Η «Ανδρομάχη» στον Παλαμά


 Με τη θεατρική παράσταση «Ανδρομάχη» του Οργανισμού Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή», ξεκινούν την Παρασκευή 24 Ιουνίου, οι φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Υπαίθριο Θέατρο Μαγούλας, στον Παλαμά.

 Πρόκειται για ένα από τα σωζόμενα έργα του νεώτερου εκ των τριών αρχαίων τραγικών ποιητών μας, του Ευριπίδη, που ανεβαίνει σε μετάφραση Κώστα Πολιτόπουλου και σκηνοθεσία του Γιάννη Νικολαϊδη, με τη Φωτεινή Φιλοσόφου στον ομώνυμο ρόλο και τον Ζαχαρία Ρόχα στο ρόλο του Μενέλαου.

Ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου «Αιχμή» θα περιοδεύσει όλο το καλοκαίρι δίνοντας παραστάσεις σε πολλές ελληνικές πόλεις. Από τους πρώτους σταθμούς θα είναι ο Παλαμάς και το Θέατρο Μαγούλας.

Οι άλλοι συντελεστές της παράστασης είναι οι: Γρηγόρης Ριζόπουλος – Γιώργος Ριζόπουλος (σκηνικά), Ολγα Σχοινά (κοστούμια), Σταμάτης Παπαδάκης (μουσική), Στέφανος Κομιανός (φωτεισμοί), Σπύρος Κωνσταντούλας (βοηθός σκηνοθέτη).

Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Κώστας Λάσκος (Θεράπων), Κλημεντία Πιερράκου (τροφός), Μαρία Γούλα (Φθιώτισσα Α), Μαρία Δημητρούκα (Φθιώτισσα Β), Δανάη Καλαχώρα (Ερμιόνη), Γιάννης Νικαλαϊδης (Πηλέας), Τάσος Πολιτόπουλος (Ορέστης), Γιώργος Παπαδημητράκης (αγγελιοφόρος), Κοραλία Βεργή (Θέτις).

Δήλωση του σκηνοθέτη

Μιλώντας για το έργο, ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Νικολαϊδης σημειώνει:

Η αιχμαλωσία της Ανδρομάχης… η αιχμαλωσία της αρετής και της αξιοπρέπειας της  Ανδρομάχης… η πορεία της και η συντροφικότητά της, είναι το αντίπαλον δέος της  «Ωραίας» Ελένης.

Η «Ωραία» Ανδρομάχη, θα λέγαμε ωραία αλλά και με αρετή και σκέψη, αρετές που δίνει απλόχερα ο Όμηρος, έκλεισε τυπικά τη σελίδα «Έκτωρ», και τη διαφυλάσσει στην υπόλοιπη ζωή της, σαν τα Άγια των Αγίων. Πορεύεται στον υπόλοιπο βίο της και τελικά νικά, μέσω των απογόνων της.

Η Ανδρομάχη γνώρισε το σκληρό πρόσωπο του πολέμου και της αιχμαλωσίας, την κατάλυση της αξιοπρέπειας που καθορίζει η ελευθερία, γι’ αυτό καταριέται τους αίτιους κατονομάζοντάς τους άμεσα και σκληρά.

Το ένστικτο και η γνώση της την οδηγούν στο σωστό δρόμο και ζητάει βοήθεια από τον ευπατρίδη Πηλέα, για να γλιτώσει το γιό της.

Η Ανδρομάχη είναι ένα σημαδεμένο και μοιραίο πρόσωπο για όλους μας. Όταν παίζαμε… μικροί τον… Αχιλλέα, θέλαμε για σύντροφό του την Ανδρομάχη, γιατί ήταν μάνα – ερωμένη – σύντροφος – Γυναίκα, ικανή να πορευθεί διπλά.

Μετά την Άλωση της Τροίας… μετά την Άλωση της Πόλης…

Μετά την Άλωση… Η διαφύλαξη της πορείας του ανθρώπινου είδους, είναι στα χέρια και στην εσωτερική ικανότητα ορισμένων «σημαδεμένων» ανθρώπων. Αυτοί με τη στάση τους, με τον «ίσκιο» τους που λέει ο λαός, χαράζουν το δρόμο για μια νέα αρχή, έχοντας δεδομένο το ιστορικό παρελθόν και την ουσιαστική αξιοπρέπεια της Γνώσης.

Ο Όμηρος πολύ σωστά τοποθετεί την Ανδρομάχη δίπλα στον Έκτορα, δίνοντας παράδειγμα για την απαλλαγή από τις… ευτελείς «Ελένες» των… καναλιών! Άλλωστε και η Τροία κοντά σε κανάλι βρίσκεται!!

«Και των καλών δεν τα σβήνει τα χνάρια ο καιρός και να πεθάνουνε λάμπει η αρετή τους».

                              

** Η παράσταση της «Ανδρομάχης» θα δοθεί στο Θέατρο Μαγούλας του Παλαμά, την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 9.30μμ. Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ. Ισχύουν και εισιτήρια του ΟΓΑ.       

      

      

      

      

      

      

    

      

      

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Ανάγκη να στηριχθεί η παιδεία, η ανάπτυξη, και η επιχειρηματικότητα. Να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.»
Επόμενο άρθρο Μαθήματα κολύμβησης για παιδιά