Η ορθολογική διαχείριση των υδάτων απαιτεί έργα


Παρέμβαση του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομήνικου Βερίλλη.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης σε παρέμβασή του για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων υπογραμμίζει τα εξής:

«Το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της περιοχής μας, απασχολεί έντονα και μόνιμα τους φορείς της Καρδίτσας, μιας και είναι πολυδιάστατο και αφορά το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την ποιότητα ζωής, αλλά και την τοπική οικονομία, στους τομείς της αγροτικής παραγωγής αλλά και του τουρισμού. Πρόκειται για συχνά αλληλοσυγκρουόμενες δραστηριότητες, που εντείνουν το πρόβλημα, μιας και απουσιάζει δυστυχώς ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των λιγοστών ποσοτήτων νερού, που προέρχονται κυρίως από τη λίμνη Πλαστήρα. Η λειψυδρία, απειλεί την αγροτική οικονομία, υποβαθμίζει το τουριστικό ενδιαφέρον και θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του πόσιμου νερού. Δυστυχώς, κάθε χρόνο βιώνουμε την ίδια κατάσταση και κυρίως, την αδυναμία εξεύρεσης μόνιμων και λειτουργικών λύσεων, σε συμφωνία της πολιτείας και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόβλημα δημιουργείται καταρχήν από την απουσία των μεγάλων έργων υποδομής, που θα διασφαλίσουν την εξοικονόμηση νερού για την εξυπηρέτηση της ύδρευσης, της άρδευσης, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι απολύτως αναγκαίο επομένως, να δρομολογηθούν συγκεκριμένα έργα:

1.  Η κατασκευή του φράγματος Μουζακίου, που θα συγκεντρώνει τα νερά του Πάμισσου ποταμού αλλά και τα νερά που θα προκύψουν από την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου ποταμού, ενός έργου που θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί.

2.  Η κατασκευή νέων δικτύων άρδευσης, για την εξοικονόμηση νερού και την καλύτερη διοχέτευσή του στην αγροτική παραγωγή.

3.  Η προστασία της λίμνης Πλαστήρα και της κατώτατης επιτρεπτής στάθμης της, αλλά και η κατασκευή ανεξάρτητου αγωγού υδροληψίας για τις ανάγκες του Συνδέσμου Ύδρευσης, με παράλληλη αντικατάσταση των κεντρικών αγωγών ύδρευσης. Μπροστά σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, ο Δήμος Καρδίτσας προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων του, να συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτελώντας και προγραμματίζοντας έργα αλλά και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα:

* Ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο η εργολαβία του συστήματος επεξεργασίας του νερού με όζον στα διυλιστήρια του Συνδέσμου Ύδρευσης. Με συνεχείς συναντήσεις μας στο Υπουργείο Εσωτερικών, θέσαμε το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης τόσο για την αποπληρωμή του έργου, όσο και για τις συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούνται. Ευελπιστούμε πως στο επόμενο διάστημα θα εκταμιευθεί η επιπλέον χρηματοδότηση, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα καθαρισμού του πόσιμου νερού, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της οσμής και της γεύσης του πόσιμου νερού.

* Η ΔΕΥΑ Καρδίτσας φροντίζει για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης με τη σύνδεση όλων των παροχών στο νέο δίκτυο. Η σταδιακή κατάργηση του παλαιού δικτύου, θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση του νερού που διακινείται μέσω του δικτύου, καθώς θα αντιμετωπιστούν οι διαρροές, θα αυξηθεί η πίεση και θα διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού. Ήδη εξελίσσονται οι αντίστοιχες εργασίες με ευθύνη της ΔΕΥΑΚ, ενώ άμεσα προγραμματίζεται η δημοπράτηση νέας εργολαβίας με προϋπολογισμό 816.000€€, που αφορά τη σύνδεση 3.000 υδρομέτρων με το νέο δίκτυο στο κέντρο αλλά και τις συνοικίες της πόλης.

* Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την εκπόνηση μελέτης ύδρευσης στα Τοπικά Διαμερίσματα, προϋπολογισμού 400.000€ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ».

* Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 570.000€ από το Υπουργείο Εσωτερικών, για την κατασκευή βασικών δικτύων υποδομής στον οικισμό των τσιγγάνων.

* Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Καρδίτσας και στην οποία συμμετείχε ο Δήμος Καρδίτσας, αποφασίσθηκε ένα πρόγραμμα εκταμιεύσεων για την άρδευση του νομού, το οποίο και τέθηκε υπόψη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ώστε να προστατευθεί κατά το δυνατόν το αγροτικό εισόδημα.

Το ενδιαφέρον του Δήμου Καρδίτσας για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, είναι διαρκές και έντονο. Βασικοί μας στόχοι είναι η διεκδίκηση των μεγάλων έργων υποδομής που είναι απαραίτητα, όχι μόνο για το Δήμο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, η διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού με συγκεκριμένες δράσεις, η προστασία του περιβάλλοντος και της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και η δίκαιη κατανομή του υδατικού δυναμικού για την άρδευση, ώστε να ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμαστε με όλους τους αρμόδιους φορείς και είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, με στόχο το κοινό συμφέρον.

Προηγούμενο άρθρο Eτήσια εκδήλωση της Δημοτικής Μουσικής Σχολής Παλαμά
Επόμενο άρθρο Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες ταξιδεύουν ..........