Θα πρέπει όλοι να κλείσουμε στις 22 του Οκτώβρη


[Ρούλα Νιάκα Αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας].Tο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα στις 22 Oκτωβρίου αποφάσισε η διοίκηση της Eθνικής Συνομοσπονδίας Eλληνικού Eμπορίου (EΣEE), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στους επιτηδευματίες. Xαρακτηριστικό είναι ότι ανάλογη κινητοποίηση (κλείσιμο των καταστημάτων) έχει αποφασίσει και η ΓΣEBEE, για την ίδια ημερομηνία, αφού όπως επισημαίνουν οι επαγγελματοβιότεχνες, τα αιτήματα είναι κοινά. Oι δύο τριτοβάθμιες οργανώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατάφεραν για πρώτη φορά να συντονίσουν τη δράση τους, γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Kεντρικό αίτημα λοιπόν της EΣEE και ΓΣΕΒΕΕ είναι η απόσυρση και μη εφαρμογή του άρθρου 14 του τελευταίου φορολογικού νόμου, το οποίο χαρακτηρίζει «φοροφυγάδες» τους μικρούς εμπόρους.

Η κ. Νιάκα

Σχετικά με το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων της Καρδίτσας, μίλησε στη «Γνώμη» η Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Ρούλα Νιάκα.

Ερ.: Ποια είναι τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου και αν πιστεύετε ότι οι έμποροι της Καρδίτσας θα πειθαρχήσουν στην απόφαση της ΕΣΕΕ και κατ’ επέκταση του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας να κλείσουν τα καταστήματά τους την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, μια ημέρα «διπλή» για την πόλη μας;

Απ.: Η πολιτική της Κυβέρνησης  στο φορολογικό και ασφαλιστικό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς με την αγωνιστική κινητοποίηση που οργανώσαμε από κοινού με την ΓΣΕΒΕΕ προσπαθούμε να αποτρέψουμε την κατάρρευση του ΟΑΕΕ  αλλά και την απόσυρση του άρθρου 14 που χαρακτηρίζει φοροφυγάδες τους μικρούς εμπόρους. Δεν μπορεί οι έμποροι να είναι οι κλέφτες και όλοι οι άλλοι να είναι οι σωστοί. Εμείς τουλάχιστον κόβουμε αποδείξεις σε κάθε πελάτη που θα έρθει στο μαγαζί μας, κατά συνέπεια είμαστε νόμιμοι. Δεν μπορεί λοιπόν αυτό το μέτρο να περάσει και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κατά κύριο λόγο είναι ατομικές. Στην Ελλάδα αλλά και ειδικότερα στην Καρδίτσα οι πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι ατομικές. Για το αν θα πειθαρχήσουν στην απόφαση της ΕΣΕΕ οι έμποροι της Καρδίτσας νομίζω πως είναι κοινό συμφέρον όλων μας να πειθαρχήσουμε και πρέπει να πειθαρχήσουμε. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας πως χωρίς αγώνα δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Φυσικά δεν είναι εύκολο να κλείσουμε τα μαγαζιά μας μια ολόκληρη ημέρα και μάλιστα στη σημερινή εποχή. Επιβάλλεται όμως γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντίδρασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας. Πρέπει να καταλάβει και η κυβέρνηση πως σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις οι κυβερνήσεις στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε αντίθεση με μας που τις χαντακώνουν. Πιστεύω ότι η απεργία μας θα έχει φοβερή επιτυχία. Άλλωστε θα είναι μια μέρα νεκρή αφού και τα αρτοποιεία θα είναι κλειστά. Και όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Αρμενάκης «εμείς δώσαμε. Δεν αντέχουμε άλλο. Σε άλλα εισοδήματα θα πρέπει να στραφεί για φορολόγηση η Κυβέρνηση».

Προηγούμενο άρθρο Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών
Επόμενο άρθρο Σε εφαρμογή το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης