Η φτώχεια σε αριθμούς – Γράφει ο Γ. Βαϊόπουλος


Ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει ( σχεδόν επαίρεται ) για άλλη μια φορά, επειδή έσωσε το τραπεζικό σύστημα της χώρας με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων ,οι αριθμοί έρχονται να δείξουν μια σκληρή πραγματικότητα . Μια πραγματικότητα που δείχνει ότι φτωχύναμε , είμαστε άνεργοι και όσοι καταφέρνουμε να έχουμε δουλειά, δουλεύουμε περισσότερο από όλους στην Ευρώπη . Τα στοιχεία που ακολουθούν είναι επίσημα , αφορούν το β’ τετράμηνο του 2014  και προέρχονται από την ΕΛΣΤΑΤ .

  • Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.280.101 , πλήττοντας πλέον και τους αρχηγούς των οικογενειών
  • Από τους 963.492  άνεργους πού είναι  εγγεγραμμένοι  στον ΟΑΕΔ , επιδοτούνται μόνο οι 72.961 (  ένας στους δώδεκα!!) .
  • 2 στα 10 νοικοκυριά είναι χωρίς κανένα εργαζόμενο , αλλά και χωρίς επίσημους πόρους ( ζώντας με συσσίτια , δανεικά ,  φιλανθρωπία ….κλπ).
  • Ο κατώτατος μισθός κατέβηκε  στα επίπεδα του 2000 .
  • Η παιδική φτώχεια είναι στο 26,5%
  • Η γενική φτώχεια στο 23,1%
  • 2.500.000άνθρωποι βρίσκονται κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας.
  • Από αυτούς οι μισοί δεν μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως διατροφή ,θέρμανση , ιατρικές δαπάνες , δαπάνες για φώς , νερό , τηλέφωνο .
  • Οι φαρμακευτικές δαπάνες είναι 178 ευρώ κατά κεφαλή , όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε  320 ευρώ….
  • Μέσα στο 2014 χάθηκαν από τα Ελληνικά νοικοκυριά 1,4 δις ευρώ!!!
  • Κόντρα δε στους ολετήρες της οργανωμένης προπαγάνδας δεν είμαστε και τόσο τεμπέληδες . Όσοι Έλληνες έχουν δουλειά δουλεύουν 41,9 ώρες την εβδομάδα και είναι πρώτοι στην Ευρώπη!!

Στοιχεία που προκαλούν θλίψη και απογυμνώνουν τους πανηγυρισμούς των ψοφοδεών στελεχών της κυβέρνησης!!!

Όσον αφορά τον πλούτο , αν – που και πόσος υπάρχει , η απάντηση είναι στα παρακάτω.

Η Ελβετική τράπεζα Credit Suisse αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής : Το 1% ( ναι το ΕΝΑ )των Ελλήνων συγκεντρώνει το 56,1% του πλούτου!!! Για να μην μείνουν αμφιβολίες για το αν η κρίση τους έπληξε όλους συνεχίζει .  Στα χρόνια της κρίσης η συγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων αυξήθηκε καθώς από το 48,6% που ήταν το 2007, το 2014 ανήλθε σε 56,1% Μάλιστα η τράπεζα , ως δομικό στοιχείο του ανταγωνιστικού καπιταλισμού που θέλει να κινείται το χρήμα  , προειδοποιεί ότι αυτή η ανισότητα θα οδηγήσει την χώρα σε νέα ύφεση

Βέβαια αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους εύενδοτους  κυβερνώντες  του τόπου που πορεύονται με το δόγμα « Ζητιανεύουμε , δεν ζητάμε , δεν απαιτούμε»

Τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι οι Έλληνες  έχουν πειστεί ότι η συγκυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει τον αγώνα για την σωτηρία των ανθρώπων αυτής της χώρας . Έτσι ξεκάθαρα λένε στο κυβερνών πολιτικό προσωπικό να …κάνει πέρα , να τους αδειάσει τη γωνιά.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία ο μαθηματικός διαγωνισμός «Θαλής» στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Μαζική η παρουσία Καρδιτσιωτών στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα