Πρωτοσέλιδο

Η Καρδίτσα τιμά τους πολεμιστές στο Ύψωμα 731


Εκδήλωση σε αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών των Καρδιτσιωτών πολεμιστών κατά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, και ειδικότερα στις μάχες που πραγματοποιήθηκαν στο Ύψωμα 731 της Κλεισούρας Β. Ηπείρου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι Φίλοι Ιστορίας Ν. Καρδίτσας, η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, η Ένωση Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας, ο Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αθήνας, η Ένωση Τέκνων και Φίλων Ελλήνων Ατάφων Νεκρών Ηρώων Πεσόντων 1940-1941, το Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ» και η Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Καρδίτσας.

Το πρωί της Πέμπτης 9 Μαρτίου, στα γραφεία της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, πραγματοποιήθηκε σχετική συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν: ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης και ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Βλάχος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης» κ. Δημήτρης Γιώτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ιωάννης Ντενησιώτης, η Πρόεδρος της Ένωσης Επιστημόνων Ν. Καρδίτσας κ. Βάϊα Σδράλια, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλης Αγραφιώτης.

 

Σημεία από τις τοποθετήσεις

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης τόνισε: «Η απόκρουση της μεγάλης «Εαρινής Επίθεσης» των δυνάμεων του Μουσολίνι, η οποία εκδηλώθηκε στις 9 Μαρτίου 1941, υπήρξε η πρώτη ήττα του λεγόμενου Άξονα (τον αποτελούσαν οι δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας, της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων τους) στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο που ανέβασε το ηθικό ολόκληρης της δοκιμαζόμενης Ευρώπης και ανάγκασε τον Χίτλερ να επέμβει στα Βαλκάνια καθυστερώντας έτσι την επίθεσή του στη Ρωσία και άλλα μέτωπα

Κύριος στόχος και ο τομέας όπου εκδηλώθηκαν με την μεγαλύτερη ένταση οι επιθέσεις ήταν το ύψωμα 731. Εκεί νικήθηκαν οι δυνάμεις του Άξονα από το ηρωικό 5ο Σύνταγμα Πεζικού, το οποίον αποτελούνταν αποκλειστικά από στρατιώτες καταγόμενους από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων. Ενώ είχε προηγηθεί η ήττα των ιταλικών δυνάμεων στην Πίνδο από το Απόσπασμα Δαβάκη το οποίο συγκροτούσε, κυρίως, το επίσης δυτικοθεσσαλικό 51ο Σύνταγμα Πεζικού.

Την 12η Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, διοργανώνουμε, με τη συμμετοχή 8 συλλόγων, εκδήλωση μνήμης για αυτή την επέτειο, του νικηφόρου αγώνα στη διάρκεια της «ΕΑΡΙΝΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ» τον Μάρτιο του 1941.

Με τον τρόπο αυτό γίνεται μία απλή προσπάθεια :

-Να τιμήσουμε όσους έχασαν τη ζωή τους εκεί και γενικότερα όσους αγωνίστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες

-Να προβάλουμε την Καρδίτσα

-Να αναδείξουμε τον προβληματισμό και την αποστολή των «μηνυμάτων» σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας και τους πολίτες και

-Να προωθήσουμε τους στόχους για χρηματοδότηση, φιλοτέχνιση και κατασκευή των μνημείων στην πόλη μας όπως αρμόζει σε μία πολιτισμένη χώρα.

Στην διάρκεια, δε, της εκδήλωσης θα εκφωνηθούν τα ονόματα των πεσόντων, από το νομό Καρδίτσας, αξιωματικών και στρατιωτών στον πόλεμο του 1940- 1941.

Επειδή δε τα ονόματα θα τοποθετηθούν και στις μαρμάρινες στήλες του μνημείου που θα φιλοτεχνηθεί στην πλατεία Πλαστήρα καλό είναι αν κάποιος αντιληφθεί την ύπαρξη κάποιας παράληψης ή λανθασμένης αναφορά από το σχετικό κατάλογο που θα διαβαστεί να το επισημάνει για να γίνει η σχετική διόρθωση».

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας κ. Νίκος Βλάχος ανέφερε χαρακτηριστικά: « Εμείς οι Καρδιτσιώτες δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας. Αν διαγράψουμε την ιστορία μας θα διαγραφούμε και εμείς».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας κ. Μανώλης Στεργιόπουλος υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Σαν Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε απόντες από τη σημαντική αυτή εκδήλωση καθώς αποτελεί χρέος όλων μας η διαφύλαξη της ιστορίας και φυσικά η απόδοση τιμών σε όσους έχασαν τη ζωή τους για να είναι σήμερα η Ελλάδα μια ελεύθερη χώρα. Η Καρδίτσα εξάλλου υπήρξε πρωταγωνίστρια στους απελευθερωτικούς αγώνες και οφείλουμε όλοι μας να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Είμαστε αρωγοί σε αυτή την εκδήλωση και καλούμε και εμείς, από τη δική μας πλευρά, όλους του Καρδιτσιώτες να συμμετάσχουν Είναι εύκολο να περπατάς στους δρόμους της ελευθερίας, αλλά θέλει πόνο, κόπο και αίμα».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καρδίτσας κ. Ιωάννης Ντενησιώτης δήλωσε πως «Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία και λειτουργία Πολεμικού Μουσείου στην Καρδίτσα. Πιέζουμε πολύ για το σκοπό αυτό. Η πίεση ήταν  που έφερε και το μνημείο για το Ύψωμα 731».

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

-Χαιρετισμός, εκ μέρους των διοργανωτών της εκδήλωσης, από τον πρώην  δήμαρχο Καρδίτσας Δομήνικο Βερίλλη

– Προβολή ντοκυμαντέρ για το 731

Ομιλία του φιλολόγου Νικολάου Βλάχου, Αντιπροέδρου του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Ν. Καρδίτσας

-Φωνητικό και οργανικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας

Υπεύθυνοι καθηγητές: Ζωή Αθανασίου και Μιχάλης Ζαχαρτζής

-Χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Τέκνων Πεσόντων 1940-41 Απόστολο Κωστόπουλο

– Απονομή Τιμητικών Πλακετών

– Εθνικός Ύμνος

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα εκφωνηθούν τα ονόματα των πεσόντων Καρδιτσιωτών στον πόλεμο του 1940-41.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Καρδιστιώτες οι οποίοι σκοτώθηκαν το ΄΄40-41 ανέρχονται σε 370.

Επίσης, στο φουαγιέ του Δημοτικού Κιν/θεάτρου, θα λειτουργεί Έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων.

Συντονιστής της εκδήλωσης ο ηθοποιός – σκηνοθέτης Παύλος Βησσαρίου (από το θέατρο Όψεις).

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση για την ενεργειακή αξιοποίηση της δασικής βιομάζας
Επόμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Η Κυβέρνηση υπερψήφισε τη Συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA)