Η Οικολογική Θεσσαλία για την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος 2015


Η κλιματική αλλαγή είναι μια περιβαλλοντική μεταβολή που απειλεί την υγεία, την ασφάλεια και το μέλλον των μελλοντικών γενιών. Η πρόκληση λοιπόν στις μέρες μας είναι κάθε μας ενέργεια να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο. Τα μέλη της Οικολογικής Θεσσαλίας θεωρούν πως αν τους προηγούμενους αιώνες ο άνθρωπος χρειάστηκε να επιβληθεί στην φύση για να επιβιώσει, σήμερα η επιβίωση των μελλοντικών γενιών θα εξαρτηθεί από την προστασία της.

Ιδιαίτερη ευθύνη για τον έλεγχο και τον σχεδιασμό περιβαλλοντικά βιώσιμων παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς δράσης έχει η πολιτεία. Δυστυχώς η μέχρι τώρα πορεία μας δεν εξασφαλίζει βιώσιμες λύσεις ούτε για τη  Χώρα ούτε για την Περιφέρεια μας. Στην Θεσσαλία θα λέγαμε μάλιστα πως οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε περιφερειακό επίπεδο απέχουν πολύ από το να χαρακτηρίζονται βιώσιμες, καθώς δεν κάνουν κάτι άλλο από το να πριονίζουν το κλαδί στο οποίο καθόμαστε:

  • Η υποβάθμιση της Θεσσαλικής  γης στις μέρες μας είναι πρωτοφανής από τη χημική γεωργία με ελάχιστη ως καθόλου στήριξη από την Περιφερειακή Ενότητα και πολύ μακριά από αυτό που εμείς ζητάμε: μια γεωργία απαλλαγμένη από χημικά που παράγει ασφαλή τρόφιμα και διασφαλίζει την υγεία των Θεσσαλών πολιτών.
  • οι πολιτικές για τους υδατικούς πόρους εμμένουν σε κοντόφθαλμες προσεγγίσεις και δεν λαμβάνουν υπόψη τους στοιχεία και προτάσεις που έχουμε καταθέσει και στοχεύουν στα συμπτώματα και όχι στην αιτία των προβλημάτων.
  • οι περιφερειακή στρατηγική για τα απορρίμματα έχει μάλλον πρωτόγονη προσέγγιση, πολύ μακριά από τις σύγχρονες αντιλήψεις για  τις πόλεις και κοινωνίες χωρίς σκουπίδια,
  • παρόμοια είναι τα στοιχεία για άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, τα δάση κλπ. 

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα πράγματα που θέλουμε ως Οικολογική Θεσσαλία να αλλάξουν στην Περιφέρειά μας, και από ότι φαίνεται έχουμε  ακόμη να κάνουμε πολλά βήματα. Για να γίνουν όμως πρέπει να υπάρχει πρόθεση, όραμα και μια οπτική χωρίς σκοπιμότητες,  στο πλευρό του Θεσσαλού πολίτη. Σαν περιφερειακή παράταξη είναι σαφές ότι έχουμε ένα διαφορετικό όραμα για την Θεσσαλία. Εστιάζουμε σε  winwin επιλογές για  το ιπεριβάλλον, την κοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα..

Ως Οικολογική Θεσσαλία θα είμαστε λοιπόν αρωγοί κάθε πρωτοβουλίας που κινείται στον άξονα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Έχουμε βαθιά πίστη πως στην εύφορη Θεσσαλική γη μπορούμε να καταφέρουμε και να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας  που θα εγγυάται την καλή κατάσταση του περιβάλλοντος, των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας μας. Σαν Οικολογική Θεσσαλία θεωρούμε πως μαζί μπορούμε να είμαστε όλοι νικητές. 

Προηγούμενο άρθρο Το Μαύρο Μέτωπο για την Παιδεία δεν θα περάσει
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της Χρ. Κατσαβριά με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κατρούγκαλο