπτυξης.»

Προηγούμενο άρθρο Τοπικά ζητήματα και πολιτικός οπορτουνισμός. Μα τι γίνεται επιτέλους;
Επόμενο άρθρο Ζεμάτισμα με αντεργατικά μέτρα !