Νέος τομέας στο 1o Εσπερινό ΕΠΑΛ & νέες ειδικότητες στην ΕΠΑΣ


Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος ανακοίνωσε ότι υπεγράφη η σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία προστίθεται νέος τομέας στo 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καρδίτσας και νέες ειδικότητες στην 1ο ΕΠΑΣ Καρδίτσας.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ποιοτικής αναβάθμισης της Δευτεροβάθμιας Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που, όπως έχει επισημάνει  ο κ. Ταλιαδούρος επανειλημμένως, αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σχετικές προτάσεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία:

Όσον αφορά στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καρδίτσας προστίθεται Τομέας Υγείας και Πρόνοιας με την Ειδικότητα Βοηθών Νοσηλευτών ενώ στην 1η ΕΠΑΣ Καρδίτσας προστίθενται οι ειδικότητες Αμαξωμάτων, Βοηθών Φαρμακείων και Σχεδιαστών Εσωτερικών Χώρων.

Ο κ. Ταλιαδούρος επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι:

«Με την ανακοίνωση αυτή αποδεικνύεται η συνεχή μας προσπάθεια για την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο Νομό μας.

Μετά την ίδρυση στην Καρδίτσα της ΕΠΑΣ με σύγχρονες ειδικότητες – Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης, Εργαλειομηχανών CNC, Τεχνικών Αερίων Καυσίμων, Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων, Τεχνίτων Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Αισθητικής Τέχνης και Κομμωτικής Τέχνης -, την προσθήκη νέων τομέων στo 1ο ΕΠΑΛ Σοφάδων – Πληροφορικής με ειδικότητα Υποστήριξης Συστημάτων και Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ και Υγείας και Πρόνοιας με ειδικότητα Βοηθών Νοσηλευτών – και την προσθήκη στο 1ο ΕΠΑΛ Παλαμά Κύκλου Τεχνολογικού με τομέα Μηχανολογίας με ειδικότητα Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού, οι νέες ειδικότητες που προστίθενται στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καρδίτσας και στην 1η ΕΠΑΣ Καρδίτσας, συμπληρώνουν το επίπεδο της παρεχόμενης Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καρδίτσα.

Οι ειδικότητες της ΕΠΑΣ και ο νέος Τομέας που εισάγεται στο Εσπερινό ΕΠΑΛ, αφορούν σε επαγγελματική εκπαίδευση πλήρως εναρμονισμένη με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για τους αποφοίτους των δομών αυτών στην πορεία της επαγγελματικής τους αποκατάσταση.

Παράλληλα με πρόσφατο νόμο δίδεται η δυνατότητα στους μαθητές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ να συμμετέχουν στη διαδικασία των Πανελληνίων Εισαγωγικών Εξετάσεων προσφέροντας τους έτσι, αν το επιλέξουν, τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναβαθμίζοντας τα προσόντα τους.

Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 2004 για την αναβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Τεχνολογικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ανταποκρίνεται ακριβώς στη διαμόρφωση ενός καλύτερου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, προγραμμάτων σπουδών και εποπτικών μέσων  για τους νέους σύμφωνα με τις ιδιαίτερες δεξιότητες και προτιμήσεις τους.

Οι νέοι μας καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής η οποία επιτάσσει τη διεύρυνση και τη διαρκή ανανέωση της γνώσης, την ανάπτυξη ιδιαίτερων δεξιοτήτων και την πιστοποίηση αυτών, την αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη διεθνή κινητικότητα. Πολιτεία και εκπαιδευτικοί έχουμε κοινό χρέος να σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες των νέων για καλύτερες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές».

Προηγούμενο άρθρο Θετικές εντυπώσεις από την ημερίδα Φίλων Μουσείου Πόλης
Επόμενο άρθρο Τιμήθηκε ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργης Χριστοφιλάκης