Η μόνη χρήσιμη ψήφος


  Από τα προεκλογικά μπαλκόνια άρχισαν πάλι τα παραμύθια και τα ταξίματα. Για «νέα αρχή» μιλάει το ΠΑΣΟΚ, «νωπή εντολή» ζητά η ΝΔ. Για να κάνουν όμως τι; Για να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησε το αντεργατικό της έργο η σημερινή κυβέρνηση; Η για να συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ το έργο της ΝΔ, όπως ακριβώς και η ΝΔ συνέχισε το 2004 το έργο του ΠΑΣΟΚ;

Η ΝΔ σεβάστηκε ως ιερό ευαγγέλιο και εφάρμοσε μέχρι κεραίας τον αντιασφαλιστικό νόμο Ρέππα, συνέχισε να κρατά ομήρους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους, κράτησε και διεύρυνε την ανασφάλιστη εργασία (stage), προχώρησε την ιδιωτικοποίηση σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό βασικών δημόσιων επιχειρήσεων. Ειδικά στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνω στο νόμο Ρέππα, έχτισε τον δικό της αντιασφαλιστικό νόμο της Πετραλιά. Τελευταία συνεισφορά της ΝΔ, η ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση των ΒΑΕ, μιας και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε προλάβει να φέρει σε πέρας αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη του νόμου Ρέππα το 2002.

Τώρα το ΠΑΣΟΚ ζητά να κάνει μια «νέα αρχή». Δηλαδή, να εφαρμόσει το νόμο Πετραλιά που πετσοκόβει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών και των εργαζόμενων μητέρων, που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις, που παρακρατεί αποθεματικά των Ταμείων. Γι’ αυτό κάτω από αόριστες διακηρύξεις για «αρχές» και «οράματα» θέλει να κρύψει τα συγκεκριμένα αντεργατικά του σχέδια.

Μήπως άραγε θα καταργήσει το νόμο Πετραλιά; Μήπως θα καταργήσει την τροπολογία για τα ΒΑΕ; Μα στην αναθεώρηση τις λίστας των ΒΑΕ συμφωνεί ακόμα και τώρα το ΠΑΣΟΚ. Μήπως θα χρηματοδοτήσει τα Ταμεία, για τα οποία βγάζει τηλεοπτικές κραυγές, με νέους πόρους; Μα το ΙΚΑ  καταδικάστηκε σε οικονομικό στραγγαλισμό με νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2002. Αυτή τη συνταγή εφάρμοσε μετά το 2004 η ΝΔ και με την ίδια που προεξοφλεί συντάξεις πείνας και για την επόμενη δεκαετία, θα πορευτεί το ΠΑΣΟΚ.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δοκιμάστηκαν και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητάνε «νέα αρχή» και «νωπή εντολή» για να συνεχίσουν το ίδιο, παλιό τους έργο. Ζητάνε την ψήφο του ελληνικού λαού για να συνεχίσουν οι συνταξιούχοι να ζουν με συντάξεις των 500 και 600 ευρώ. Ζητάνε νέα εμπιστοσύνη και αυτοδυναμία, ώστε πιο πολλοί εργαζόμενοι να δουλεύουν μόνο τρεις και τέσσερις μέρες τη βδομάδα. Πιο πολλοί νέοι να οδηγηθούν στη γαλέρα των stage, στη μερική απασχόληση, στην ανεργία.

Ο λαός μας, οι εργαζόμενοι, γνωρίζουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την καλή και από την ανάποδη. Τους γνωρίζουν όχι μόνο από τα λόγια τους, μα κυρίως από τα έργα τους. Γνωρίζουν επίσης τον συμπληρωματικό ρόλο των συγγενών αποκομμάτων, του ΣΥΝ, του ΛΑΟΣ κλπ παρδαλών παραφυάδων, στην στήριξη του συστήματος του  δικομματισμού.

Τις συνέπειες αυτών των έργων ζούμε σήμερα όλοι μας.

Με κριτήριο αυτά τα έργα ο λαός πρέπει να πάει στις 4 του Οκτώβρη να ψηφίσει στην κάλπη, ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Αν αυτό είναι το κριτήριο της ψήφου, τότε πράγματι μπορεί να γίνει μια «νέα αρχή». Μια νέα αρχή, που θα σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και θα ανοίξει το δρόμο για αλλαγές προς όφελός του.

Βασίλης Κρανιάς, μέλος της Νομ. Επ. Καρδίτσας του ΚΚΕ

Προηγούμενο άρθρο Το άλσος της Παπαράντζας ή "Χίλια δένδρα"
Επόμενο άρθρο Από 1 Οκτωβρίου η διανομή των υπολογιστών