Ειδήσεις

Η Ψυχική Υγεία σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα: «Η Ψυχική Υγεία σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο» που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Παλαμά. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Παλαμά, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και τίμησαν με την παρουσία τους τόσο εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων όσο και πολίτες.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά, κα Καστόρη Ζωή, άνοιξε την εκδήλωση κάνοντας λόγο για τη σημαντικότητα που έχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες τόσο για τα μέλη του Συλλόγου όσο και για την τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στο  Δήμαρχο Παλαμά, κο Σακελλαρίου Γεώργιο, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα ενημέρωσης των Δημοτών για θέματα ψυχικής υγείας επισημαίνοντας τη στήριξη της δημοτικής αρχής σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Χαιρετισμό απηύθυναν και βουλευτές εκπρόσωποι του Νομού μας, κα Βράντζα Παναγιώτα και κα Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα. Η συντονίστρια Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Παλαμά, κα Κωστοπούλου Κωνσταντία, αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας για τη συμμετοχή και υποστήριξή τους στην εκδήλωση, παρουσίασε συνοπτικά το έργο που επιτελούν τα Κέντρα Κοινότητας σε όλη την Ελλάδα και ανέφερε τις δράσεις και τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Παλαμά.

Η σύγχρονη πραγματικότητα μας φέρνει αντιμέτωπους με πολλές και μεγάλες προκλήσεις λόγω του σύνθετου χαρακτήρα της και των έντονων ρυθμών της. Η Ψυχική Υγεία κλονίζεται. Η κατάθλιψη και το άγχος είναι κάποια από τα προβλήματα ψυχικής υγείας που απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Έτσι, ο κος Αποστολίκας Απόστολος, ψυχίατρος ψυχοθεραπευτής της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας ανέπτυξε ολοκληρωμένα το θέμα της Κατάθλιψης, παρουσιάζοντας επιδημιολογικά στοιχεία, αίτια και συμπτώματα της νόσου, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την αναγκαιότητα να ενθαρρύνονται τα άτομα που χρήζουν βοήθειας να την αναζητήσουν. Η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Παλαμά, κα Κούτρα Έφη, αφού προσδιόρισε την έννοια του άγχους παρουσίασε με σαφήνεια τρόπους διαχείρισης του με βάση την γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση. Οι παρευρισκόμενοι που κατέκλυσαν την αίθουσα, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την εκδήλωση και συμμετείχαν ενεργά θέτοντας ερωτήματα στους εισηγητές.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά και ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά αναγνωρίζοντας τη διάθεση του κοινού για ενημέρωση σε κοινωνικά θέματα και ζητήματα ψυχικής υγείας προτίθενται να συνεχίσουν τις δράσεις ευαισθητοποίησης, καθώς η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μείζονος σημασίας και αποτελεί το ισχυρότερο εργαλείο για την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και προβλημάτων.

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παλαμά χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020

Προηγούμενο άρθρο Ενάντια στο σύστημα και τους φασίστες που το υπηρετούν
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση μνήμης για τους πνιγέντες στη λίμνη Πλαστήρα