Ειδήσεις

Θεραπευτική ιππασία για τους εκπαιδευόμενους του Κέντρου Ορίζοντες


Μια νέα δωρεάν δραστηριότητα για τους εκπαιδευόμενους του Θεοδωρίδειου Κέντρου “Ορίζοντες”, το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας, ξεκίνησε να υλοποιείται την Πέμπτη 15/11 στο Κέντρο “Φιλόνεικος”.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια προσφορά του ιδιοκτήτη του Κέντρου κ. Ευαγ. Θεολόγη προς τους “Ορίζοντες” και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη με την καθοδήγηση της κ. Ιφιγένειας Πετρίδου, καθηγήτρια Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνη Ακαδημίας Ιππασίας του Κέντρου ¨Φιλόνικος¨.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας  μπορεί να είναι σημαντικά. Ιππεύοντας ένα άλογο όσο αυτό περπατά, ασκείται σταθερά ο κάθε μυς του σώματος, ελέγχεται αυτόματα η ισορροπία, ζωντανεύει όλα τα εσωτερικά όργανα καθώς και την κυκλοφορία του αίματος. Ο βηματισμός του αλόγου παράγει τρισδιάστατη κίνηση στον αναβάτη παρόμοια με το ανθρώπινο βάδισμα με αποτέλεσμα να βελτιώνει την κινητικότητα του ατόμου.
Ο σημαντικότερος παράγοντας που διαφοροποιείται η ενασχόληση αυτή από τις υπόλοιπες είναι ο χώρος που διεξάγονται οι συνεδρίες, ένα πολυαισθητηριακο περιβάλλον πλούσιο σε οπτικά, οσφρητικά και απτικά ερεθίσματα.
Το άλογο είναι ένα ισχυρό κίνητρο για μάθηση και θεραπεία, γίνεται σύντροφος του ανθρώπου και δημιουργεί ενθουσιασμό. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του επωφελουμενου και του αλόγου η οποία περιγράφεται σαν σχέση εμπιστοσύνης,  αλληλοσεβασμού και αγάπης, όπου αναμφίβολα μεταφέρεται και στις σχέσεις του με τους ανθρώπους.

Στην υλοποίηση του προγράμματος συμβάλει και ο εθελοντής γυμναστής του Θεοδωρίδειου Κέντρου “Ορίζοντες” κ. Μπ. Παπαδημητρίου, ενώ το Κέντρο απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για συμμετοχή και άλλων εθελοντών για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη του προγράμματος.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιχειρηματικό συμπόσιο από τον ΣΒΘΚΕ
Επόμενο άρθρο Αναβαθμίστηκε με λάμπες LED ο φωτισμός της οδού Τρικάλων