Ειδήσεις

Η απάντηση του κλάδου στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.


Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Ν. Καρδίτσας συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα Κυριακή 10/01/2021, θέλοντας να εκφράσει την υποστήριξή του στις αποφάσεις της ΔΟΕ, για την υπεράσπιση του θεσμού του αιρετού, απέναντι στις εξελίξεις των διαδικασιών των ψευδοεκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2020.

Βρισκόμαστε, όχι μόνο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του, πολύτιμου για τον κλάδο, θεσμού του αιρετού εκπροσώπου στα υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά και σε μια κρίσιμη στιγμή, για τη λειτουργία της δημοκρατίας μέσα στον κλάδο.

 Για το λόγο αυτό :

  • Καλούμε όλους τους συναδέλφους  να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους  και να μην ανταποκριθούν, υποβάλλοντας αιτήσεις,για τη θέση αιρετού. Αν η πολιτική ηγεσία προχωρήσει σε απευθείας τοποθέτηση εκπαιδευτικών, ως δοτών εκπροσώπων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας και δημοκρατικής εκπροσώπησης των Συναδέλφων, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους από τις ντροπιαστικές αυτές θέσεις, καταργώντας το άρθρο 123 στην πράξη, όπως έγινε ήδη από το σύνολο των αιρετών.
  • Καλούμε τους συναδέλφους να μην υποβάλλουν αιτήσεις, ούτεγια τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, όταν αυτό ζητηθεί από τη διοίκηση και σε περίπτωση που ορισθούν από τη Διοίκηση, να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους και να απέχουν από τις συνεδριάσεις. Δε θα υπάρξει καμία νομιμοποίηση της λειτουργίας «ψευτο-υπηρεσιακών» Συμβουλίων από κανέναν συνάδελφο.
  • Απαιτούμε την παράταση της θητείας των αιρετών που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2018, μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν και ως εκ τούτου εξακολουθούμε να τους θεωρούμε αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι  θα συνεχίσουν να παρακολουθούν αποφάσεις κι ενέργειες της διοίκησης, ειδικά αυτών που χρειάζονται παρέμβαση του συνδικάτου, με την επισήμανση, φυσικά, ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως συμμετοχή τους  και παρουσία τους στα νόθα υπηρεσιακά συμβούλια,  που θα συγκροτηθούν υπό το νέο καθεστώς.
  • Τονίζουμε ότι, στη δυσάρεστη περίπτωση που ενδέχεται «συνάδελφοι» να μην ακολουθήσουν τις αποφάσεις Δ.Ο.Ε. και Σ.Ε.Π.Ε., είναι αυτονόητο, ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και θα ενεργοποιηθούν όλα τα προβλεπόμενα από το καταστατικόμέτρα, για τη διαγραφή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών, από τα μητρώα. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κι ο Σύλλογος, σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς και διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, εάν, παρ’ ελπίδα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δράσεις των  Σ.Ε.Π.Ε., ως μέλη Δ.Σ. Συλλόγων ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου.

 

Επιτέλους, η ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης που όλοι βιώνουμε και να κατανοήσει πως η εκλογή των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια είναι μία πολύ σοβαρή, δημοκρατική και υπεύθυνη διαδικασία, η οποία πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εξυπηρετώντας πρωτίστως τα συμφέροντα της εκπαίδευσης και των λειτουργών της κι όχι πολιτικές σκοπιμότητες ελέγχου, υποβαθμίζοντας το ρόλο και το κύρος των υπηρεσιακών συμβουλίων.

 Καμία νομιμοποίηση των προκλητικών  πραξικοπηματικών ενεργειών της ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ, απέναντι στο θεσμό του αιρετού εκπροσώπου των εκπαιδευτικών. Του θεσμού που κατακτήθηκε με αγώνες και γαλουχήθηκε με οράματα του κλάδου. Το μήνυμα του 95% αποχής, από τις εκλογές παρωδία της 7ης Νοεμβρίου 2020, ήταν μία πρώτη ηχηρή απάντηση του κλάδου στον αυταρχισμό του Υπουργείου Παιδείας. Ενωμένοι και συσπειρωμένοι, απέχουμε από τις διαδικασίες συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην απαξίωση  του θεσμού του αιρετού και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στους Σοφάδες
Επόμενο άρθρο Δωρεάν rapid tests αντιγόνου στο Νοσοκομείο Καρδίτσας