«Η μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές τι κρίνεται στις 7 Νοεμβρίου»


 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με αφορμή τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε κανονικές περιόδους και σε ομαλές συνθήκες το καθαρό αυτοδιοικητικό στοιχείο είναι φυσικό να κυριαρχεί του πολιτικού. Αλλά σε έκρυθμες συνθήκες κρίσης, το πολιτικό στοιχείο είναι φυσικό να ενισχύεται. Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα.

Η χώρα δοκιμάζεται, η οικονομία βυθίζεται, η κοινωνία υποφέρει και αγωνιά. Δεδομένα δεκαετιών κλονίζονται. Σταθερές προοπτικές με τις οποίες μεγάλωσαν δύο γενιές ήδη καταρρέουν. Η αγωνία για το αύριο κυριαρχεί παντού. Και σε τέτοιες συνθήκες είναι προφανές ότι η συμπεριφορά των ανθρώπων μπροστά στην κάλπη δεν καθορίζεται μόνο από στενά τοπικιστικά κριτήρια, αλλά και από συνολικά πολιτικά προτάγματα. Εκείνο που στην ουσία «κρίνεται» στις εκλογές αυτές είναι το μήνυμα που θέλει να επιδώσει ο λαός στους κυβερνώντες της χώρας. Θέλει μια Ελλάδα εξαρτημένη με παρατάσεις του Μνημονίου; Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχουν ήδη προσλάβει χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής αναμέτρησης.

Η Νέα Δημοκρατία τους μήνες που μεσολάβησαν τακτοποίησε τα του οίκου της, τράβηξε τη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν, έκανε την αυτοκριτική της όπως δεν την έκανε ως τώρα κανένα κόμμα στην Ελλάδα, μεγάλο ή μικρό, σφυρηλάτησε πλήρως την ενότητά της, πήρε θέση στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, άνοιξε προοπτικές εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση.

Τώρα θα κάνει το επόμενο βήμα. Θα ανοιχτεί ακόμα περισσότερο στην κοινωνία. Θα αρχίσει να οικοδομεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό συνασπισμό δυνάμεων που απορρίπτει τα αδιέξοδα του Μνημονίου και στηρίζει την εναλλακτική προοπτική. Θα το κάνει, ασφαλώς, όπως οφείλει, ανεξάρτητα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και με καταλύτη τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται με τον «Καλλικράτη» που δεν αποτελεί λειτουργικό σχήμα και γι’ αυτό το καταψηφίσαμε. Τον «Καλλικράτη» όταν θα έλθουμε στην κυβέρνηση θα τον αλλάξουμε. Θα τον κάνουμε αληθινά λειτουργικό.

Ο Καλλικράτης βρίσκεται σε δυσαρμονία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν έγινε σωστή χωροταξία, δεν έχει αρμοδιότητες και απαιτούνται πόροι. Ο «Καλλικράτης» φτιάχνει μεγάλους θεσμούς με μικρές εξουσίες, ή δίνει αρμοδιότητες αλλά δεν δίνει εξουσίες, ή δίνει κάποιες εξουσίες αλλά δεν δίνει αντίστοιχους πόρους. Κι ούτε μπορεί να δώσει πια πόρους, γιατί το Μνημόνιο δεν αφήνει μεταφορά πόρων. Μόνο περικοπές απαιτεί. Περικοπές που πολλές φορές είναι απαραίτητες. Αλλά πολλές φορές οδηγούν σε ασφυξία.

Όλα αυτά δεν τα αγνοούν οι ψηφοφόροι. Τα ξέρουν, τους απασχολούν και ασφαλώς θα τα λάβουν υπ’ όψιν τους. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα χάνει τον κόσμο, γιατί υποσχόταν ότι «λεφτά υπάρχουν» να μοιράσει. Τον ξεγέλασε κι ήλθε για να πάρει όχι για να δώσει.

Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, δεν λέει ψέματα. Δεν μοιράζει εύκολες υποσχέσεις. Λέει αλήθειες. Συχνά δύσκολες αλήθειες. Και τις υπηρετεί με συνέπεια. Περιμένουμε τον κόσμο να αποτυπώσει με την ψήφο του την άποψή του τόσο για το ζήτημα του Μνημονίου, όσο και για το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τα δύο μεταξύ τους ενώνονται. Το μήνυμα που θέλει η Νέα Δημοκρατία να στείλει, διαπερνά και το Μνημόνιο και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πέρα από το Μνημόνιο και τα αυτοδιοικητικά, ο τρίτος μεγάλος άξονας, η τρίτη προτεραιότητα αυτής της περιόδου, είναι να δώσουμε συγκεκριμένη προοπτική ανάπτυξης σε κάθε Περιφέρεια. Να δώσουμε, με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουμε, τις αναπτυξιακές προοπτικές και προτεραιότητες κάθε περιοχής. Να κάνουμε τον Ελληνικό λαό να πιστέψει στα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτός ο ευλογημένος τόπος. Και που αντί να δημιουργούν ανάπτυξη και ευημερία, έχουν σήμερα μετατραπεί σε μαύρη τρύπα που παράγει ελλείμματα, χρέη και απελπισία.

Αυτή η μάχη της Ανάπτυξης πρέπει πρώτα να κερδηθεί στα μυαλά των ανθρώπων και στις ψυχές τους. Πρέπει να πιστέψουν οι συμπολίτες μας ότι για κάθε Περιφέρεια υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και προκοπής για όλους. Κι έτσι συνδέεται, με σαφή τρόπο, η κεντρική θέση μιας για εναλλακτικό δρόμο διεξόδου από την κρίση με τη μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η μάχη αρχίζει. Και ο στόχος της είναι πολύ απλός: Να κινητοποιήσουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας, ώστε να φέρουμε το μήνυμα της Ελπίδας σε όλη την Ελλάδα. Και να συσπειρώσουμε γύρω μας τις μέγιστες δυνάμεις της κοινωνίας που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα ενός μεγάλου, πλειοψηφικού κοινωνικού συνασπισμού που θα είναι Ελπίδα και Προοπτική για τη χώρα.

Μέχρι τώρα μιλάγαμε για Ελπίδα και δίναμε Ελπίδα. Τώρα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα: Να αρχίσουμε καθαρά να γινόμαστε, εμείς οι ίδιοι, η Ελπίδα. Ο καθένας μας και η καθεμιά μας. Και να μην την προδώσουμε ποτέ αυτή την Ελπίδα.»

Προηγούμενο άρθρο Για την ευημερία των ανθρώπων και όχι των αριθμών
Επόμενο άρθρο Ορκωμοσία των νέων δοκίμων Αστυφυλάκων