Σε εφαρμογή το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης


Μια αναγκαία παρέμβαση που με τη βοήθεια όλων θα πετύχει και θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης, διευκολύνοντας την πρόσβαση των επισκεπτών και των καταναλωτών στο εμπορικό της κέντρο.

Στην εφαρμογή της πρώτης φάσης της ελεγχόμενης στάθμευσης που αφορά 550 θέσεις  προχωρά άμεσα ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ίδρυμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας ολοκληρώνεται η κατακόρυφη σήμανση με την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων, ενώ ξεκινά και η οριζόντια σήμανση- διαγράμμιση.

Ήδη διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει στα περίπτερα και η ειδική ξυστή κάρτα, την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι οδηγοί.

Οι κάρτες για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου, τους επαγγελματίες, τα ξενοδοχεία και τις τράπεζες θα διατεθούν το επόμενο διάστημα.

Η Δημοτική Αστυνομία για δύο εβδομάδες θα κόβει…συστάσεις προς τους οδηγούς που θα σταθμεύουν στους δρόμους εφαρμογής του μέτρου, χωρίς τη χρήση κάρτας.

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης mobiPARK που θα εφαρμόσει ο Δήμος προβλέπει και τη στάθμευση με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, που μάλιστα θα κοστίζει και φθηνότερα σε σχέση με την κάρτα στο χρήστη.

Δήλωση Δημάρχου Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλη

Σχετικά με την εφαρμογή της πρώτης φάσης της ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη της Καρδίτσας ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης δήλωσε τα εξής:

«Η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Καρδίτσας αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, το οποίο επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς αυξάνεται και ο αριθμός των αυτοκινήτων, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης που πρόκειται να εφαρμόσουμε, στοχεύει στη διασφάλιση της στάθμευσης των οχημάτων των κατοίκων της πόλης στις προσδιορισμένες θέσεις και την εναλλαγή των αυτοκινήτων στις θέσεις αυτές, προκειμένου να αποτραπεί η πολύωρη στάθμευση και να συμβάλει στην αύξηση της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μια αναγκαία παρέμβαση που με τη βοήθεια όλων θα πετύχει και θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό τον κυκλοφοριακό χάρτη της πόλης,

διευκολύνοντας την πρόσβαση των επισκεπτών και των καταναλωτών στο εμπορικό της κέντρο και απαλλάσσοντάς την από την καθημερινή ταλαιπωρία, αλλά και από την περιβαλλοντική επιβάρυνση που υφίσταται από τις άσκοπες κινήσεις των οχημάτων.»

Δήλωση της Αντιδημάρχου Έργων – Μελετών και Πολεοδομίας κ. Ελ. Ζησοπούλου- Κατσαούνη

«Η ορθή διαχείριση του ελεύθερου χώρου αποτελεί μονόδρομο λόγω της εκρηκτικής αύξησης του αριθμού των αυτοκινήτων.

H ελεγχόμενη στάθμευση θα αλλάξει τη νοοτροπία όλων μας προς την κατεύθυνση του σεβασμού του ελεύθερου χώρου, της τήρησης του ΚΟΚ, του σεβασμού των ΑμεΑ, των επαγγελματιών, των μονίμων κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών. Όλοι θα έχουν περισσότερη άνεση να παρκάρουν και να κυκλοφορούν καλύτερα.

Το κέντρο θα «αναπνεύσει» και θα μπει τάξη στην υφιστάμενη κυκλοφοριακή αναρχία.

Σας καλούμε να στηρίξετε το μέτρο, χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητο με σύνεση, αξιοποιώντας και τη νέα τεχνολογία. Η πόλη ανήκει σε όλους μας. Αξίζει να την προστατεύσουμε για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.»

                        Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης mobiPARK

Το mobiPARK, είναι το πρώτο πανελλαδικό Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης με χρήση κινητού τηλεφώνου (μηνυμάτων SMS), που σχεδίασε και ανάπτυξε εξολοκλήρου το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στο φυλλάδιο που διανέμεται ήδη στην πόλη μας , παρουσιάζονται οι λεπτομέρειες του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Καρδίτσας και η δυνατότητα στάθμευσης στο κέντρο της πόλης με την κλασική μέθοδο αγοράς ξυστής κάρτας και με τον πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο χρήσης του κινητού τηλεφώνου.

Κύρια παράμετρος του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης είναι ότι επιτρέπεται στον οδηγό να σταθμεύσει το όχημά του για μέγιστο χρονικό διάστημα 3 ωρών.

Οι θέσεις που ανήκουν στο σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης mobiPARK φέρουν οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση και χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό, για κάθε θέση, 6ψήφιο αριθμό που βρίσκεται στο κράσπεδο του πεζοδρομίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας έχει ορίσει το ωράριο λειτουργίας του συστήματος, το οποίο είναι το εξής: για τις καθημερινές (Δευτέρα – Παρασκευή) από τις 08:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00 και για το Σάββατο από τις 08:00 έως τις 14:00. Κυριακές και Αργίες η στάθμευση είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή τέλους στάθμευσης. Τα τέλη στάθμευσης παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Διάρκεια  στάθμευσης Τέλος στάθμευσης
Πληρωμήχωρίς κινητό Πληρωμήμε κινητό
1 ώρα 0,70 € 0,50 €
2 ώρες 1,40 € 1,00 €
3 ώρες 2,80 € 2,00 €

Τέλος, ειδικά για τα οχήματα των μόνιμων κατοίκων και των επαγγελματιών, των οποίων οι κατοικίες ή οι επιχειρήσεις βρίσκονται εντός του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης, υπάρχει ειδική ρύθμιση, η οποία θα εφαρμοστεί ύστερα από σχετική ανακοίνωση.

Κάρτες Στάθμευσης mobiPARK

Το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης mobiPARK προσφέρει 2 εναλλακτικούς τρόπους χρήσης:

1. Με κάρτες στάθμευσης χωρίς κινητό τηλέφωνο (0,70 €)

Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο, μπορείτε να προμηθευτείτε από το πλησιέστερο εξουσιοδοτημένο σημείο πώλησης μια ή περισσότερες Κάρτες Στάθμευσης χωρίς Κινητό τηλέφωνο των 0,70 €.

Ξύστε τα τετραγωνάκια που αντιστοιχούν στην ημερομηνία και ώρα έναρξης της στάθμευσης του οχήματός σας και τοποθετήσετε την κάρτα σε εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του οχήματος. Αν θέλετε να σταθμεύσετε πάνω από 1 ώρα, πρέπει να χρησιμοποιήσετε επιπλέον κάρτες, ξύνοντας την ίδια ώρα και ημερομηνία έναρξης στάθμευσης σε όλες τις κάρτες. Το τέλος στάθμευσης διαμορφώνεται σύμφωνα με τον προηγούμενο πίνακα.

2. Με κάρτες στάθμευσης με κινητό τηλέφωνο (5 € ή 10 €)

Το mobiPARK δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκμεταλλευτούν τη συσκευή του κινητού τους τηλεφώνου και να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης επωφελούμενοι των πλεονεκτημάτων που ακολουθούν:

  • Φθηνότερο τέλος στάθμευσης (πάνω από 28,5%).
  • Χρέωση ανά λεπτό στάθμευσης σε αντιδιαστολή με τη στάθμευση χωρίς κινητό

Τηλέφωνο, όπου η χρέωση γίνεται ανά ώρα.

  • Διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, αφού δε χρειάζεται να πηγαίνουν κάθε φορά στα σημεία πώλησης, για να προμηθεύονται κάρτες στάθμευσης και να επιστρέφουν στα οχήματά τους, για να τις τοποθετούν.
  • Δεν απαιτείται η τοποθέτηση κάρτας στο παρμπρίζ του οχήματος.
  • Παρέχονται επιπλέον υπηρεσίες όπως: μηνύματα ενημέρωσης και προειδοποίησης για τον εναπομείναντα χρόνο στάθμευσης, αναζήτηση ελεύθερης θέσης στάθμευσης, πληρωμή προστίμων, αναλυτικός λογαριασμός.

Η στάθμευση με κινητό τηλέφωνο γίνεται αφού προμηθευτείτε κάρτα στάθμευσης με κινητό τηλέφωνο και με αποστολή κατάλληλου γραπτού μηνύματος (SMS) στο

54155 (χρέωση 0,1071 € / SMS). Ακολουθούν οδηγίες χρήσης:

1. Αφού σταθμεύσετε στείλτε με SMS: αριθμό κυκλοφορίας οχήματος <ΚΕΝΟ>αριθμό θέσης στάθμευσης <ΚΕΝΟ> 16-ψήφιο αριθμό της κάρτας που ξύσατε, στον αριθμό 54155

2.Πριν αποχωρήσετε στείλτε με SMS: <ΚΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ> στον αριθμό 54155 για να σταματήσει η χρέωσή σας.

3.Την επόμενη φορά που θα σταθμεύσετε, χρησιμοποιώντας το ίδιο κινητό τηλέφωνο, στείλτε με SMS: αριθμό κυκλοφορίας οχήματος <ΚΕΝΟ> αριθμό θέσης στάθμευσης, στον αριθμό 54155

4. Όταν εξαντλείται το υπόλοιπό σας, προμηθευτείτε νέα κάρτα στάθμευσης με κινητό, ξύστε και στείλτε με SMS: τον 16-ψήφιο αριθμό της κάρτας, στον αριθμό 54155 και το σύστημα σας ενημερώνει για το νέο σας υπόλοιπο.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.mobipark.gr ή στο τηλ. 210 4257444.

Προηγούμενο άρθρο Θα πρέπει όλοι να κλείσουμε στις 22 του Οκτώβρη
Επόμενο άρθρο MΑΚΗΣ ΤΖΙΟΤΖΙΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ A.O. KΑΡΔΙΤΣΑΣ