Ειδήσεις

Η κρίση του κορονοϊού ως ευκαιρία για το σύστημα


«Με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Αυτή είναι η σιβυλλική δήλωση του Σταϊκούρα και η απάντηση του στις… ανησυχίες δημοσιογράφων (αυτό το άτιμο μελέτι της συντεταγμένης αποβλάκωσης) σε πρωινή εκπομπή.

Τα όργανα του «συγκροτήματος» ήταν τα πρώτα που αναπαρήγαγαν την είδηση ενώ στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος περιέχεται και (η είδηση; εκτίμηση;) πως η οριστική απόφαση αναμένεται στην επόμενη αξιολόγηση των μέτρων. Φαίνεται λογικό καθώς ο λύκος στην αναμπουμπούλα ή εν προκειμένω στην αναγκαστική ακινησία χαίρεται.

Από κοντά και λαγοί των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης και χειραγώγησης συνδέουν την μείωση μισθών των εκπαιδευτικών με την συμμετοχή στην εξ αποστάσεως «εκπαίδευση».

Πριν λήξει δηλαδή ο συναγερμός για τον ιό θα έχουμε έτοιμα τα μέτρα μείωσης γιατί οι όποιες απαγορεύσεις και απεργοκτόνοι νόμοι που θα εφαρμόσουν «μετά» είναι αμφίβολο αν μπορέσουν να συγκρατήσουν την αγανάκτηση του κόσμου της εργασίας (είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα).

Μάλιστα δίνονται και στοιχεία της μεθόδευσης που θα ξεκινήσει μάλλον με όσους υπάλληλους του δημοσίου είτε δεν εργάζονταν για διάφορους λόγους (και οι μακροχρόνιες αναρρωτικές;) ή υποαπασχολούνταν .

Τα ΝΕΑ επίσης ξεκινάνε την συζήτηση για τον αν επέρχεται νέα χρεοκοπία στην οικονομία. Το κλίμα λοιπόν «φτιάχνεται» ειδικά μετά τις εξελίξεις στην ΕΕ και τα μέτρα για τις προληπτικές γραμμές στήριξης χρηματοδότησης που προϊδεάζουν για νέα κορονοϊ… μνημόνια.

Το γεγονός ότι η φιλολογία αυτή διακινείται και «επεξηγείται» και από τα λίγα συγκροτήματα Τύπου που δεν είναι απόλυτα ταυτισμένα με την κυβέρνηση, δείχνει ότι τα κέντρα εξουσίας κινούνται συντεταγμένα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι περικοπές, πάντως, που προτείνονται είναι προφανώς γενικές και οριζόντιες και δεν σχετίζονται με τον πειθαναγκασμό πχ των εκπαιδευτικών για συμμετοχή στην «τηλε-εκπαίδευση». Με… περικοπές θα «ανταμειφτούν» όλοι, είτε σήμερα συμμετέχουν είτε όχι.

Πρόκειται για σκηνικό που θυμίζει πολύ έντονα το 2009.

Πολύ πιθανό η κυβέρνηση να συνδέσει την επέκταση των φιλοδωρημάτων στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα με τις περικοπές των υπαλλήλων στο δημόσιο χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» και ομνύοντας στο όνομα της ισότητας (προς τα κάτω ασφαλώς)!

Πρέπει αυτή η νέα επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων να βρει απέναντι της πρωτοβουλίες και κινήσεις που με διάφορους τρόπους να αντιταχτούν σε αυτήν! Γίνεται επείγουσα ανάγκη να ανιχνευτούν δυνατότητες και τρόποι συγκρότησης κινητοποιήσεων ίσως και κόντρα στον ημιστρατιωτικό νόμο των ημερών. Όσο μας αφορά, σκοπεύουμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες αυτές και με κοινή δράση με άλλους να ανοίξει μια χαραμάδα στην κινηματική καραντίνα.

  • Κοινοί αγώνες εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για ανατροπή των αντιλαϊκών ΠΝΠ που συντρίβουν τα δικαιώματα των εργαζομένων – όχι στον εμφύλιο ανάμεσα στους εργαζόμενους και στον κοινωνικό κανιβαλισμό της κυβέρνησης και των ΜΜΕ.
  • Όχι στις μειώσεις μισθών.
  • Δωρεάν εξετάσεις, μέσα προστασίας και περίθαλψη για όλους – μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

 

Προηγούμενο άρθρο Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων: Μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων
Επόμενο άρθρο Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο το πλύσιμο και η απολύμανση δημόσιων χώρων