Ειδήσεις

Η Καρδίτσα η πρώτη ελεύθερη πόλη της Ευρώπης – Του Δομήνικου Βερίλλη


Η Καρδίτσα υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες της νεότερης ιστορίας της. Υπήρξε, δε, πρωτοπόρα και στην Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η πρώτη απεργία, το Αντάρτικο Αεροδρόμιο, η «Μάχη της Σοδειάς» στον κάμπο, οι πολλές – μικρές και μεγάλες – μάχες στα ορεινά και ημιορεινά του Νομού, η αθρόα συμμετοχή του πληθυσμού στον Αγώνα και οι τεράστιες θυσίες είναι μερικά μόνο από τα τοπικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Οι ηρωικοί αγώνες και οι θυσίες των Καρδιτσιωτών, η σθεναρή αντίσταση στον κατακτητή, κορυφώθηκαν με την απελευθέρωση της Καρδίτσας, γεγονός πανευρωπαϊκής εμβέλειας που αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τους ως τότε αήττητους κατακτητές και σκόρπισε την ελπίδα στους σκλαβωμένους λαούς της Ευρώπης.

Η Καρδίτσα ήταν η πρώτη πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη που στις 11 Μαρτίου του 1943 απελευθερώθηκε από τις δυνάμεις του Άξονα.
Για όλους αυτούς τους λόγους δίκαια η Καρδίτσα ονομάστηκε τότε «Πρωτευουσα της ελευθερης Ελλαδας».

Η απόκρουση της «εαρινής επίθεσης» του Μουσολίνι στο 731
Συμπληρώνονται, το Σάββατο 9 Μαρτίου,78 χρόνια από την ημέρα που το ηρωικό 5ο Συντάγματος αποτελούμενο αποκλειστικά από στρατιώτες καταγόμενους από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων απέκρουσε με επιτυχία τις επιθέσεις των Ιταλικών δυνάμεων του Μουσολίνι στο Ύψωμα 731. Ενώ είχε προηγηθεί η ήττα των ιταλικών δυνάμεων στην Πίνδο από το Απόσπασμα Δαβάκη το  οποίο συγκροτούσε , κυρίως, το επίσης δυτικοθεσσαλικό 51ο Σύνταγμα Πεζικού.

Η απόκρουση της μεγάλης «Εαρινής Επίθεσης» των δυνάμεων του Μουσολίνι, η οποία εκδηλώθηκε στις 9 Μαρτίου 1941,  υπήρξε η πρώτη ήττα του λεγόμενου Άξονα (τον αποτελούσαν οι δυνάμεις της  φασιστικής Ιταλίας, της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων τους) στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο που ανέβασε το ηθικό ολόκληρης της δοκιμαζόμενης Ευρώπης και ανάγκασε τον Χίτλερ να επέμβει στα Βαλκάνια καθυστερώντας έτσι την επίθεσή του
στη Ρωσία και άλλα μέτωπα.

Οι Θεσσαλοί στρατιώτες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν συνεχιστές μιας ιστορίας που θέλει τα Θεσσαλικά και ιδιαίτερα τα Δυτικοθεσσαλικά τμήματα  να διακρίνονται πάντοτε στους αγώνες του Έθνους.

Ταφή των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία

Εδώ και πολλά χρόνια  ξεκινήσαμε  μία προσπάθεια  για την προώθηση του αιτήματος  της ταφή των πεσόντων ελλήνων στρατιωτών στην Αλβανία οι περισσότεροι των οποίων παραμένουν άταφοι από την περίοδο του πολέμου. Η  προσπάθεια ξεκίνησε το 2001 ενώ υπήρξε προσπάθεια και από άλλους συλλόγους και φορείς.

Ευτυχώς, τελευταία,  η Αλβανική Κυβέρνηση συναίνεσε στην ίδρυση νέων κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας και έτσι άρχισε, επιτέλους, η αναζήτηση και η τοποθέτηση εκεί -ο ενταφιασμός  με θρησκευτική τελετή-των οστών των  πεσόντων ελλήνων στρατιωτών  στον πόλεμο του 1940-41 Μάλιστα οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής  συνεχίζονται  στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, με  βάση τις σχετικές αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων  Ελλάδας-Αλβανίας.

Δικαιώνονται επομένως οι προσπάθειες που με τόση προσήλωση προσπαθήσαμε  όλα αυτά τα χρόνια. Κυρίως όμως οι εξελίξεις αυτές αποτελούν  δικαίωση των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών. Επιτέλους οι ψυχές τους μπορούν να αναπαύονται. Ενώ παράλληλα, αναγνωρίζεται η τεράστια συνεισφορά των Καρδιτσιωτών στον πόλεμο του 1940-41.
Ελπίζουμε, δε, ότι την επόμενη τετραετία θα ολοκληρωθεί στην πόλη μας η κατασκευή του μνημείου για το ύψωμα 731 καθώς και το Μουσείο της Ιστορίας της Καρδίτσας στους αγώνες της νεότερης Ελλάδας. Το Μουσείο αυτό  θα είναι μοναδικό, πανελλαδικής εμβέλειας. Θα τιμά τους αγώνες των Καρδιτσιωτών και θα προβάλλει την περιοχή μας.

Προηγούμενο άρθρο 18ο Συμπόσιο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου
Επόμενο άρθρο Ημερίδα για τις προοπτικές απασχόλησης των μηχανικών