Η Λύσσα παραμένει μια απειλή – Η επαγρύπνηση συνεχίζεται


Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας ενημερώνει το κοινό ότι η Λύσσα εξακολουθεί να παραμένει απειλή για τη χώρα μας, και επομένως τα μέτρα για την πρόληψη του νοσήματος συνεχίζονται.

Συγκεκριμένα εφιστούμε την προσοχή στα παρακάτω:

  • Δήλωση κάθε ύποπτου κρούσματος

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που εμπλέκεται με τη διαχείριση ζώντων ζώων (κτηνοτρόφοι, κυνηγοί, κτηνίατροι, κ.α.) είναι υποχρεωμένο να κοινοποιεί άμεσα στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές κάθε περίπτωση υποψίας περιστατικού λύσσας σε ζώο της άγριας πανίδας ή σε κατοικίδιο ζώο.

  • Άμεση ειδοποίηση των Αρμόδιων Αρχών (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Δασαρχείο, θηροφύλακες) της περιοχής σε περίπτωση εντοπισμού άγριου σαρκοφάγου ζώου, το οποίο έχει χάσει το άγριο ένστικτο της αυτοσυντήρησης ή βρίσκεται νεκρό.

Επισημαίνεται ότι στα ζώα της άγριας πανίδας δεν είναι απαραίτητο πάντα να βλέπουμε τα κλασσικά συμπτώματα της λύσσας, αλλά ακόμα και κάποια αλλαγή συμπεριφοράς (π.χ. αλεπού ή τσακάλι να περιφέρεται την ημέρα ενώ είναι νυκτόβιο ζώο). Επίσης ενδέχεται να χάνουν τον φυσικό φόβο για τον άνθρωπο. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες όπως χάιδεμα, παροχή τροφής ή προσπάθεια σύλληψης του αγρίου ζώου.

  • Επαγρύπνηση των κυνηγών και κτηνοτρόφων ορεινών – δασικών περιοχών.

Οι κυνηγοί και κτηνοτρόφοι ορεινών δασικών περιοχών πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση λόγω της αυξημένης πιθανότητας να έρθουν οι ίδιοι ή οι σκύλοι τους σε άμεση επαφή με ζώα της άγριας πανίδας. Οι σκύλοι τους επιβάλλεται να είναι σωστά εμβολιασμένοι για τη λύσσα και οποιαδήποτε υποψία άγριου ζώου με λύσσα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

  • Αντιλυσσικός εμβολιασμός σε όλους τους σκύλους και τις γάτες άνω των τριών μηνών.

Επιβάλλεται η διενέργεια προληπτικού αντιλυσσικού εμβολιασμού σε όλους τους σκύλους και τις γάτες ηλικίας άνω των τριών μηνών, που είτε είναι ανεμβολίαστα είτε έχει παρέλθει η ημερομηνία του επαναληπτικού εμβολιασμού. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός καταγράφεται στο βιβλιάριο εμβολιασμού του ζώου και πραγματοποιείται από κτηνιάτρους, οι οποίοι σφραγίζουν και υπογράφουν το βιβλιάριο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ζώα για τα οποία δεν υπάρχει βιβλιάριο εμβολιασμού υπογεγραμμένο από κτηνίατρο, δεν θεωρούνται εμβολιασμένα.

  • Απαγόρευση διακίνησης ζώων μέσω υπαιθρίων αγορών, οι οποίες δεν ελέγχονται υγειονομικά από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες .

  • Αγορά παραγωγικών θηλαστικών ζώων (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή) μόνο όταν έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο και συνοδεύονται από υγειονομικά πιστοποιητικά.

Γενικές πληροφορίες για το νόσημα της λύσσας.

Τρόπος μετάδοσης του ιού της λύσσας: Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο των μολυσμένων ζώων, σαρκοφάγων και φυτοφάγων (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, ιπποειδή) κατά τη στιγμή που αυτά δαγκώνουν ανθρώπους ή ζώα.

Ζώο ύποπτο για λύσσα: είναι το ζώο (άγριο ή κατοικίδιο, σαρκοφάγο ή φυτοφάγο) που παρουσιάζει οποιοδήποτε από τα παρακάτω κλινικά συμπτώματα:

  • Επιθετικότητα.

Το ζώο γίνεται πολύ επιθετικό και δαγκώνει στην κυριολεξία ότι βρει μπροστά του, αντικείμενα , άλλα ζώα και ανθρώπους, το αφεντικό του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, προκαλώντας αυτοτραυματισμούς.

  • Σιελόρροια.

Από το στόμα του ζώου ρέουν άφθονα σάλια.

  • Αλλοιωμένο γαύγισμα.

Το γαύγισμα αλλάζει και μεταβάλλεται σε βραχνό και τραχύ ουρλιαχτό.

  • Γενικευμένους σπασμούς των μυών του σώματος.

  • Παράλυση του σώματος και των άκρων.

Όλα τα ανωτέρω θέτουν υποψία λύσσας όταν εμφανίζονται σε άγρια ζώα ή σε κατοικίδια, τα οποία έχουν δαγκωθεί από άγριο ζώο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση επικοινωνήστε με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Οδηγίες τοπικής περιποίησης των τραυμάτων από δάγκωμα ύποπτου ζώου.

Άμεση πλύση με άφθονο νερό και σαπούνι επί 15 λεπτά της ώρας.

Απολύμανση με οινόπνευμα ή βάμμα ή υδατικό διάλυμα ιωδίου.

Άμεση επικοινωνία με γιατρό για περαιτέρω αντιμετώπιση του τραύματος.

ΠΡΟΣΟΧΗ. Η λύσσα μεταδίδεται στον άνθρωπο και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παραμένει απειλή.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας στα τηλέφωνα 24413-55237 –55240- 55242 και στα Κτηνιατρικά Γραφεία:

Καρδίτσας τηλ. 24410-23980

Παλαμά τηλ. 24440-22302

Σοφάδων τηλ. 24430-22298

και Μουζακίου τηλ. 24450-41267

Κ

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης

Δημήτριος Β. Κωστής

Γεωπόνος

αρδίτσα, 14/07/2015

Προηγούμενο άρθρο Τέσσερις ευχές για τη Θεσσαλία – μια για κάθε της νομό!
Επόμενο άρθρο 9η Ενημερωτική Συνάντηση στο Αγρόκτημα Βασιλάκου