Η εκπαίδευση ξένων επιστημόνων στην Ελλάδα αποτελεί καινοτομία


Τόσο για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όσο και για τη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού.

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, παρέστη στην έναρξη εργασιών του εκπαιδευτικού σεμιναρίου με θέμα «Χειρουργική τεχνική με ψηφιακή νευροπλοήγηση», που διοργανώνει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με τη Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ευαγγελισμού, με σκοπό την εκπαίδευση ξένων Νευροχειρουργών από διάφορες χώρες σε τεχνικές που εφαρμόζονται πρωτοποριακά στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Ο κ. Ταλιαδούρος, στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε ότι η  πρωτοβουλία για τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου είναι αξιέπαινη και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ειδικότερα ο κ. Ταλιαδούρος επεσήμανε τα εξής:

«Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος που διεξάγεται αποκλειστικά από Έλληνες γιατρούς, είναι η εκπαίδευση Νευροχειρουργών από διάφορες χώρες σε αυτές τις προηγμένες επεμβάσεις με τη βοήθεια της νευροπλοήγησης. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα διοργανώνεται από τη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Θεραπευτήριο Ευαγγελισμός.

Πράγματι, η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από την επανάσταση της γνώσης και της τεχνολογίας, τις ταχύτατες αλλαγές σε παγκόσμια κλίμακα, τις αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, την παραγωγική διαδικασία, την αγορά εργασίας, τα σημαντικά βήματα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και την αυξανόμενη αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η εκπαίδευση αναδεικνύεται σε έναν από τους τομείς αιχμής των αναπτυγμένων χωρών. Κάθε εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να προάγει τη δημιουργική άμιλλα και την αξιοκρατία, να παρέχει υψηλού επιπέδου μόρφωση και δυνατότητες διαρκούς εξομοίωσης με το εξελισσόμενο περιβάλλον γνώσεων και τεχνολογιών. Οι κύριοι άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής πρέπει να είναι: ποιότητα, αξιολόγηση, πόροι, δια βίου μάθηση, αξιοποίηση των τεχνολογιών.

Η Νευροχειρουργική Κλινική του Ευαγγελισμού ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις της νέας εποχής συνεισφέροντας στην ενίσχυση της ποιότητας τόσο στον τομέα της υγείας, όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης.  Η καθιέρωση της κλινικής ως εκπαιδευτικού κέντρου ξένων επιστημόνων αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προβάλλει την Ελλάδα στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Στην κλινική αντιμετωπίζεται ένα ευρύ φάσμα παθήσεων του νευρικού συστήματος (Εγκεφάλου, Σπονδυλικής στήλης, Νωτιαίου μυελού, Περιφερικά νεύρα). Αποτελεί πρωτοποριακό ευρωπαϊκό κέντρο λειτουργικής νευροχειρουργικής, τομέα που ασχολείται με τη θεραπευτική επαναρύθμιση των νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού τα οποία έχουν απολέσει την φυσιολογική αυτορύθμισή τους. Η υπέρ- ή η υπό-λειτουργία των κυκλωμάτων προκαλεί βαρείες διαταραχές μη ελεγχόμενες με φάρμακα στην κινητικότητα, αισθητικότητα και ικανότητα επικοινωνίας του ασθενούς. Παραδείγματα τέτοιων παθήσεων είναι η νόσος του Πάρκινσον, η επιληψία, ο χρόνιος πόνος και άλλες. Στην κλινική έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια χειρουργικές επεμβάσεις για θεραπεία ασθενειών που αποτελούν παγκόσμια πρωτοπορία.

Η εκπαίδευση ξένων επιστημόνων στην Ελλάδα σε τεχνικές που εφαρμόζονται πρωτοποριακά εδώ και καιρό στον Ευαγγελισμό, αποτελεί πράγματι μία καινοτομία για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιστρέφει σε θετική κατεύθυνση την τάση εκπαίδευσης Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό».

Προηγούμενο άρθρο SOS εκπέμπουν οι παραγωγοί Ν. Ικονίου και Γραμματικού
Επόμενο άρθρο Τα σκάνδαλα και η κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων