Η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας γίνεται η πρώτη Ηθική Τράπεζα στην Ελλάδα


Σε συνέντευξη τύπου με θέμα την πορεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας και την ανάδειξη της ως την πρώτη ΗΘΙΚΗ Τράπεζα στην Ελλάδα προχώρησαν, το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της κ. Μπούκης Γεώργιος και ο αναπλ. Γενικός Διευθυντής κ. Τουρναβίτης Παναγιώτης.

Το Τραπεζικό Σύστημα της χώρας και η ευστάθεια του είναι πάλι στην επικαιρότητα, και είναι πολύ ενθαρρυντικό πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας παρουσιάζει για ακόμη μια φορά αξιοσημείωτη αντοχή, καθώς είναι ίσως η μοναδική Τράπεζα, που σύμφωνα με τα επίσημα stress – test που έγιναν από την Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρουσιάζει καμία ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης σε κανένα από τα σενάρια που εφαρμόστηκαν (βασικό και δυσμενές).

Παράλληλα, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 2015 που έγινε στην Αθήνα, την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA) ως το πρώτο και μοναδικό μέλος από την Ελλάδα, γεγονός που την καταστεί και την πρώτη Ηθική Τράπεζα στην χώρα μας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA), ο ρόλος μιας Ηθικής Τράπεζας είναι να εργάζεται για το κοινό καλό. Μέσω των δραστηριοτήτων της προωθεί την κοινωνική ενσωμάτωση, βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Οι Ηθικές Τράπεζες είναι τράπεζες που αντιλαμβάνονται την τραπεζική ως μια συνεχή και συνειδητή διαδικασία κατεύθυνσης του χρήματος εκεί που πραγματικά χρειάζεται. Η συμβολή τους στον δημόσιο διάλογο για την σημασία και το ρόλο του χρήματος όπως και των αδυναμιών της οικονομίας είναι καίριος.

O Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, κος Μπούκης παρουσιάζοντας την δράση της τράπεζας δήλωσε: «Τα χρόνια αυτά της κρίσης, επεκταθήκαμε, θέλοντας έτσι να είμαστε κοντά στον κόσμο. Οι τράπεζες παρέχουν πίστη. Χωρίς πίστη τράπεζα δεν υπάρχει. Η δική μας τράπεζα δεν διατρέχει αυτήν την στιγμή κανένα απολύτως κίνδυνο που μπορεί να διατρέχει άλλες τράπεζες.  Η μόνη πηγή των χρημάτων μας είναι τα μέλη και οι καταθέτες μας. Ο ρόλος μιας συνεταιριστικής τράπεζας είναι να είναι κοντά στις ανάγκες και την τοπική κοινωνία.»

Eκ μέρους  της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών, ο κος Sorrosal, PolicyandAdvocacy Manager, τόνισε την σημασία της κοινής απόφασης για την ένταξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας στο δίκτυο της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ηθικών και Εναλλακτικών Τραπεζών (FEBEA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ενώνει κάτω από την ομπρέλα του χρηματοοικονομικά και χρηματοπιστοποιητικά ιδρύματα που έχουν ως στόχο την χρηματοδότηση της κοινωνικής και αλληλέγγυοκεντρικής οικονομίας. Επίσης, η FEBEA στοχεύει στην δημιουργία χρηματοοικονομικών εργαλείων που θα στηρίξουν τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και θα ενδυναμώσουν την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών στον τομέα της Εναλλακτικής Χρηματοοικονομικής.

Ο αναπλ. Γενικός Διευθυντής κ. Τουρναβίτης Παναγιώτης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Τράπεζας για την προώθηση των μικρο-πιστώσεων και μικρο-χορηγήσεων μέσω της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ήταν η μοναδική Ελληνική Τράπεζα καλεσμένη στο 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο MFCστην Πράγα 4-5/11/2015, για να παρουσιάσει την εμπειρία της στον σχεδιασμό και στήριξη καινοτόμων δράσεων στήριξης της κοινωνικής οικονομίας και τον αντίκτυπο που έχει η λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας στην στήριξη της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, ολοκληρώνονται εντός του Δεκεμβρίου, οι διαδικασίες αξιολόγησης και διεύρυνσης της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με σκοπό την κατεύθυνση πόρων, απευθείας μέσω της Τράπεζας μας, για την στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών του Νομού.

Τέλος, ο πρόεδρος κ. Μπούκης κάλεσε τα μέλη της Τράπεζας να προσέλθουν στις εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15.11.2015, στο ξενοδοχείο ΚΙΕΡΙΟΝ από τις 12:00 έως τις 20:00.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση για την επιδότηση επιχειρήσεων
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Καρδίτσας για το θάνατο του Ευ. Μαχαίρα