Συνάντηση Ν. Παππά με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Τα οξύτατα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Καρδίτσας έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό, το μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. και πολιτευτής Νίκος Παππάς.

Ο κ. Παππάς τόνισε ότι οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες που υπήρχαν αρχικά και σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, ειδικά μετά τη διεθνή εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου, αλλά και την αύξηση των τιμών σε λιπάσματα, σπόρους και φυτοφάρμακα, επιδεινώνουν την οικονομική κατάσταση των αγροτών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παππάς στο καθεστώς της παράδοσης του βαμβακιού και των άλλων αγροτικών προϊόντων με ανοιχτή τιμή, που λειτουργεί σε βάρος των παραγωγών, αφού παραδίδουν τα προϊόντα τους χωρίς να ξέρουν με ποια τιμή θα πληρωθούν.

«Η ανάγκη των ανθρώπων της υπαίθρου να εισπράξουν τα χρήματά τους μετά από ένα χρόνο κοπιαστικής δουλειάς και εξόδων δεν μπορεί να αποτελεί  ευκαιρία για κάποιους να τους εκμεταλλεύονται  με τέτοιο τρόπο» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς έθεσε επίσης  το ζήτημα των αποζημιώσεων, αφού καταγράφηκε φέτος η εγκατάλειψη της καλλιέργειας 68,000 στρεμμάτων λόγω λειψυδρίας στο Νομό Καρδίτσας, ενώ οι βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου επέφεραν νέο πλήγμα στους βαμβακοπαραγωγούς , προκαλώντας προβλήματα  στη  συγκομιδή και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος .

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για την πάταξη του φαινομένου της κερδοσκοπίας των μεσαζόντων σε προϊόντα όπως τα καρπούζια, τα πεπόνια και τα κηπευτικά, που οδηγεί στη μεγάλη απόκλιση μεταξύ της τιμής που πουλάει ο παραγωγός το προϊόν  του και της τιμής με την οποία φτάνει στην αγορά.

Για το καθεστώς των νέων αγροτών τονίστηκε η ανάγκη απλούστευσης των διαδικασιών, ώστε περισσότεροι νέοι να έχουν κίνητρα να μείνουν στα χωριά τους ενώ απαραίτητη είναι πλέον και η θεσμοθέτηση της υπεύθυνης ενημέρωσης για τις καλλιέργειες και τις ευκαιρίες που παρέχονται στους νέους αγρότες.

Για τα ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους ο κ. Παππάς επέμεινε στην ανάγκη ελέγχων στο κύκλωμα εμπορίας και πώλησης γάλακτος και του κρέατος που κρατά καθηλωμένο το εισόδημα των κτηνοτρόφων και εκτοξεύει την τιμή των προϊόντων αυτών στην αγορά, ενώ έθεσε και το θέμα της χορήγησης άτοκων δανείων για την αγορά ζωοτροφών, την εποχή που είναι φθηνές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα και τόνισε ότι η ενιαία ενίσχυση θα πληρωθεί και φέτος στους παραγωγούς πιο γρήγορα απ’ ότι ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί, ενώ οι αποζημιώσεις εκτιμώνται στο ύψος των καταστροφών και καταβάλλονται πολύ νωρίτερα απ’ ότι στο παρελθόν.

Για το ζήτημα του κόστους παραγωγής είπε ότι αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα και με τις παρεμβάσεις που γίνονται εκτιμάται ότι θα υπάρξει αισθητή μείωση στις τιμές των λιπασμάτων. Επισήμανε ακόμα ότι για το ζήτημα της ενημέρωσης των αγροτών, απαιτείται θεσμική αντιμετώπιση και προς την κατεύθυνση αυτή η ενεργοποίηση των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης,  αποτελεί ένα σημαντικό βήμα.

Παράλληλα ανέφερε ότι γίνονται συντονισμένες ενέργειες για την προώθηση δημητριακών και βαμβακιού σε νέες μεγάλες αγορές με ελπιδοφόρα αποτελέσματα.

Τέλος ο κ. Παππάς τόνισε ότι η αγροτική οικονομία είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης ολόκληρου του Νομού Καρδίτσας και οι αγρότες  προσβλέπουν  στην Κυβέρνηση της Ν.Δ. και στον Κώστα Καραμανλή  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επί χρόνια συσσωρεύτηκαν και αποτελεί «χρέος τιμής» για μας που θέλουμε να τους κοιτάμε στα μάτια να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τη στήριξη της περιφέρειας.

Προηγούμενο άρθρο Η Διεθνής οικονομική κρίση και ο ρόλος των κομμάτων
Επόμενο άρθρο Αρδευτικά έργα στο Δήμο Παλαμά