Η κρίση δεν χτύπησε την πόρτα των Σπιτιών της Αγάπης στο Νομό


 Η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η παράλληλη εκτόξευση του κόστους ζωής έβαλε φωτιά σε πολλά νοικοκυριά που πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα βασικά. Ωστόσο, η παραπάνω εξέλιξη δεν επηρέασε στο βαθμό που θα περίμενε κανείς τα Σπίτια της Αγάπης στο Νομό μας, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Δημήτριο Θεοδωρόπουλο, οι μερίδες φαγητού που δίνονται καθημερινά είναι οι ίδιες με τις περσινές, παρ’ ότι οι «επισκέψεις» των απόρων, των εξαρτημένων ατόμων, ή των ατόμων που έμειναν πρόσφατα χωρίς δουλειά έχουν πυκνώσει στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως. «Στα γραφεία μας καθρεπτίζεται η κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πατέρας Δημήτριος.

 Στοιχεία

Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς μας Μητροπόλεως παρέθεσε με αριθμητικά στοιχεία πόσοι συμπολίτες μας σιτίζονται καθημερινά από τα Σπίτια της Αγάπης στο Νομό μας, ενώ εξήρε πρωτίστως το έργο των εθελοντριών και δευτερευόντως τους πιστούς οι οποίοι με τις προσφορές τους συντηρούν τα Σπίτια αυτά. Σημείωσε δε ότι για τις ημέρες των γιορτών η διανομή των δεμάτων θα αρχίσει στις 22 του τρέχοντος μήνα.

Σπίτι Αγάπης Καρδίτσας

Στο Σπίτι της Αγάπης Καρδίτσας λοιπόν, δίνονται καθημερινά 120 μερίδες, περίπου 1,5 τόνο ξηρά τροφή ετησίως, ενώ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δίνονται περί τα 400 δέματα και αγαθά και προϊόντα. Οι εθελόντριες στο Σπίτι της Καρδίτσας είναι 50 στον αριθμό και καθημερινά απασχολούνται 5 ή 6.

Σπίτι Αγάπης Φαρσάλων

Το Σπίτι της Αγάπης στα Φάρσαλα μπορεί να μη δίνει πολλές μερίδες καθημερινά, (περίπου 26 τον αριθμό), ωστόσο «εξυπηρετεί» πολλούς τσιγγάνους που διαμένουν στην περιοχή. Στις περιόδους των γιορτών θα δοθούν περί τα 40-50 δέματα, ενώ απασχολούνται 2 με 3 εθελόντριες καθημερινά, από τις 80 που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Σπίτι.

Σπίτι Αγάπης Σοφάδων

Σχεδόν οι ίδιοι αριθμοί με τα Φάρσαλα, ισχύουν και για το Σπίτι Αγάπης στους Σοφάδες που και αυτό έχει την ιδιαιτερότητα της εξυπηρέτησης μεγάλης μερίδας αθιγγάνων. Έτσι λοιπόν στο Σπίτι της Αγάπης Σοφάδων δίνονται 25 γεύματα καθημερινά, 500 δέματα τις γιορτινές ημέρες, 500 δέματα σε αθιγγάνους, ενώ απασχολούνται 2 εθελόντριες καθημερινά, από τις 170 που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους.

Σπίτι Αγάπης Παλαμά

Στο Σπίτι της Αγάπης Παλαμά, δεν υπάρχει εθελοντική προσφορά, αλλά μόνιμο προσωπικό αποτελούμενο από δύο κυρίες οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Το Σπίτι του Παλαμά συνεργάζεται με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, οι εργαζόμενοι του οποίου διανέμουν οι ίδιοι το φαγητό στα σπίτια των εξυπηρετουμένων από το Σπίτι. Το Σπίτι της Αγάπης Παλαμά δίνει 100 περίπου δέματα στις περιόδους των γιορτών.

Σπίτι Αγάπης Μουζακίου

Ελάχιστες είναι οι μερίδες που διαθέτει καθημερινά το Σπίτι της Αγάπης Μουζακίου στους συμπολίτες μας. Οι μερίδες φτάνουν τις 15, το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι αυτές διανέμονται από τον ίδιο τον υπεύθυνο ιερέα του Σπιτιού στους εξυπηρετούμενους. Τα δέματα που διαθέτει κάθε χρόνο είναι περίπου 10.

Προηγούμενο άρθρο Αμφίβολο το μέλλον των παραρτημάτων του ΤΕΙ/Λ σε Καρδίτσα-Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο «Βραχνάς» για τους επαγγελματίες της εστίασης ο φόρος του 2%