Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για την καθαριότητα


Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο της περιοχής μας δελτίο τύπου από τον εργολάβο- ανάδοχο καθαριότητας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, με το οποίο επιχειρείται να ενημερωθούν οι δημότες του Δήμου, και όχι μόνο, σχετικά με τις εξελίξεις στη σχέση μεταξύ αυτού ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει το κομμάτι της καθαριότητας μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό και του Δήμου Λίμνης  Πλαστήρα.

Το δημοσίευμα αυτό λοιπόν, καταρχάς αποτελεί την έγγραφη έκφραση της πλευράς του εργολάβου, δεδομένου ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γίνει γνώστης των απόψεων αυτών επανειλημμένα, από τις συνεχείς παρουσίες του εκπροσώπου της εταιρείας στις συνεδριάσεις του σώματος, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην ίδια την ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση αυτή λοιπόν αποτυπώνεται όμως περίτρανα ποια είναι η πραγματικότητα μιας τέτοιας  εξέλιξης, ιδιωτικοποίησης δηλαδή τομέα της καθημερινότητας της ζωής των δημοτών, όπως στην προκειμένη περίπτωση του τομέα της καθαριότητας. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει και την εκτίμηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ήδη από το 2012 οπότε και παραδόθηκαν όλες οι υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για το γεγονός ότι οι δημότες της περιοχής μόνο χαμένοι θα έβγαιναν από μια τέτοια εξέλιξη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία για λόγους αρχής διαφώνησε σε μια τέτοια εξέλιξη, όπως ακριβώς λειτουργεί και σε όλα τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια είτε εκεί όπου είναι αντιπολίτευση, είτε εκεί που έχει τη Διοίκηση, ήταν και η μόνη παράταξη η οποία καταψήφισε την εξέλιξη αυτή. Όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, ως γνήσιοι εκπρόσωποι των κομμάτων τους, ακόμη και οι σημερινοί εκλεγμένοι αλλά και εκλεκτοί του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και της Ν.Δ- ΣΥΡΙΖΑ, όπως ενιαία εκφράζονται τα τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις αντίστοιχες παρατάξεις τους, όχι απλά στήριξαν, αλλά και επιχειρηματολόγησαν, τότε, υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Κάποιοι εξ’ αυτών μάλιστα είχαν επιτεθεί και με το χειρότερο τρόπο απέναντι στους εργαζόμενους, εκλεγμένους στο σωματείο των Ο.Τ.Α. οι οποίοι είχαν παρευρεθεί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ.Σ.  για να υπερασπιστούν το Δημόσιο χαρακτήρα της καθαριότητας. Αλήθεια, μετά και από τις εξελίξεις αυτές, ποια είναι η θέση σήμερα όλων αυτών, πολλοί εκ των οποίων ζητάνε εκ νέου την ψήφο των Δημοτών είτε συνεργαζόμενοι είτε, δήθεν, αντιπολιτευόμενοι τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία είναι η ίδια με αυτή η οποία προχώρησε στη συγκεκριμένη  ιδιωτικοποίηση, όντας τότε συνεργάτες της;

Πάει πολύ όμως και η Δημοτική Αρχή η οποία τότε κουνούσε επιδεικτικά το δάχτυλο απέναντι στη Λαϊκή Συσπείρωση ότι είναι μακριά από την πραγματικότητα και ως τρανή απόδειξη αυτού να θεωρούσε το γεγονός ότι ήταν η μόνη η οποία καταψήφιζε μια τέτοια εξέλιξη, χαλώντας τη σούπα της ομοφωνίας, σήμερα να σιωπά τόσο μετά από την εξέλιξη αυτή, όσο και όλο το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο οι υπηρεσίες καθαριότητας απέναντι στους Δημότες αλλά και τους επαγγελματίες της περιοχής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, συνεχώς χειροτέρευαν. Και εκτός όλων των άλλων, ανεξάρτητα της σωστής ή όχι προσέγγισης των αιτιάσεων τις οποίες προβάλλει ο (δεύτερος κατά σειρά) εργολάβος καθαριότητας, γιατί η Δημοτική Αρχή σιωπά απέναντι σε αυτές, υποκρύπτοντας εκτός των άλλων και ενοχές για τέτοιου είδους συμφωνίες, αρκούμενη σε παζάρια εκτός πραγματικότητας, όπως προκλητικά έκανε στην προτελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προς τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση από τότε είχαμε από τότε αντιταχθεί σε μια τέτοια εξέλιξη και είχαμε επισημάνει απέναντι στους Δημότες τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης τόσο για το κομμάτι της καθαριότητας συγκεκριμένα, καθώς η ιδιωτικοποίηση σήμαινε και σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και, σαφώς, χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών, την ίδια στιγμή που κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες ευρώ εισπράττονται από τους Δημότες  ως ανταποδοτικά τέλη για τέτοιου είδους υπηρεσίες. Είχαμε επίσης επισημάνει και τον κίνδυνο για μια σειρά άλλους κινδύνους τους ποίους είχε μια τέτοια εξέλιξη και συνολικότερα μιας και άνοιγε την κερκόπορτα για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις τομέων αλλά και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στοιχείο το οποίο μόλις λίγα χρόνια αργότερα επιβεβαιώνεται περίτρανα, λαμβάνοντας ως δεδομένο το γεγονός  ότι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα απασχολεί σήμερα 20 άτομα με οκτάμηνη σύμβαση εργασίας, προσωπικό αρκετά μεγαλύτερο από το μόνιμο προσωπικό του Δήμου.

Τέλος, όπως έχουμε αναφέρει πάμπολλες φορές και στο Δημοτικό Συμβούλιο λύση προς όφελος του λαού υπάρχει, μόνο που αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση: Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από ενιαίο δημόσιο φορέα, χωρίς την ανάμειξη επιχειρηματικών ομίλων, για να μπορούν οι δήμοι να κάνουν τη διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Φυσικά για να προχωρήσει αυτό πρέπει να κάνουμε στην άκρη Δημοτικές αρχές που υπηρετούν την εφαρμοζόμενη πολιτική, όπου κι αν αυτές βρίσκουν κάθε φορά «καταφύγιο». Να κάνουμε στην άκρη Δημοτικές Αρχές οι οποίες είναι υπέρ της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, όπως αυτή υπαγορεύεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Δημοτικές Αρχές οι οποίες εφαρμόζουν κατά γράμμα την «μνημονιακή» πολιτική που κατά τα άλλα θα δούμε να καταγγέλλουν την προεκλογική περίοδο την οποία διανύουμε.

Βασική αφετηρία της θέσης μας είναι ότι: Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη Δημόσια Υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.

Σήμερα, και  στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα οι δημότες θα πρέπει να απαιτήσουν:

  • Κατάργηση της ανταποδοτικότητας, των χαρατσιών ταφής και το “πληρώνω όσο πετάω”. Άμεση και επαρκής χρηματοδότηση  των  δήμων  από κεντρικούς δημόσιους πόρους.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, συνθήκες υγιεινής και προστασίας, στην καθαριότητα και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη
  • Γενναία χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους (εγχώριους και κοινοτικούς) πόρους, του σχεδιασμού διαχείρισης των ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Αποβλήτων).
  • Πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων.
  • Εξασφάλιση ορθολογικής και ασφαλούς αποκομιδής με κρατική χρηματοδότηση για σύγχρονο εξοπλισμό, υποδομές, προσωπικό.
  • Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.
  • Καθορισμός επιστημονικών κριτηρίων για χωροθέτηση ΧΥΤΑ, δημιουργία μονάδων διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων.
  • Άμεση διερεύνηση επαναχωροθέτησης της δεξαμενής συλλογής λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου, στη βάση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Προηγούμενο άρθρο Διδακτική επίσκεψη του 4ου Γυμνασίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Το Δημοτικό Σχολείο Καρποχωρίου τίμησε την 25η Μαρτίου