Ειδήσεις

Η ΕΟΑΣΚ για τις τεράστιες ελλείψεις σε υπηρεσίες υγείας


Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας. Τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ έχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας έχουν υποβαθμιστεί σε γραφεία συνταγογράφησης, αφού δεν έχουν σχεδόν καθόλου εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τα ασφαλιστικά μας ταμεία, δηλαδή η τσέπη μας, αναλαμβάνουν σε τεράστιο βαθμό τα βάρη του συστήματος υγείας για νοσήλια, θεραπείες και φάρμακα, την ώρα που μειώνεται δραματικά η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζει η Ε.Ε. καθώς και η Κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες.

Ακόμα και στο νοσοκομείο του νομού, οι υπηρεσίες για την υγεία των λαϊκών οικογενειών συνεχώς υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες οικογένειες αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ξοδεύοντας από το υστέρημά τους. Ταυτόχρονα, έχουν πληθύνει στο νομό οι ιδιωτικές κλινικές αποκατάστασης και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στους γειτονικούς νομούς, όπου απευθυνόμαστε, τα ιδιωτικά μαιευτήρια και οι πολυκλινικές τρίβουν τα χέρια τους για να βγάλουν κέρδη από την όποια ασθένεια τη δικιά μας και των παιδιών μας.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Παίζουν πραγματικά με την υγεία μας.

Υπεύθυνες είναι όλες οι κυβερνήσεις που με την πολιτική τους στήριξαν και στηρίζουν την επιχειρηματικότητα στην υγεία. Αυτοί μετατρέπουν τις δημόσιες δομές υγείας είτε σε κερδοφόρες επιχειρήσεις είτε σε μονάδες με τεράστιες ελλείψεις. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα στερήσουν ακόμα περισσότερα δικαιώματα στους κατοίκους των χωριών μας και στις κωμοπόλεις.

     Το επόμενο διάστημα και σε αυτή τη κατεύθυνση θα ακολουθούν οι Περιφέρειες που μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στα οικονομικά, άρα και στη λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και οι Δήμοι που θα αναλάβουν την υποτυπώδη υποστήριξη των Κέντρων Υγείας ρίχνοντας τα βάρη ξανά στους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα μέσω των δημοτικών τελών.

Όλοι εμείς, που θιγόμαστε άμεσα από αυτές τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας, πρέπει να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε ώστε να πετύχουμε τόσο την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων όσο και τη δημιουργία προϋποθέσεων για βαθύτερες αλλαγές και στο ζήτημα της υγείας σε δικό μας όφελος.

     Η Υγεία αποτελεί κατοχυρωμένο κοινωνικό δικαίωμα. Πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος σε όλους, πλήρως και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα.

          Έχουμε εμπειρία,τα ίδια άλλωστε ζούμε στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα της παραγωγή και αντιπαλέψαμε με τους αγώνες μας στο μπλόκο της Νίκαιας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την αδιάλλακτη στάση της, έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι μια κυβέρνηση που στηρίζει τους βιομήχανους, τους μεγαλεμπόρους και τους επιχειρηματίες, όπως έκαναν και οι προηγούμενες.

Αρνήθηκε την ικανοποίηση των δίκαιων, ζωτικής σημασίας αιτημάτων εκατοντάδων χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων – όπως αντίστοιχα απορρίπτει και τα αιτήματα εκατομμυρίων εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων – επικαλούμενη τα «δημοσιονομικά δεδομένα» που τάχα δεν της το επιτρέπουν, αυτό άλλωστε κάνει και στο ζήτημα της υγείας.

Την ίδια ώρα, όμως που αρνείται το αίτημά μας για αφορολόγητο πετρέλαιο, κόβει κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για να παίρνουν πάμφθηνα καύσιμα εφοπλιστές, ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες. Αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους φτωχούς αγρότες και τις μειώνει για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Επιτρέπει τις ανοιχτές – χαμηλές τιμές στα προϊόντα μας για να κερδοσκοπούν οι εκκοκκιστές, οι γαλακτοβιομηχανίες κλπ, κλέβοντας τον κόπο μας, ενώ ταυτόχρονα φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση πανάκριβα.

Το Δ.Σ. της ΕΟΑΣΚ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους, όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού, να αντισταθούμε και να παλέψουμε, όπως κάναμε και πρόσφατα με το μπλόκο στην Νίκαια, μαζί με τα σωματεία και τους άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος και στο ζήτημα της υγείας, που το έχουμε στα αιτήματα μας.

Η ενίσχυση και η διεύρυνση των προσπαθειών που ξεκινήσαμε, εδώ και καιρό, πολλοί φορείς του νομού που συμμετείχαμε και εμείς οι αγρότες, συνέβαλε στην αποκάλυψη των υπευθύνων και στην αγωνιστική κάλυψη κάποιων αναγκών.

Με κοινούς και μαζικούς αγώνες θα υπάρξει προοπτική και αποτελέσματα, γι’ αυτό λοιπόν θα είμαστε εκεί και εμείς οι αγρότες την Τετάρτη 27/2 και ώρα 10.00 το πρωί έξω από το Νοσοκομείο της Καρδίτσας, καθώς και την άλλη Τετάρτη 6/3. Όπου και όταν χρειαστεί θα είμαστε παρόντες.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη φορέων του Καλλιθήρου για την υγεία
Επόμενο άρθρο Νομική Πληροφόρηση εργαζομένων από το ΙΝΕ ΓΣΕΕ