Ημερίδα του Δήμου Μουζακίου και η «ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ» – Επιστροφή στην ύπαιθρο


Ο Δήμος Μουζακίου, στα πλαίσια των συνεχών ενημερωτικών εκδηλώσεων που πραγματοποιεί, διοργάνωσε μία πολύ σημαντική  ημερίδα σε συνεργασία με το σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», με θέμα «ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο ΜΟΥΖΑΚΙ PALACE. Η ημερίδα αυτή είχε  ως στόχο να στηρίξει και να ενισχύσει  την άποψη, ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του τόπου μας.

Συμμετείχαν  εκλεκτοί ομιλητές , όπως καθηγητές πανεπιστημίων , επιστήμονες ,καθώς  και καλλιεργητές, οι οποίοι μετέδωσαν  τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους.

Επίσης διατέθηκαν σπόροι από ξεχασμένες ποικιλίες οι οποίες έχουν εκφυλιστεί με το χρόνο και βρίσκονται σήμερα μόνο στα χέρια κάποιων παραγωγών.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι βουλευτές του Νομού μας κ.κ. Σκόνδρα και Σιούφας, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κουφογάζος και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός στο χαιρετισμό του αφού ευχαρίστησε το Σωματείο ΕΝΩΜΕΝΗ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ για την επιλογή του Δήμου Μουζακίου για τη διοργάνωση της ημερίδας επεσήμανε τα παρακάτω: «Ο Δήμος μας έχει ως στρατηγική επιλογή την υποδοχή νέων κατοίκων στην περιφέρεια και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες όπως είναι η υπογραφή της Χάρτας Συνεργασίας στον Ελληνόπυργο, το πρόγραμμα VILLAGES που έλαβε χώρα πρόσφατα στο Μουζάκι κλπ. Θεωρούμε πως σ’ αυτήν την κρίσιμη οικονομική περίοδο για τη χώρα μας η αγροτική παραγωγή και η κτηνοτροφία αποτελούν αξιόπιστες λύσεις για την έξοδο από την ανεργία και την ανάπτυξη της χώρας μας. Θεωρούμε ότι η σημερινή ημερίδα έρχεται να συμπληρώσει τις δράσεις που έχουμε αναλάβει μέχρι τώρα και σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας»

Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν  το παρακάτω:

Πρόγραμμα

11.00 – 11.20

Χαιρετισμοί

11.20 – 11.35

«Γιατί πίσω στὸ Χωριό;» κ. Θεοδωράκης  Ἀθανάσιος, Γενικὸς Διευθ. ΥΔΑΣ Ὑπουργείου  Ἐξωτερικῶν.

11.40 – 11.55

«Σενάρια & Προοπτικὲς γιὰ τὴν  Ἑλληνικὴ Γεωργία τοῦ αὔριο.»                      κ. Νάνος Γεώργιος,  Ἀναπλ. Καθηγ. Διευθυντὴς  Ἔργ. Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

12.00 – 12.15

«Συμβολὴ  Ἀγροτικῆς  Ἀνάπτυξης στὴν ὑποδοχὴ Νέων στὴν  Ὕπαιθρο.»        κα. Φανὴ Τσιρογιάννη,  Ἀντιδήμαρχος Μουζακίου – Τεχνολόγος – Γεωπόνος.

12.20 – 12.35

«Βιολογικὰ Μέσα προστασίας, θρέψης καὶ ἄμυνας τῶν φυτῶν.»                Δρ.  Ζαρταλούδης  Ζώης, Γεωπόνος.

12.40 – 12.55

«Ἡ κτηνοτροφία, ἀντίμετρο στὴν κρίση».  κ. Ἀρσένος Γεώργιος,  Ἀναπλ. Καθηγητὴς Κτηνιατρικῆς Σχολῆς ΑΠΘ.

13.00 – 13.15

Διάλειμμα

13.20 – 13.35

«Πολιτικὴ ὑποδοχῆς πληθυσμοῦ στὴν ὕπαιθρο (Τὸ παράδειγμα τοῦ Ἑλληνόπυργου)»  κ. Γούσιος Δημήτριος,  Καθηγ. Χωροταξίας Ἀγροτικοῦ Χώρου.

13.40 – 13.55

«Τὸ παράδειγμα τῆς Ἀναύρας» κ. Τσουκαλὰς Δημήτριος, Πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Ἀναύρας Μαγνησίας.

14.00 – 14.15

«Οἱ δυνατότητες ἀξιοποίησης τῆς Ἑλληνικῆς Χλωρίδας ἀπὸ τὴν κτηνοτροφία.» κ. Δῆμος Δημήτριος, Οἰκονομολόγος – Κτηνοτρόφος.

14.20 – 14.35

«Ξαναζωντανεύοντας τὸ Χωριὸ» κ. Σαπρανίδης Χρῆστος,  Γεωπόνος  ΑΠΘ.

14.40 – 14.55

«Ὁ  Ἕλληνας παραγωγὸς στὸ προσκήνιο (Τὸ παράδειγμα τῆς AGRINO)»    κ. Πιστιόλας Γιάννης,  μέλος ΔΣ τῆς  AGRINO ΑΕ.

15.00 – 15.30

Συζήτηση – Συμπεράσματα

Συντονιστές:

κα. Παπαντώνη Ἑλένη, Δημοσιογράφος κ.  Κατσώρχης Κων/νος, Γενικὸς Διευθυντὴς ΑΤΕ Leasingκ. Μπρέλλας Νικόλαος, Καρδιολόγος ΓΝ Τρικάλων

 

Προηγούμενο άρθρο Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 7ος αγώνας δρόμου Δολόπων
Επόμενο άρθρο ΜΑΝΘΟΣ ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ: ΈΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ