Θετικές εντυπώσεις από την ημερίδα Φίλων Μουσείου Πόλης


Με πολύ θετικές εντυπώσεις έκλεισε η ημερίδα που οργανώθηκε από τους Φίλους Μουσείου Πόλης την περασμένη Κυριακή 15 Μαρτίου του 2009. Η μεγάλη συμμετοχή των προσκεκλημένων δημιούργησε το αδιαχώρητο στο ισόγειο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του Δήμου Καρδίτσας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του μουσείου πόλης του Δήμου Καρδίτσας κ. Αθ. Παπαστολόπουλος, ο οποίος και συγχάρηκε το σωματείο για την πολύτιμη υποστήριξη που προσφέρει στο μουσείο όλα αυτά τα χρόνια, οι αντιδήμαρχοι Καρδίτσας κ. Θ. Βότσης, Β. Σουφλάκος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Απ. Καπράνας, μέλη του Δ.Σ. του μουσείου, ο δήμαρχος Ιτάμου κ. Β. Τσαντήλας, ο διευθυντής της ΑΝΚΑ κ. Β. Μπέλλης, εκπρόσωποι της Ν.Α. Καρδίτσας, της ΤΕΔΚ καθώς και αρκετών συλλόγων που διατηρούν μουσειακές συλλογές, όπως επίσης και μέλη του συλλόγου των «Φίλων» του μουσείου πόλης.

Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν σχετικά με τη θεματική δικτύωση ιστορικών και λαογραφικών μουσείων και συλλογών από τους ομιλητές κ.κ. Δ. Θωίδη, Δρ. Παιδαγωγικής και υπεύθυνο για το Δίκτυο Λαογραφίας και παράδοσης του ν. Φλώρινας, Κ. Σκριάπα πρόεδρο του Δικτύου «Περαιβία» Ελασσόνας, Ν. Γάτσα, νομικό σύμβουλο του ίδιου δικτύου καθώς και την Δ. Γάκη, επιστημονική συνεργάτη του Παν/μίου Θεσσαλίας.

Μετά τις εξειδικευμένες εισηγήσεις των προσκεκλημένων σε θέματα δικτύωσης μουσείων και φορέων κοινωνικής οικονομίας, σε θεσμικά και νομικά ζητήματα και στις προοπτικές που ανοίγονται για συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του 4ου Κ.Π.Σ., ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων, μουσείων & συλλόγων που υποστηρίζουν μουσεία ή συλλογές αλλά και συλλεκτών, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τη μορφή, τις προδιαγραφές και τους στόχους που οφείλει να έχει το δίκτυο.

Η συζήτηση υπήρξε ιδιαίτερα γόνιμη και κατέληξε στην κοινή διαπίστωση ότι η δικτύωση μουσείων και συλλογών είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον εντοπισμό και την καταγραφή αδυναμιών και προβλημάτων, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα από κοινού, αλλά και για την ανάδειξη της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς συνολικά. Όσοι φορείς και ιδιώτες ενδιαφέρονται να αποτελέσουν τα ιδρυτικά μέλη του δικτύου, μπορούν να επικοινωνήσουν ως τις 27 Μαρτίου με το Σύλλογο των Φίλων του Μουσείου (τηλ. 2441025301).

Προηγούμενο άρθρο Γενναία μείωση των τιμών πώλησης των οικοπέδων στη ΒΙΠΕ
Επόμενο άρθρο Νέος τομέας στο 1o Εσπερινό ΕΠΑΛ & νέες ειδικότητες στην ΕΠΑΣ