Η Καρδίτσα «μαραίνεται» και η Λάρισα «ανθεί» – Γράφει ο Δ. Βερίλλης


Πλησιάζει, σιγά – σιγά, η ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν φέτος μαζί με τις ευρωεκλογές.
Κλείνει έτσι μια αυτοδιοικητική περίοδος, που υπήρξε η χειρότερη στην ιστορία της Καρδίτσας. Όχι μόνον δεν ολοκληρώθηκε σχεδόν τίποτα το θετικό για την περιοχή μας αλλά αντίθετα, όποια αρνητική κυβερνητική πρωτοβουλία ξεκινούσε σαν πρώτο στόχο είχε και έχει την περιοχή μας.
Αυτό γίνεται χωρίς την παραμικρή αντίδραση όσων αιρετών, μέσα από εκλογικές διαδικασίες, έχουν αναλάβει τις τύχες της Καρδίτσας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα- παρόλο ότι τώρα κλείνει η αυτοδιοικητική περίοδος,- δεν υπήρξε κάποιος απολογισμός ούτε σε τοπικό επίπεδο ούτε σε κυβερνητικό επίπεδο ούτε η παραμικρή σύγκριση η σχολιασμός για τις διαφορετικές αναπτυξιακές και κοινωνικές πορείες μεταξύ των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας.

Μόνον προεκλογικές υποσχέσεις και ανακοινώσεις αλλά και δικαιολογίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας γενικά.
Η Θεσσαλία “μαραίνεται” η Λάρισα “ανθεί” ήταν το άρθρο της εφημερίδας τής Λάρισας σχετικά με το δημογραφικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Αλλά αυτό ισχύει σε όλους τους υπόλοιπους τομείς. Είναι καταγεγραμμένο σε όλους τους επίσημους δείκτες. Είτε είναι πληθυσμιακοί, είτε αναπτυξιακοί, κοινωνικοί, ευημερίας κ.λ.π.
Είναι όμως η μισή αλήθεια γιατί η Καρδίτσα έμεινε πολύ πίσω και σε σχέση με το Βόλο και τα Τρίκαλα.
Παρόλα αυτά τώρα την προεκλογική περίοδο που διανύουμε κανένας δεν συζητά τα αίτια και δεν απολογείται ή δεν αιτιολογεί έστω εν όψει ενόψει των τριπλών εκλογών. Συνέχεις αναφορές στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά ελάχιστες αναφορές στα τοπικά ζητήματα της Τοπική αυτοδιοίκηση (δημοτική ή περιφερειακή). Λες και δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά μόνον Κεντρική και Τοπική Διοίκηση.
Υπάρχουν γενικές πολιτικές αναφορές- πολλές φορές ορθές και πολύ επίκαιρες την περίοδο που διανύουμε- αλλά αοριστολογίες στα τοπικά ζητήματα χωρίς εξειδικεύσεις στα καθημερινά προβλήματα και κυρίως τις μεγάλες παρεμβάσεις και τα μεγάλα έργα, που κρίνουν το μέλλον του νομού Καρδίτσας.
Πως μπορεί να αναπτυχθεί άραγε, με αυτόν τον τρόπο,ο νομός μας και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση ακόμη και αν, στην υποθετική περίπτωση, βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας;
Ποιός μπορεί άραγε να εξηγήσει γιατί μετά από λίγα χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας ενώ ο Ε65 θα έχει ολοκληρωθεί μόνον στο πεδινό του τμήμα , χωρίς την παράκαμψη Δομοκού, και την σύνδεση με την Εγνατία οδό;

Θα είναι, δε, η μοναδική περιοχή της Ελλάδας, ενώ βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, πού δεν θα έχει αρθεί η οδική της απομόνωση. Ενώ την ίδια ώρα καλούνται οι πολίτες της, όταν μετακινούνται, να πληρώνουν τα αυξημένα, υπέρογκα διόδια των εθνικών δρόμων
Δεν έγινε, επίσης, το παραμικρό βήμα στις οδικές συνδέσεις με Άρτα, Αγρίνιο και Καρπενήσι ενώ πανελλαδικά έχουν ξοδευτεί δισεκατομμύρια για όλους τους αυτοκινητοδρόμους.
Το ίδιο με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που χρηματοδοτείται, προς το παρών, μόνον το τμήμα Λάρισας – Βόλου και όχι το τμήμα Καλαμπάκας – Παλαιοφαρσάλων.
Τα αθλητικά έργα στο Δήμο Καρδίτσας δεν προχώρησαν καθόλου από το 2010. όπως και όλες οι υποδομές καθώς και η προβολή της ιστορίας και η ανάδειξη της ταυτότητας της Καρδίτσας. Για παράδειγμα από τη Νομαρχία Τρικάλων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτείται μόνον το μνημείο του 731 στα Τρίκαλα ενώ η Καρδίτσα είναι απούσα ακόμη και σε ένα θέμα που ξεκίνησε από εδώ.
Αλλά επίσης ποιός μπορεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο νομός Λάρισας διαθέτει 18 μεγάλες στρατιωτικές μονάδες, η Μαγνησία 23 και τα Τρίκαλα τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών ενώ από στην Καρδίτσα όχι μόνον δεν μεταφέρθηκε κάποια στρατιωτική μονάδα εν όψει των στρατιωτικών αναδιαρθρώσεων που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο, αλλά αντίθετα απομακρύνθηκε η μικρή Μονάδα Επιστράτευσης και ίσως κινδυνεύσει και το στρατόπεδο Ρούσσου.
Το ίδιο ισχύει και για τα αρδευτικά έργα και ιδιαίτερα για τους ταμιευτήρες της Θεσσαλίας. Αντί για τον ταμιευτήρα Μουζακίου προτιμήθηκε ο ταμιευτήρας της Κάρλας, που λόγω της χαμηλής υψομετρικής του θέσης αντιμετωπίζει τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα.
Όπως, επίσης, και με τις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου στα πλαίσια δήθεν της αναδιάρθρωσης , απομακρύνεται, από τις δεκάδες Σχολές της Θεσσαλίας, μόνον η Σχολή Δασοπονίας Καρδίτσας. Μολονότι είναι η μοναδική στο χώρο της Θεσσαλίας.
Καλό θα ήταν να σταματήσουν οι προεκλογικές ανακοινώσεις και υποσχέσεις και αφού υπάρξει ο απολογισμός του έργου και των προσπαθειών του καθενός να κατατεθούν εφαρμόσιμες αναπτυξιακές προτάσεις και ολοκληρωμένα προγράμματα. Γιατί η περιοχή μας, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, οδηγείται αναπτυξιακά σε ανάλογες καταστάσεις με την παλαιότερη περίοδο. Τότε που, ενώ στην Ανατολική Θεσσαλία γίνονταν έργα και υποδομές, η Καρδίτσα ήταν, αδιαμαρτύρητα, ο χώρος εκτοπίσεως ποινικών καταδίκων.

Σήμερα ο νομός μας είναι η περιοχή με τις λιγότερες υποδομές, τα λιγότερα στρατόπεδα, σχολές, χιονοδρομικά κέντρα, οδικές συνδέσεις, προβολή της ιστορίας της κ.λ.π. από όλους τους νομούς της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη υπανάπτυξη, την μείωση του πληθυσμού και όλων των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών και παρόλα αυτά οι αρνητικές εξελίξεις συνεχίζονται.

Αλλά τώρα είναι η ώρα, είναι η ευκαιρία, να ανοίξει ένας διάλογος για το τι μπορεί να γίνει στα επόμενα χρόνια στην Καρδίτσα με βάση την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών όλης της Θεσσαλίας και για το ποιές υποδομές θα πρέπει υλοποιηθούν, αυτή τη δύσκολη περίοδο, για το καλό της Θεσσαλίας και της Ελλάδας γενικότερα.
.

Προηγούμενο άρθρο Ζητήματα περαιτέρω φορολογικής ελάφρυνσης των πολυτέκνων θα εξεταστούν στο μέλλον - Ενημέρωση Ταλιαδούρου
Επόμενο άρθρο Πλούσιο το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων στο Δ. Σοφάδων