Ειδήσεις

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων: Μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων


Εξαιτίας της διαμορφωμένης κατάστασης με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, καλούμε τους συναδέλφους αγρότες-κτηνοτρόφους να τηρούν τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ για να προφυλάξουν την ζωή τους και την ζωή του λαού μας, να εμποδίσουν την μετάδοση του ιού.

Μένουμε σπίτι περιορίζοντας τις εξόδους στο μέτρο του δυνατού για τις ανάγκες μας και τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες. Κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας και όσο εξαρτάται από εμάς για το σταμάτημα της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του δημοσίου συστήματος υγείας που δίνουν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους ενάντια στον κορονοϊό και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Επίσης συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους στα καταστήματα που λειτουργούν για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού.

Το γεγονός ότι μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι κλείνουμε το στόμα μας.

Μπροστά στην τραγική κατάσταση και τις τεράστιες ελλείψεις που προϋπήρχαν στο δημόσιο σύστημα υγείας πριν την εμφάνιση της πανδημίας του ιού, αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα της υγείας από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις.

Πάντα στα αιτήματά μας διεκδικούσαμε μέτρα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό, που πανάκριβα συνεχίζαμε να πληρώναμε …«και ‘γεια δεν βρίσκαμε». Σήμερα περισσότερο από ποτέ αποτελεί ανάγκη να παρθούν εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού.

 

Με βάση τα παραπάνω απαιτούνται εδώ και τώρα έκτακτα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, όπως:

 

  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
  • Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και ασθενοφόρα για την αναγκαία μεταφορά ασθενών.
  • Οι πρόσθετες ανάγκες νοσηλείας και κάθε ιατρικής πράξης να ικανοποιηθούν και με την επίταξη υποδομών υγείας στον ιδιωτικό τομέα, να ενταχθούν στην μάχη ενάντια στην πανδημία όλοι οι γιατροί.

 

Τα αναγκαία μέτρα περιορισμού και πρόληψης του πληθυσμού για να εφαρμοστούν υποχρεωτικά πρέπει να συνδέονται και με αντίστοιχα μέτρα προστασίας των εισοδημάτων και των δικαιωμάτων του λαού, κάτι που η κυβέρνηση με τα εξαγγελλόμενα μέτρα στήριξης εξαιρεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους από αυτά, ενώ αντίθετα για άλλη μια φορά ανακοίνωσε μέτρα στήριξης μόνο για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα και όχι μόνο.

 

Άμεσα απαιτούμε μέτρα στήριξης για τους αγροτοκτηνοτρόφους:

 

  1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους όσους τα προϊόντα τους έχουν πληγεί από τον κορονοιό  και σε όσα προϊόντα θα πληγούν. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα και με την χαμηλή τιμή στο κρέας. Μέτρα για να διοχετευτεί στην αγορά το ελληνικό κρέας και για αυτό το διάστημα να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος. Το ίδιο ισχύει για τους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές που έχουν κλείσει ή δεν τους επιτρέπεται για οποιοδήποτε λόγο να στήσουν πάγκο.
  2. Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από  τις ασφαλιστικές εισφορές του Φεβρουαρίου στον ΕΦΚΑ και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοιό. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων στήριξης.
  3. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ. Έχουμε ήδη προπληρώσει αυτά τα χρήματα στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, είναι δικά μας χρήματα και τα δικαιούμαστε τώρα.
  4. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.
  5. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας σε εμπόρους και μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες.  Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
  6. Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.
  7. Να δοθεί άμεσα η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους στην ύπαιθρο.
  8. Να δοθεί η απαραίτητη παράταση για όσο χρειαστεί για την υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή του Δημάρχου Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη στον ΥΠΑΑΤ
Επόμενο άρθρο Η κρίση του κορονοϊού ως ευκαιρία για το σύστημα