Ειδήσεις

Η πρόκληση Ερντογάν-Μεγάλο ατόπημα της κυβέρνησης-Του Ορέστη Ψαχούλα


Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα μπορεί να μονοπώλησε το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν κρίνεται επωφελής για τη χώρα μας.

Βασική επιδίωξη του ήταν η ενίσχυση του προφίλ του και η αναζήτηση ενός εταίρου, για να ξαναχτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης. Φρόντισε προηγουμένως με την συνέντευξη στον Αλέξη Παπαχελάν΄ανοίξει το θέμα της συνθήκης της Λωζάνης και να βάλει επί τάπητος την επικαιροποίησή της.

Με άλλα λόγια εποφθαλμιά φανερά πλέον στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στο Καστελόριζο για να έχει πρόσβαση στην ΑΟΖ.

Απροκάλυπτα λοιπόν ενώπιον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και του πρωθυπουργού μίλησε για αναγκαίες αλλαγές στην συνθήκη, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη διπλωματική γραμμή της Άγκυρας που θεωρεί το Αιγαίο, κοινή θάλασσα και δεν επιτρέπει λύση (βιώσιμη) στο Κυπριακό με την κατοχή της Βόρειας Κύπρου και την εγκατάσταση τουρκικών στρατευμάτων.

Με ύφος Σουλεϊμάν μίλησε για την ‘’τουρκική μειονότητα’’ της Δυτ. Θράκης και ζήτησε βελτίωση του βιοτικού της επιπέδου καθώς και εκλογή του μουφτή, παραβλέποντας ότι τα ¾  του Ελληνικού λαού βιώνουν μια ζοφερή οικονομική πραγματικότητα.

Δεν παρέλειψε να ζητήσει τζαμί στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, τη στιγμή που ο ίδιος δεν επιτρέπει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Και ακριβώς πάνω στην προκλητική επιμονή του Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ‘’μπερδεμένος’’, γεγονός που καταδεικνύει πόσο λάθος και με τί προχειρότητα ήταν οργανωμένη η έλευση του Τούρκου προέδρου.

Ασφαλώς, εκείνος, που οργάνωσε την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, τούτη την κρίσιμη στιγμή, οφείλει να παραιτηθεί γιατί κατάφερε να διασύρει τη χώρα και την εξωτερική της πολιτική.

Ο Ερντογάν πανταχόθεν στριμωγμένος και με τεράστια εσωτερικά προβλήματα ήλθε εδώ και αντί να τον πιέσουμε ΕΜΕΙΣ, να κάνει πίσω σε διεκδικήσεις, μίλησε ανοικτά και τον άκουσε ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός, να ζητά αλλαγή συνόρων.

Τα εθνικά θέματα δυστυχώς μπαίνουν σε πιο κρίσιμη φάση γιατί ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε από την Αθήνα να προβληματίσει τη διεθνή κοινή γνώμη.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στον τομέα της διπλωματίας και της εξωτερικής πολιτικής διέπραξαν άλλο ένα ατόπημα. Παρότι, διέγνωσαν τις προθέσεις του Τούρκου ηγέτη δεν αντέταξαν με σθένος τις Ελληνικές θέσεις, θέσεις που καλύπτονται απόλυτα από το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν αναλογίστηκαν τις απανωτές προκλήσεις στο Αιγαίο, τόσο στο θαλάσσιο, όσο και στον εναέριο χώρο. Δεν διδάχτηκαν τίποτε από την ιστορία.

Με άλλα λόγια βάλαμε το φίδι στον κόρφο μας και σίγουρα θα μας τσιμπήσει…

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση με θέμα: Η Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα – παρέμβαση για τις εκλογές στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων