Η Διεθνής οικονομική κρίση και ο ρόλος των κομμάτων


[Μπακαλάκου Σωτηρία Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καρδίτσας].

Η  κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που εξελίσσεται στην παγκόσμια αγορά, αποτελεί μια καλή αφορμή για αναλύσεις, συζητήσεις, και επαναπροσδιορισμούς. Όπως έχει δείξει και η Ιστορία άλλωστε όλες οι μεγάλες  συγκρούσεις και ανατροπές πραγματοποιήθηκαν  σε τέτοιες κρίσιμες  και  συνήθως  υφεσιακές  οικονομικές  συνθήκες.

Το διακύβευμα μιας τέτοιας κρίσης  είναι αφενός η αποτροπή των συγκρούσεων και η εξασφάλιση της δημοκρατίας και αφετέρου η διατήρηση και η επέκταση των οικονομικών επιτευγμάτων και ο εκ νέου προσδιορισμός του ρόλου του κράτους και της αγοράς.

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πλέον ότι ο ασύδοτος φιλελευθερισμός καταρρέει. Το «αόρατο χέρι» δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως ρυθμιστής των αγορών και  η ανάγκη του   κράτους – στρατηγείου  που θέτει κανόνες, ρυθμίζει, και προστατεύει παρεμβαίνοντας αποδείχθηκε η σανίδα σωτηρίας του οικονομικού συστήματος.

Οι  πολιτικοί καλούνται να  λάβουν τις  κρίσιμες αποφάσεις.  Με τις προτάσεις τους και τα μέτρα που υιοθετούν υποδεικνύουν  το μονοπάτι εξόδου από την κρίση  και προσδιορίζουν με σαφήνεια το πολιτικό τους στίγμα. Το ΠΑΣΟΚ απαντάει στην αρνητική οικονομική συγκυρία προτείνοντας συνοπτικά: Ασφάλεια- Ανάπτυξη- Αναδιανομή και Διαφάνεια.

Ασφάλεια για τα αδύναμα οικονομικά στρώματα και τη μεσαία τάξη, με τη δημιουργία πλαισίου για την εγγύηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και  την υποστήριξη των δανειοληπτών, τη δημιουργία συνθηκών σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και εργασιακής ειρήνης. Η σημερινή κυβέρνηση προτίμησε να προσφέρει στήριξη «λευκή επιταγή» στις τράπεζες χωρίς καμιά εγγύηση ότι  η αυξημένη ρευστότητα θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία προς όφελος των μικρομεσαίων.

Ανάπτυξη, με την δημιουργία ενός νέου πολιτικού πλαισίου και την προώθηση  δημόσιων επενδύσεων. Επενδύσεις και σημαντικά ποσά για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και την βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη του τόπου μας. Η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική περίοδο να μειώσει τις δημόσιες επενδύσεις!

Αναδιανομή που αναδεικνύεται ως κεντρικός στόχος, καθώς δεν μπορεί  να  υπάρχει ανάπτυξη και ασφάλεια σε μια χώρα που δεν μπορεί να προστατεύσει αυτούς που έχουν ανάγκη. Η σημερινή κυβέρνηση έσπευσε να επιβάλλει  πρόσθετους  φόρους ύψους 7,4 δις Ευρώ και να αποκαλύψει για άλλη μια φορά το νεοφιλελεύθερο της πρόσωπο.

Κλειδί για την ομαλοποίηση του συστήματος είναι η δημιουργία συνθηκών διαφάνειας και η αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη που τόσο πολύ κλονίζεται τον τελευταίο καιρό εν μέσω σκανδάλων και συνθηκών προκλητικά εύκολου πλουτισμού για τους λίγους.

Προηγούμενο άρθρο Τοτός & εξετάσεις
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Ν. Παππά με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης