Η Καρδίτσα πρωτοπορεί στις υποδομές χρήσης του ποδηλάτου


Την πανελλήνια πρωτοπορία της Καρδίτσας στην ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης των κατοίκων της, ανέδειξε η επίσκεψη πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 24/5 στην πόλη μας.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος «Πολεοδομία – Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη ( Περιφερειακή Ανάπτυξη Ι)» με υπεύθυνη την επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος κ. Τζέλα Παπαπαύλου- Ιωακειμίδου, η οποία και συνόδευε τους φοιτητές της.

Εκ μέρους του Δήμου του καθηγητές και τους φοιτητές υποδέχθηκε στο Παυσίλυπο ο Αντιδήμαρχος κ. Νικ. Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε την προσπάθεια που καταβλήθηκε διαχρονικά από τις Δημοτικές Αρχές για να φθάσει σήμερα η Καρδίτσα να διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο αστικών και περιαστικών ποδηλατοδρόμων που βρίσκεται στο στάδιο νέας επέκτασης του και να χαρακτηρίζεται ως «πόλη του ποδηλάτου».

Ακολούθησε παρουσίαση από το στέλεχος της Δ/νσης Προγραμματισμού του Δήμου Καρδίτσας κ. Λαμπρινή Παρθένη, των έργων του δικτύου ποδηλατοδρόμων και των πολιτικών προώθησης χρήσης του ποδηλάτου που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Δήμο Καρδίτσας ή βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, όπως  το έργο της επέκτασης του αστικού δικτύου που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει δύο διαδρομές:

-Η πρώτη μήκους 1600 μ. περιλαμβάνει την σύνδεση του αρχικού δικτύου με την Κτηνιατρική σχολή, τον ΟΑΕΔ και σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται στην βόρεια είσοδο της πόλης από τα Τρίκαλα και βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης

– Η δεύτερη διαδρομή, η κατασκευή της οποίας δεν ξεκίνησε ακόμη, θα συνδέει τον αστικό ποδηλατόδρομο των Καμινάδων από το ύψος του θερινού κινηματογράφου με την Δημοτική Κοινότητα της Καρδιτσομαγούλας και θα έχει μήκος 1 χιλιόμετρο.

Ο Δ/ντης της ΑΝ.ΚΑ. κ. Βασ. Μπέλλης  παρουσίασε συνοπτικά το «Επιχειρησιακό σχέδιο ανάδειξης του ποδηλάτου ως στοιχείο ταυτότητας του Νομού – Ποδηλατικές διαδρομές» που εκπόνησε η αναπτυξιακή επιχείρηση.

Οι εκπρόσωποι των ποδηλατικών συλλόγων κ. κ. Φρ. Παύλου, δημοσιογράφος και Αριστ. Τσόγκας, γεωπόνος αναφέρθηκαν στην διαχρονικά στενή σχέση των Καρδιτσιωτών με το ποδήλατο και κατέθεσαν την εμπειρία τους από την χρήση του αστικού και περιαστικού δικτύου ποδηλατοδρόμων, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω επέκτασης του δικτύου και ενίσχυσης των δράσεων που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου από όλο και μεγαλύτερο αριθμό πολιτών κάθε ηλικίας ως το πλέον φιλικό μέσο μετακίνησης εντός της πόλης και περιαστικά.

Την εμπειρία του από την χρήση του ποδηλάτου στην πόλη της Καρδίτσας και πόσο αυτή διευκολύνει, αλλά και ομορφαίνει την καθημερινότητά του κατέθεσε και ο  κ. Μάριος Λιόγρης που κατάγεται από την Κύπρο και είναι φοιτητής της Κτηνιατρικής Σχολής.

Ακολούθησε διάλογος με τους φοιτητές που στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, ενώ κάποιοι είχαν την ευκαιρία να τους χρησιμοποιήσουν οδηγώντας δημοτικά ποδήλατα που διέθεσε ο ΔΟΠΑΚ, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη μας κατά την ολιγόωρη επίσκεψή τους.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα συνεργείων ΟΣΔΕ 2012 από Παρασκευή 25-05-2012
Επόμενο άρθρο Εργαστήρια τέχνης δήμου Καρδίτσας-τμήμα κόμικς