Η Καρδίτσα αποκτά τη δική της πύλη γνώσης


Εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση το Κτιριολογικό Πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας

Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη της μελέτης και τη δημοπράτηση του έργου

Η χθεσινή συνέντευξη των φορέων του Νομού

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να αποκτήσει η Καρδίτσα τη δική της πύλης στη γνώση, στην πληροφορία και στον πολιτισμό, έγινε με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίνεται το Κτιριολογικό Προγράμματα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας, απόφαση την οποία έδωσε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ταλιαδούρος στον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βερίλλη. Ο κ. Ταλιαδούρος φανερά ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι υπεγράφη η σχετική Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την  οποία εγκρίνεται το Κτιριολογικό Πρόγραμμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας. Με την απόφαση αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη δημοπράτηση της μελέτης, για την οποία έχουν ήδη διασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας, θα στεγασθεί σε εγκαταστάσεις, που θα ανεγερθούν, σε παραχωρημένο από το Δήμο της Καρδίτσας, γήπεδο εκτός σχεδίου, εμβαδού 6.000,00 τ.μ., στη θέση «Μπουρντένι», σε κοντινή απόσταση από τα Τεχνικά Λύκεια και τα ΤΕΙ Καρδίτσας, στα όρια του σχεδίου πόλης . Το μέγεθος των εγκαταστάσεων, προγραμματίζεται να ανέλθει στα 1.880,25 τ.μ. εκ των οποίων τα 598,00 τ.μ. για βοηθητικούς χώρους. Όπως προβλέπεται από στο Κτιριολογικό της Πρόγραμμα, η Βιβλιοθήκη Καρδίτσας θα είναι  υπερτοπικής σημασίας, δεδομένου ότι στη Διοικητική Περιφέρεια Θεσσαλίας υπάρχει μόνο άλλη μία Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη. Έτσι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας θα επιφορτισθεί με την ανάληψη πρόσθετων υπηρεσιών, στη διάθεση του εν δυνάμει κοινού της, υιοθετώντας ένα ρόλο σύνθετο και πιο δυναμικό. Στοχεύουμε να αποτελέσει εκπαιδευτικό-κοινωνικο-πολιτιστικό Κέντρο και να είναι η κύρια ερευνητική Βιβλιοθήκη και το κέντρο πληροφόρησης, τόσο σε θέματα που αφορούν την περιοχή όσο και σε θέματα του ΤΕΙ και της Κτηνιατρικής. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας, θα επενδύσει σε μια δημιουργική σχέση, μεταξύ, Βιβλιοθήκης και λειτουργίας της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Θα αναπτύξει τρόπους εντοπισμού των τοπικών αναγκών, και θα αναλαμβάνει να καλύπτει τα κενά. Επίσης, θα συνεργασθεί με άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς (σχολεία κ.λ.π.), για συμμετοχή σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες μέσα στην πόλη, θα ενθαρρύνει άλλους οργανισμούς ή κοινωνικές ομάδες, να κάνουν χρήση των χώρων της Βιβλιοθήκης. Ο Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός της Δ. Κ. Βιβλιοθήκης Καρδίτσας, θα στοχεύσει στην επιπλέον ένταξη λειτουργιών που άπτονται πολιτιστικών και κοινωνικών-οικονομικών δραστηριοτήτων, που θα παρέχονται, είτε με ανεπίσημο χαρακτήρα, είτε ως μέρος ενός οργανωμένου Προγράμματος, και τέτοιες, είναι:

  • Οι εκδηλώσεις με την ευκαιρία έκδοσης νέων βιβλίων.
  • Οι εκθέσεις, διαλέξεις , ταινίες, συναυλίες, ρεσιτάλ μουσικής και ποίησης.
  • Η δημοσίευση φυλλαδίων για τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης.
  • Οι πολιτιστικές παρουσιάσεις από διάφορες ομάδες.
  • Η πραγματοποίηση συναντήσεων ή άλλων δραστηριοτήτων.
  • Η διάθεση χώρων για πρόβες τοπικών μουσικών συγκροτημάτων.
  • Η παραχώρηση λέσχης, για ηλικιωμένους
  • Ο προσδιορισμός των αναγκών και προβλημάτων των φυλετικών και γλωσσικών μειονοτήτων της περιοχής.
  • Η μέριμνα, για την παροχή υπηρεσιών σε μειονεκτούντες.
  • Η ανάπτυξη μιας υπηρεσίας, για την εις βάθος πληροφόρηση σε συγκεκριμένους τομείς.
  • Η δημοσιοποίηση του πληροφοριακού ρόλου της Βιβλιοθήκης.
  • Η ανταπόκριση της Βιβλιοθήκης στη διακίνηση του υλικού
  • Η έμπνευση και ο συντονισμός τοπικών δραστηριοτήτων.

Οι δραστηριότητες της Βιβλιοθήκης θα αναπτύσσονται και στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά κυρίως, στο εσωτερικό ενός βασικού κτιρίου αναφοράς, και σε τρία «δορυφορικά» κτίσματα ‚ που θα χωροθετηθούν στον εξωτερικό υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο, σε απόσταση τεσσάρων μέτρων μεταξύ τους. Τα «δορυφορικά κτίσματα» είναι μικρού μεγέθους και ευέλικτου σχήματος, για την προβολή κάθε δημιουργικής δραστηριότητας κοινωνικών φορέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, στο πλαίσιο των πρόσθετων πολιτιστικών υπηρεσιών, που η Βιβλιοθήκη υιοθετεί για το ρόλο της, στην Περιοχή. Η χωροθέτηση των επιμέρους κτισμάτων θα είναι τέτοια που, αφ’ ενός θα εξασφαλίζει τον καλύτερο φυσικό φωτισμό και αερισμό , αφ’ ετέρου το όλο συγκρότημα θα προσελκύει τους πολίτες και κυρίως ο σχεδιασμός θα Παραπέμπει σε υπηρεσία πλούσιας δραστηριότητας. Συγκεκριμένα ο χώρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρδίτσας διαχωρίζεται ως εξής:

  • Είσοδος, χώρος υποδοχής, πληροφορίες, εκθετήριο νέων βιβλίων, περιοδικών, κ.α., φουαγιέ αίθουσας, κυλικείο, internet café.
  • Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.
  • Πληροφοριακό τμήμα υλικού υψηλής ζήτησης & ηλεκτρονικό αναγνωστήριο βραχείας παραμονής, 12 θέσεων εργασίας.
  • Παιδικό τμήμα.
  • Χώροι υγιεινής στο Ισόγειο (συμπεριλαμβανομένου ΑΜΕΑ).
  • Αναγνωστήριο ενηλίκων 40 θέσεων, σε συνδυασμό με ανοικτό βιβλιοστάσιο υλικού υψηλής ζήτησης, Κεντρικό ηλεκτρονικό αναγνωστήριο 20 θέσεων, Οπτικοακουστικά μέσα.
  • Χώρος σπάνιων συλλογών.
  • Δανεισμός και κυκλοφορία.
  • Αίθουσα σεμιναρίων, συνεδριάσεων και τηλεδιάσκεψης, Αίθουσα επιμόρφωσης προσωπικού.
  • Χώροι Διοίκησης και Προσωπικού.
  • Χώρος Διευθυντή με γραφείο συνεδριάσεων.
  • Χώρος αναπαραγωγής – φωτοτυπικό.
  • Χώροι υγιεινής στον όροφο.
  • Χώρος δευτερεύουσας εισόδου, εισαγωγής -καταγραφής υλικού, ταξινόμησης-καταλογογράφησης.
  • Χώρος επεξεργασίας – συντήρησης υλικού, μηχανήματα ανάγνωσης μικροφίλμς.
  • Κλειστά βιβλιοστάσια τύπου compact
  • Χώρος στέγασης Η/Μηχανολογικού Eξοπλισμού, Η/Μ Εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του υπολογιστικού & δικτυακού εξοπλισμού και συστημάτων ασφαλείας (κλειστό κύκλωμα, συστήματα συναγερμού, συστήματα αντιπυρικής προστασίας κ.λ.π.)
  • Βοηθητικός χώρος.
  • Χώρος εξυπηρέτησης βιβλιοαυτοκινήτου
  • Χώρος υγιεινής στο υπόγειο
  • Κλειστός χώρος γκαράζ
  • Δορυφορικά Κτίσματα

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας, θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, όχι μόνο από λειτουργική άποψη αλλά και από αισθητική, προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης και να χαρακτηρισθεί τοπόσημο στην περιοχή. Μέσω του σχεδιασμού της, θα απευθύνεται και στον απλό αναγνώστη αλλά και σε εξειδικευμένες ομάδες, ειδικότερα, με στόχο να επενδύσει σε μια δημιουργική σχέση μεταξύ Τους. Η παραδοσιακή Αρχιτεκτονική της περιοχής, θα χρησιμοποιηθεί σαν πηγή έμπνευσης, για το σχεδιασμό της Βιβλιοθήκης, και με πλήρη σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι οι Βιβλιοθήκες στη χώρα μας αποτελούν μία από τις βασικές υποδομές του εκπαιδευτικού συστήματος και για το λόγο αυτό είναι άμεσα προσβάσιμες και ανοιχτές σε όλους τους πολίτες. Οι κάτοικοι της Καρδίτσας θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που θα αποκτήσουν την δική τους πύλη στη γνώση και τον πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας θα αποτελέσει τον “πνευματικό φάρο” της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας»

Ο κ. Βερίλλης

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στο Δημαρχείο τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρο και τον Νομάρχη κ. Φώτη Αλεξάκο, με τους οποίους έχουμε εποικοδομητική συνεργασία για σειρά ζητημάτων που αφορούν κυρίως υποδομές Παιδείας. Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Καρδίτσας, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, αρχίζει ουσιαστικά η υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, η ανέγερση ενός σύγχρονου και λειτουργικού κτιρίου που θα στεγάσει τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, ώστε να αποτελέσει έναν πυρήνα πολιτισμού, αλλά και μια ακόμη ακαδημαϊκή υποδομή, συνδεόμενη και με την Κτηνιατρική Σχολή και τα Τμήματα του ΤΕΙ. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, χρειάστηκαν επίπονες και συστηματικές προσπάθειες τόσο από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από το Δήμο Καρδίτσας , για να φθάσουμε στο σημερινό σημείο.

Αποδεικνύεται έτσι ότι με τον συντονισμό και τη συνεργασία των φορέων μπορούμε και πετυχαίνουμε τους στόχους μας και βάζουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας. Η προσπάθεια όμως για την αναβάθμιση των υποδομών της Καρδίτσας είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Έτσι με τον κ. Υφυπουργό συστηματικά συνεχίζουμε την προσπάθεια για την προώθηση  σημαντικών υποδομών:

  • – Για την ανέγερση κτιρίου που θα στεγάσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους ολοκληρώσαμε και την διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία έγινε ο χαρακτηρισμός του οικοπέδου.
  • – Για την κατασκευή των Φοιτητικών Εστιών στο Τσιφλικάκι έχουν εγκριθεί οι όροι δόμησης και χρειάζεται η σύνταξη γεωλογικής και περιβαλλοντικής μελέτης από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.
  • – Κινούμε επίσης τις διαδικασίες για έγκριση τοπικού ρυμοτομικού για την ανέγερση του Ειδικού Σχολείου και του Γυμναστηρίου στην ίδια περιοχή.
  • – Προωθούμε τις διαδικασίες για την ένταξη στο σχέδιο πόλης των οικοπέδων, όπου βρίσκονται τα κτίρια των ΤΕΙ και το συγκρότημα σχολείων, προκειμένου να αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης για τις ανάγκες κατασκευής νέων κτιρίων και επεκτάσεων.

Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον κ. Υφυπουργό, για την άριστη συνεργασία μας και το συνεχές και αμέριστο ενδιαφέρον του για τα ζητήματα του Δήμου Καρδίτσας. Στο πρόσωπό του ο Δήμος μας έχει βρει έναν πολύτιμο υποστηριχτή στα αιτήματά μας προς την κεντρική εξουσία και η συμβολή του στην προώθηση έργων και δράσεων που έχει ανάγκη η περιοχή μας ευρύτερα, καθοριστική. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος θα συνεχίσει τις μεθοδικές και συντονισμένες με τους άλλους φορείς προσπάθειές του για την υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη η περιοχή μας»

Προηγούμενο άρθρο 82 χρόνια Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καρδίτσας «Η Αθηνά»
Επόμενο άρθρο Η γελοιογραφία της ημέρας