Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες ταξιδεύουν ……….


Μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησαν οι παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καρδίτσας αποχαιρετώντας μ’ αυτό τον τρόπο τη σχολική χρονιά στις βιβλιοθήκες και «εγκαινιάζοντας» την έναρξη «των καλοκαιρινών αποδράσεων» μέσα από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν. Η εκδρομή ήταν προσφορά των παιδικών βιβλιοθηκών, στα παιδιά-μέλη στα πλαίσια των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων με ομόφωνη απόφαση του Προέδρου κ. Θεοφάνη Βότση και του Διοικητικού  Συμβουλίου       

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 19/6/2008 παιδιά από όλες τις παιδικές βιβλιοθήκες συνοδευόμενα  από τα στελέχη των παιδικών βιβλιοθηκών Αυγουστίου Κατερίνα, Βλαχούτα Κωνσταντίνα, Κουρόγλου Αθανάσιο, Βούλγαρη Παναγιώτα, Βασιλάκου Ειρήνη, Βαγγελάκου Όλγα και με επικεφαλής τη Διευθύντρια κα Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, επισκέφθηκαν τον εξαιρετικής σημασίας ιστορικό – αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς στους περίφημους Βασιλικούς Τάφους  και στο χώρο του μουσείου της Βεργίνας με τα εκπληκτικά ευρήματα τα περιεχόμενα των οποίων μας δίνουν ξεκάθαρη εικόνα για τον πολιτισμό εκείνης της εποχής.

Οι θησαυροί της Βεργίνας – που είχαν γνωρίσει μέσα από  τα σχολικά τους βιβλία τους εντυπωσίασαν…

Η εκδρομή συνεχίστηκε στις πανέμορφες πόλεις, Βέροια και Νάουσα.

Το λαογραφικό μουσείο της Νάουσας που συγκεντρώνει μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με τα αντικείμενα, τα κοσμήματα, τα υφαντά τις ενδυμασίες αλλά και τη μεγάλη συλλογή των όπλων ήταν η επόμενη επίσκεψη που ενθουσίασε ιδιαίτερα τα παιδιά.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε περίπατος στο καταπράσινο άλσος του Αγ .Νικολάου, τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Νάουσας και στάση για ξεκούραση και φαγητό. Μοναδικό πανελλήνιο πολιτιστικό κέντρο το άλσος αυτό, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα εξήντα στρέμματα πανέμορφης γης που παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού ποταμού της Αραπίτσας.

Η τελευταία προγραμματισμένη επίσκεψη της εκδρομής ήταν σ ένα πανέμορφο τόπο ήρεμο και γαλήνιο, με μεγάλη ιστορική αξία και παγκόσμιο ενδιαφέρον: τα απομεινάρια της Σχολής του Αριστοτέλη. Στη θέση  Ισβόρια, λίγο πιο κάτω από τη Νάουσα, είναι το μέρος όπου αναφέρουν οι μεγάλοι συγγραφείς ότι ο μέγας σοφός των αιώνων δίδαξε τον Αλέξανδρο και τους άλλους Μακεδόνες ευγενείς με το μεγαλείο της Πλατωνικής φιλοσοφίας και της κλασσικής ελληνικής σκέψης… Μια συνάντηση που έμελλε να επηρεάσει το μέλλον της ανθρωπότητας και ολόκληρου  του δυτικού πολιτισμού.

Παιδιά και συνοδοί, με μεγάλη προσοχή παρακολούθησαν μέσα από μια ταινία, ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αρχαιολογικό χώρο και την ιστορία της περιοχής αυτής και ξεναγήθηκαν από  τους υπεύθυνους στο αξιόλογο πολιτιστικό κέντρο που λειτουργεί για τη μελέτη και την προβολή του συγκεκριμένου χώρου…

Το ταξίδι μας τελείωσε με τις καλύτερες εντυπώσεις!!!

ΑΡΧΙΖΟΥΝ «ΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ….. ΣΤΟ  ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ» που οργανώνουν οι ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ του Δήμου Καρδίτσας από 23 Ιουνίου – 4 Ιουλίου 2008, με στόχο να δώσουν χαρά στα παιδιά και κίνητρα για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου των καλοκαιρινών διακοπών τους στην πόλη.

Το πρωί της Δευτέρας 23 Ιουνίου ώρα 9:30, καλούνται όλα τα παιδιά της πόλης στην πρεμιέρα των εκδηλώσεων που θα γίνει στο πάρκο του Παυσιλύπου. Την έναρξη θα κάνει η γνωστή ηθοποιός και αγαπημένη φίλη των Παιδικών Βιβλιοθηκών Βάσω Μακρή, υπεύθυνη του θεάτρου «Όψεις» με αφήγηση ωραίων λαϊκών παραμυθιών.        

Θα ακολουθήσουν:    10:30 – 11 «Παιχνίδια»  

11 – 12 Ευχάριστο βιβλιοπαιχνίδι «Ο φίλος μας …..ο Αίσωπος»

12 – 1 Δημιουργικές δραστηριότητες «κολάζ»  και επιτραπέζια παιχνίδια!

Προηγούμενο άρθρο Η ορθολογική διαχείριση των υδάτων απαιτεί έργα
Επόμενο άρθρο Στις τράπεζες η πληρωμή τέλους κτηματογράφησης