Ειδήσεις

Η Καρδίτσα τιμά τους Καρδιτσιώτες μαχητές στο ύψωμα 731


Επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Καρδιτσιώτες μαχητές του 5ου Συντάγματος στο ύψωμα 731 συνδιοργανώνουν, την Κυριακή 10 Μαρτίου, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας, η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και ο Δήμος Καρδίτσας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας στις 11.00 το πρωί και γίνεται σε αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών των Καρδιτσιωτών πολεμιστών κατά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα στις μάχες που πραγματοποιήθηκαν στο ύψωμα 731 της Κλεισούρας Β. Ηπείρου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η Στρατιωτική μουσική της 1ης Στρατιάς Λάρισας «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

-Καλωσόρισμα εκ μέρους των διοργανωτών της εκδήλωσης, από τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας Μανώλη Στεργιόπουλο.

-Χαιρετισμοί από τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας και τον Δήμαρχο Καρδίτσας.

-Ομιλία του π. δημάρχου και προέδρου του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας κ. Δομήνικου Βερίλλη.

-Μουσικό πρόγραμμα από τη Στρατιωτική μουσική της 1ης Στρατιάς Λάρισας «ΑΧΙΛΛΕΑΣ».

Παρουσιάζει η Ρίτσα Τσικρίκα.

 

Η «Εαρινή επίθεση» και το ύψωμα 731

Η απόκρουση της μεγάλης «Εαρινής Επίθεσης» των δυνάμεων του Μουσολίνι, η οποία εκδηλώθηκε στις 9 Μαρτίου 1941, υπήρξε η πρώτη ήττα του λεγόμενου Άξονα (τον αποτελούσαν οι δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας, της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων τους), στο Β ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που ανέβασε το ηθικό ολόκληρης της δοκιμαζόμενης Ευρώπης και ανάγκασε τον Χίτλερ να επέμβει στα Βαλκάνια καθυστερώντας έτσι την επίθεσή του στη Ρωσία και άλλα μέτωπα.

Κύριος στόχος ήταν το ύψωμα 731, όπου εκδηλώθηκαν με τη μεγαλύτερη ένταση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Εκεί νικήθηκαν οι δυνάμεις του Άξονα από το ηρωικό 5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίον αποτελούνταν αποκλειστικά από στρατιώτες καταγόμενους από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.

Η «τιτανομαχία» του Υψώματος 731 αποτελεί μοναδικό φαινόμενο ηρωισμού, αυταπάρνησης και αποτελεσματικότητας, όπου οι δυτικοθεσσαλοί στρατιώτες του 2ου Παγκοσμίου πολέμου έγιναν οι συνεχιστές μιας ιστορίας που θέλει τα δυτιικοθεσσαλικά τμήματα να διακρίνονται πάντοτε στους αγώνες του Έθνους.

 

Σύντομο βιογραφικό της Στρατιωτικής μουσικής της 1ης Στρατιάς «ΑΧΙΛΛΕΑΣ»

Η Στρατιωτική μουσική της 1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» ιδρύθηκε στις 03 Φεβρουαρίου 1954 στην Λάρισα, όπου έχει την έδρα της έως και σήμερα.

Κατά την πολύχρονη παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας  έχει συμμετάσχει σε ποικίλες δραστηριότητες  όπως συναυλίες, θρησκευτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Εργάζεται με πάθος, σε μια προσπάθεια να συνεισφέρει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία, σχολεία, καλλιτέχνες κ.α.

Στην πολύχρονη ιστορία του ΛΣΜΣ/1ΗΣ ΣΤΡΑΤΙΑΣ ανέλαβαν τα ηνία σπουδαίοι αρχιμουσικοί – συνθέτες, με κορυφαίο τον Λοχαγό Αναστάσιο Ρεμούνδο το 1963.

Διοικητής της Στρατιωτικής Μουσικής 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ είναι ο Τχης (ΜΣ) Κων/νος Χλέπατας.

Το σύνολο της Στρατιωτικής Μουσικής 1ης Στρατιάς αποτελείται από τους:

Λοχαγό (ΜΣ) Δημήτριο Χατζούλη-Όμποε

Λοχαγό (ΜΣ) Ιορδάνη Σοφιάδη-Φλάουτο

Υπολοχαγό (ΜΣ) Βασίλη Σαμαρά-Τραγούδι

Υπολοχαγό (ΜΣ) Ιωάννη Τριμίτζιο-Τρομπέτα

Ανθυπολοχαγό (ΜΣ) Μάριο Αντωνίου-Αρμόνιο

Αρχιλοχία (ΜΣ) Ηλία Παπαγιώτα-Κλαρινέτο

Αρχιλοχία (ΜΣ) Νίκο Κουτσούγκουλο-Κρουστά

ΕΠΟΠ Λοχία (ΜΣ) Λεωνίδα Γελλαλή-Κιθάρα

Φιλική συμμετοχή στο τραγούδι η κυρία Αθηνά Μπούρα-Πολυμέρου.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του προγράμματος Ιn2C που συντονίζει το ΤΕΕ
Επόμενο άρθρο Απάντηση στο Φώτη Αλεξάκο για το έργο στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας