Η εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας και τα προβλήματα από τα έντομα


1. Στόχοι

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο στάδιο ύπαρξης χτενιών, λουλουδιών και σχηματισμού των πρώτων καρυδιών των βαμβακοφύτων.

 

2. Διαπιστώσεις

2.1 Οι περισσότερες βαμβακοφυτείες αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο προχωρημένης ανθοφορίας και σχηματισμού  καρυδιών.

2.2  Η γενική εικόνα των φυτειών είναι πολύ καλή, παρουσιάζουν καλή καρπόδεση και εμφανίζουν πρωιμότητα, προφανώς λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Παρατηρείται υποχώρηση της προσβολής από τετράνυχους που είχαν εμφανισθεί το προηγούμενο διάστημα σε λίγες φυτείες.

 2.3  Στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας παρατηρήθηκαν συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη προσβολή καρποφόρων οργάνων των βαμβακοφύτων ( δεν διαπιστώθηκε καμία παρουσία προνυμφών σε άνθη ή καρύδια).

Ο αριθμός των συλλήψεων ρόδινου σκουληκιού που παρατηρήθηκε ως τώρα είναι μικρός και δεν έχει  παρατηρηθεί προσβολή  ανθέων (ροζέτες) και καρυδιών.

 

3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

3.1 Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, προκειμένου να αποτραπεί η προσέλκυση επιβλαβών οργανισμών και φυσικά η οψίμιση της παραγωγής.

Συστήνεται επίσης η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης σε δόσεις, αναλόγως της γονιμότητας του εδάφους και του ύψους των φυτών.

3.2 Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν 2 φορές την εβδομάδα την καλλιέργεια τους, προκειμένου να διαπιστώσουν την πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών, ώστε να επεμβαίνουν, όταν οι πληθυσμοί φθάσουν στα όρια επέμβασης, όπως παρακάτω:

  • Πράσινο σκουλήκι: Κατώτερο όριο επέμβασης είναι η ύπαρξη 6-8 νεαρών προνυμφών κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά ή μια (1) νεαρή προνύμφη (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) κατά μέσο όρο στα φυτά ενός μέτρου επί της γραμμής.
  • Ρόδινο σκουλήκι:  Συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν τα βαμβακόφυτα για πιθανή ύπαρξη προσβεβλημένων κλειστών ανθέων (ροζέτες) και καρυδιών.

       Επεμβαίνουμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα και μόνο στην περίπτωση που σε τυχαίο δείγμα ανθέων, από όλη την έκταση του χωραφιού, διαπιστωθούν προσβεβλημένα άνθη (ροζέτες) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% ή σε τυχαία δειγματοληψία 100 καρυδιών ευρεθεί προσβολή τουλάχιστον 5%.

     

  • Τετράνυχος:  Στο στάδιο ανάπτυξης των βαμβακοφύτων, μετά την εμφάνιση των πρώτων χτενιών, επεμβαίνουμε όταν στη δειγματοληψία εμφανίζεται τετράνυχος κ.μ.ο. στο 30-50% των φύλλων του δείγματος.
  • Αφίδες (Μελίγκρες): Επεμβαίνουμε μόνο εάν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για 7 τουλάχιστον ημέρες. Κατώτερο όριο επέμβασης είναι η ύπαρξη  25 ατόμων κατά μέσο όρο ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων.
  • Αλευρώδης:  Επεμβαίνουμε όταν ο πληθυσμός υπερβαίνει τα 200 άτομα κατά μέσο όροανά 100 φύλλα.

 

  1. Μέτρα αντιμετώπισης – Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Φ.Π.).

 

4.1  Πράσινο σκουλήκι:  Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς να παρακολουθούν επισταμένως, κάθε 3-4 ημέρες, την καλλιέργεια τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες και να προβαίνουν σε ψεκασμό με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μόνο εάν διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 6-8 ζωντανές προνύμφες (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) ανά 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από την έκταση της φυτείας.

Για την προστασία των φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού, προτείνεται η χρήση των φιλικών προς τα ωφέλιμα έντομα Βακίλου της Θουριγγίας, του φυσικού προϊόντος Spinosadκαι του εκλεκτικού εντομοκτόνου-ρυθμιστή ανάπτυξης των εντόμων diflubenzuron.

4.2 Ρόδινο σκουλήκι: Επεμβαίνουμε όταν έχουμε προσβολή 20% στα άνθη (εμφάνιση ροζέτας) ή όταν διαπιστωθούν προνύμφες, μέσα σε νεαρά καρύδια ηλικίας 2 εβδομάδων, σε ποσοστό 5-8% στα 100 καρύδια

4.3 Τετράνυχος: Η καλλιέργεια να αρδεύεται κανονικά, διότι φυτά στρεσαρισμένα από έλλειψη νερού ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών τετρανύχου.

Σε νεαρά φυτά όπου κρίνεται αναγκαία η επέμβαση, κατά προτεραιότητα χρησιμοποιούνται σκευάσματα με εκλεκτική δράση (εξειδικευμένη δράση μόνο στα ακάρεα, όπως ρυθμιστές ανάπτυξης, καθώς και σκευάσματα με ωοκτόνο δράση).

Εγκεκριμένα στη χώρα μας σκευάσματα με την παραπάνω δράση είναι τα Etoxazoleκαι Hexythiazox.

4.4  Αφίδες: Όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί, επεμβαίνουμε με εκλεκτικά εντομοκτόντα για τη διαφύλαξη των φυσικών εχθρών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

 

  1. Οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή επέμβασης με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα αλλά μέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισμό των περιόδων δραστηριότητας των εντόμων.  Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων δειγματοληψιών στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα, χτένια, άνθη, καρύδια).
  2. Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της εξέλιξης της καλλιέργειας, της παραγωγικότητας και οικονομικότητας αυτής, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
  3. Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
  4. Οι παραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  • Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
  • Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά αναφέρονται στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων του ΥΠ.Α.Α. & Τροφίμων και από αυτά γίνεται η επιλογή προς χρήση.

Σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Με Ε.Π.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

της Δ/νσης

 

 

ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στα τηλ. 24413-55206 και 55243 και 24210-66525.

Προηγούμενο άρθρο Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και δανείων των Δικηγόρων ζητά η Α. Σκόνδρα
Επόμενο άρθρο Ένταξη της βιομηχανικής τομάτας στην συνδεδεμένη ενίσχυση μέσω της νέας ΚΑΠ ζητά ο Σπ. Ταλιαδούρος