Ειδήσεις

Συνάντηση του προγράμματος Ιn2C που συντονίζει το ΤΕΕ


Με επιτυχία διεξάχθηκαν και ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη 06.03.2019 οι εργασίες της διήμερης εναρκτήριας συνάντησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «In2C», το οποίο συντονίζει το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, με θέμα «Ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων – χωρών στον κατασκευαστικό τομέα», που χρηματοδοτείται από το  Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και στοχεύει στη διευκόλυνση και την προώθηση της έγκαιρης και αποτελεσματικής ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας των κατασκευών. Εκτός από το ΤΕΕ συμμετείχαν με εκπροσώπους τους οι εμπλεκόμενοι εταίροι: ΚΕΚ Δήμητρα, Δήμος Λαρισαίων, Fundacion Laboral de la construccion (Ισπανία), Documenta (Ισπανία), Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Κύπρος), Mediterranean Management Centre (Κύπρος), Folkuniversitetet (Σουηδία).

Χαιρετίζοντας τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, Νίκος Παπαγεωργίου, δήλωσε τα εξής:

                    «Όπως γνωρίζετε, η μετανάστευση και η ασφάλεια εξακολουθούν να αποτελούν τις δύο βασικές ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών σήμερα. Η ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια αυξανόμενα λειτουργική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Μερικοί από εσάς εδώ σήμερα έχουν ήδη συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, βοηθώντας την ΕΕ να υλοποιήσει την πολιτική της εν τοις πράγμασι.

                    Τα προγράμματα στα οποία συμμετέχετε καταδεικνύουν την προστιθέμενη αξία της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την κατεύθυνση της παροχής βοήθειας στα κράτη μέλη: την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αύξηση της ασφάλειας για τους ευρωπαίους πολίτες. Η μετανάστευση είναι μια σημαντική πρόκληση για όλους μας. Μια επιτυχημένη μεταναστευτική πολιτική είναι τόσο ανθρωπιστική όσο και κοινωνικο-οικονομική επιταγή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ΕΕ έχει θέσει σε εφαρμογή μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, προκειμένου να υποστηρίξει δράσεις εντός και εκτός Ευρώπης.                    Στόχος της ΕΕ είναι να δημιουργηθούν οι νομικές οδοί για όσους έχουν ανάγκη προστασίας καθώς και για τους οικονομικούς μετανάστες. Εκείνοι που έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να ενσωματωθούν με κάθε δυνατή υποστήριξη. Αυτός ο στόχος συμβαδίζει με την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα βασικά αίτια της παράνομης μετανάστευσης, να περιοριστεί η δραστηριότητα των λαθρεμπόρων και των διακινητών και να προστατευτούν καλύτερα τα σύνορά μας.                    Το 2018, 347 οργανώσεις επωφελήθηκαν από την υποστήριξη του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Παρόλο που δεν βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με το 2015, η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι η μετανάστευση είναι μια νέα πραγματικότητα. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη μεταναστευτική πολιτική, που θα δίνει απάντηση στο ερώτημα: πώς βοηθούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ενταχθούν και πώς οικοδομούμε συνεκτικές κοινωνίες από τη βάση προς την κορυφή. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο σε συνεργασία με τις εθνικές, τοπικές αρχές και οργανώσεις  πολιτών, μέσω προγραμμάτων όπως το In2C.                    Ανυπομονούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί σας, προς την κατεύθυνση της επιτυχούς έκβασης του προγράμματος.»

            Κατά τη συνάντηση διευθετήθηκαν οργανωτικά και διαχειριστικά ζητήματα, συζητήθηκαν οι άμεσοι στόχοι, τέθηκαν οι προτεραιότητες του έργου για το επόμενο διάστημα και παρουσιάστηκαν με λεπτομέρεια τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος In2C. Πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις και εκστρατεία για την κινητοποίηση των εμπλεκόμενων ομάδων (εργοδοτών και υπηκόων τρίτων χωρών), ανίχνευση των αναγκών της αγοράς εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και διαπίστωση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες για την ομαλή ένταξή τους σε αυτή, παροχή εκπαίδευσης στους ενδιαφερόμενους μέσω καινοτόμων μεθόδων και υλικών, κινητοποίηση των εργοδοτών και δημιουργία δικτύου διασύνδεσης με τους υποψήφιους εργαζόμενους.

 

Προηγούμενο άρθρο Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
Επόμενο άρθρο Η Καρδίτσα τιμά τους Καρδιτσιώτες μαχητές στο ύψωμα 731