Ειδήσεις

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι απαραίτητη όσο ποτέ!


Τις επόμενες ημέρες, μετά από αίτημα της Διοίκησης του Γ.Ν. Καρδίτσας και έπειτα από έγκριση της 5ης ΥΠΕ, θα μετακινηθούν γιατροί και νοσηλευτές από τα ήδη υποστελεχωμένα Κ.Υ. του νομού μας προς το Νοσοκομείο Καρδίτσας. Άλλοθι αποτελούν οι μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό του ΤΕΠ στο Νοσοκομείο. Άλλοθι που έχει, όμως, αιτία και όνομα, που υπήρχε και πριν την πανδημία του κορονοϊού. Αιτία είναι η χρόνια υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καρδίτσας και το όνομα είναι όλων των κυβερνήσεων που αποδυνάμωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας. Την ίδια ρότα ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση, που αντί να αναλάβει την ευθύνη για το δυνάμωμα και τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, μπαλώνει ακόμα τρύπες, όπως έκανε μέχρι τώρα με τις ελλείψεις στο ΤΕΠ, στην παιδιατρική, στη γυναικολογική, στην καρδιολογική, στην παθολογική και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Τα ήδη αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας να μην γίνουν το μπάλωμα της τρύπας!

Στα 3 Κ.Υ. του νομού υπηρετούν μόλις λίγο πάνω από το 20% των μόνιμων γιατρών που προβλέπονται από τα οργανογράμματα. Στο τέταρτο, το Κ.Υ. της πόλης (πρώην πολυιατρεία ΙΚΑ) δεν υφίσταται καν οργανόγραμμα μόνιμων θέσεων. Ουσιαστικά, ήδη η λειτουργία των Κ.Υ. στηρίζεται στους αγροτικούς γιατρούς και σε γενικούς ιατρούς που προσλήφθηκαν σε θέσεις αγροτικών γιατρών. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο του λόγω της έλλειψης γιατρών. Οι εργαστηριακές εξετάσεις πραγματοποιούνται στην εφημερία με αναλυτές χειρός και στικ. Η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να διακοπεί η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων ευρέως φάσματος και η σημερινή κυβέρνηση το συνέχισε. Στις περισσότερες εφημερίες των Κ.Υ. δεν μπορεί να γίνει ούτε μία απλή ακτινογραφία θώρακος.

Ο πληθυσμός της υπαίθρου έχει μεγαλύτερη ανάγκη τα Κ.Υ. από ποτέ!

Αυτοί που κατάντησαν τα Κ.Υ. σε Κέντρα Συνταγογράφησης, προφανώς και διαλαλούν ότι η συνταγογράφηση στην περίοδο της πανδημικής κρίσης είναι περιττή. Τα Κ.Υ., όμως, δεν είναι περιττά για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που σε μεγαλύτερη αναλογία κατοικούν στην ύπαιθρο του νομού μας. Τα Κ.Υ. δεν είναι περιττά στις οικογένειες των αγροτών και των κτηνοτρόφων που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της υπαίθρου. Σε αντίθετη περίπτωση το «μένουμε σπίτι» θα στηρίζεται στο «δεν μπορούμε να πάμε στο γιατρό». Τα Κ.Υ. μπορούν και πρέπει να παίξουν το ρόλο τους στην πρόληψη της υγείας αφού στελεχωθούν και εξοπλιστούν. Μπορούν να αποσυμφορήσουν το νοσοκομείο, ώστε να μη μετατραπεί από κέντρο θεραπείας σε κέντρο μετάδοσης του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της … με τις προσλήψεις και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, όπως ο διάβολος … με το λιβάνι!

Φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι την πρόταση ομοσπονδιών και σωματείων υγειονομικών και άλλων φορέων του λαού για άμεσες μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και για επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Γιατί αυτούς, τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους,  εξυπηρετούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτούς προφυλάσσουν τώρα στην υγειονομική κρίση και αυτούς θα στηρίξουν και μετά την πανδημία. Σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η πρόταση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) «μετακίνηση όλων των μονίμων ιατρών περιφερικών δομών υγείας στα πλησιέστερα νοσοκομεία». Ο ΠΙΣ ήταν αυτός που πριν λίγους μήνες πρότεινε τη μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και την αθρόα είσοδο των ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν εξηγείται αλλιώς γιατί δεν προτείνουν την επίταξη γνωστής ιδιωτικής κλινικής αποκατάστασης στο νομό μας, η οποία έχει σταματήσει τη λειτουργία της εδώ και ένα μήνα αφήνοντας απλήρωτους τους εργαζόμενους. Γιατί αφήνουν αχρησιμοποίητα 150 κρεβάτια με παροχή οξυγόνου και δεκάδες υγειονομικούς στην ανεργία σε Καρδίτσα και Λάρισα την ώρα που δεν μπορεί να λείψει κανείς από αυτή τη μάχη;

Τα αιτήματα της Επιτροπής Αγώνα για να δυναμώσει η ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι στην επιδημία του νέου κορονοϊού:

  • Άνοιγμα όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ με πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού
  • Πλήρης στελέχωση όλων των Κ.Υ. και των υπόλοιπων δημόσιων δομών Π.Φ.Υ. με μόνιμες προσλήψεις
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις όλου του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πέρα από τις ήδη προκηρυγμένες 2.000 θέσεις που είχαν ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιούλιο
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων. Παράταση όσων συμβάσεων λήγουν το επόμενο 3μηνο και επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν το τελευταίο 3μηνο
  • Εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας του νομού με δυνατότητα ευρέως φάσματος εργαστηριακών εξετάσεων
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας (ιδιωτικές κλινικές, φαρμακαποθήκες, φαρμακοβιομηχανίες, μεγάλα διαγνωστικά κέντρα)
  • Ένταξη των γιατρών του ιδιωτικού τομέα στο σχεδιασμό του δημόσιου συστήματος υγείας
  • Πλήρης εξασφάλιση των υλικών μέσων ατομική υγιεινής και προστασίας σε όλο το προσωπικό (μάσκες, αντισηπτικό, στολές μίας χρήσης, προστατευτικά γυαλιά). Δωρεάν διανομή των υλικών αυτών στους ασθενείς.

Της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας νομού Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα δημάρχου Σοφάδων Θάνου Σκάρλου για τον κορονοϊό
Επόμενο άρθρο Φ. Στάθης: Την 25η Μαρτίου ψέλνουμε από τα μπαλκόνια μας τον Εθνικό ύμνο