SOS εκπέμπουν οι παραγωγοί Ν. Ικονίου και Γραμματικού


– Καταγγέλλουν Νομαρχία, Τ.Α. και ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος για πλήρη αδιαφορία στα αιτήματά τους.

– Σε συμβολικό αποκλεισμό της ε.ο. Καρδίτσας – Λαμίας προέβησαν σήμερα, προειδοποιώντας για δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται εδώ και 15 ημέρες τα δημοτικά διαμερίσματα Νέου Ικονίου και Γραμματικού της Κοινότητας Γραμματικού του Δήμου Ταμασίου. Οι παραγωγοί εκπέμπουν σήμα SOS προς κάθε κατεύθυνση (Δήμο, Νομαρχία, ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος και άλλους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς), προσπαθώντας να βρουν λύση στο πρόβλημα του νερού. Αν και από τις 25 Ιουνίου του 2008 έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος της Λίμνης Σμοκόβου, λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που υπάρχει (άνω των 5 χλμ), καθώς το Γραμματικό είναι το προτελευταίο χωριό και το Νέο Ικόνιο το τελευταίο χωριό του Δήμου και επειδή το νερό που πέφτει παρεμποδίζεται από ιδιωτικές ανασχέσεις ή εκτρέπεται σε ιδιωτικά κανάλια από τις κοινότητες (Λεονταρίου, Ασημοχωρίου, Σοφιάδας) το νερό δεν επαρκεί για να περάσει τη γέφυρα της Κακάρας και να μπει στα σύνορα της περιφέρειάς τους και να ποτιστούν και τα χωράφια του Νέου Ικονίου και του Γραμματικού, έκτασης άνω των 5.000 στρεμμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν έρθει σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μαραζώνουν.

Καταγγελίες

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέου Ικονίου και μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Κώστας Σιωχτούρης κατήγγειλε για αδιαφορία και εμπαιγμό των παραγωγών από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους άλλους δημόσιους φορείς (Νομαρχία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδος) και ανέφερε ότι οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημά τους να προβούν σε άλλου είδους κινητοποιήσεις όπως συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και κλείσιμο δρόμων κλπ.

«Το Νέο Ικόνιο και το Γραμματικό θέλουν και μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στις εξελίξεις και γι’ αυτό προτείνουν:

1) Αύξηση της διοχέτευσης νερού από 1,8 κυβικά σε 2,7 κυβικά, ώστε να φτάσει στα ίδια με τα πέρυσι επίπεδα.

2) α. Πενθήμερη παύση άντλησης νερού από τις παραπάνω κοινότητες, ώστε να συντομεύσει ο χρόνος καθόδου.

2) β. Ολοκλήρωση του κλειστού κυκλώματος, ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού και στο τελευταίο χωριό.

3) Φράγμα στην κόκκινη γέφυρα με πόρτες για να μπορεί να λειτουργεί το χειμώνα ως ταμιευτήρας νερού.

4) Ένωση της Σ4 με το Μουρδέρη (κεντρικό κανάλι) και της Σ3 με το Ξερόρεμα

5) Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στις καλλιέργειες που παρουσίασαν ζημιά λόγω ξηρασίας.

Είναι κρίμα να δαπανώνται χρήματα σε αντλιοτικά εκατομμυρίων και να σπαταλούνται κυβικά νερού μέσα σε κανάλια, λόγω της απουσίας του κλειστού κυκλώματος και να μην δίνονται αυτά τα χρήματα για το σχεδιασμό και την οργάνωση του κλειστού δικτύου και άλλων έργων υποδομής για την καλύτερη διαχείριση του νερού».

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή στον Πρόεδρο Οργαν. Επιτροπής Μεσογ. Αγώνων
Επόμενο άρθρο Η εκπαίδευση ξένων επιστημόνων στην Ελλάδα αποτελεί καινοτομία