Πρωτοσέλιδο

Ικανοποίηση για την εξέλιξη της αρδευτικής περιόδου


Ικανοποίηση για την εξέλιξη της αρδευτικής περιόδου που ολοκληρώθηκε, εκφράστηκε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην ΠΕ Καρδίτσας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιου και των εμπλεκόμενων φορέων.

Στόχος της σύσκεψης ήταν να εντοπιστούν τυχόν ζητήματα που παρουσιάστηκαν ώστε πολύ έγκαιρα να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν ενόψει της επόμενης αρδευτικής περιόδου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλα τα ΤΟΕΒ του Ν. Καρδίτσας, ο ΓΟΕΒ, Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ο Αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργιος Κανιούρας, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής ανάπτυξης Δήμου Καρδίτσας κ. Κώστας Ζυγογιάννης, η Διεύθυνση Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς, η Διεύθυνση Υδροοικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης έγινε μια συνολική εκτίμηση της αρδευτικής περιόδου, η οποία ξεκίνησε σχετικά αργά (αρχές Μαΐου) αλλά ο Αύγουστος χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησε στη συχνή τροποποίηση του προγράμματος άρδευσης, μέχρι και την ολική διακοπή σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου το νερό να φτάσει σε όλες τις περιοχές.

Στο τραπέζι κατατέθηκαν προτάσεις αλλά και τεχνικές λεπτομέρειες με στόχο την άρδευση όλων των περιοχών και ιδιαίτερα των καταληκτικών σημείων. Όπως αναφέρθηκε πολύ έγκαιρα θα καθοριστούν  τα επόμενα βήματα τα οποία φυσικά θα εξαρτηθούν και από τα υδρολογικά δεδομένα που θα προκύψουν.

Από την πλευρά του ο κ. Νούσιος τόνισε την ανάγκη για ορθολογική χρήση κάθε σταγόνας νερού, τονίζοντας πως με τη στενή συνεργασία της Περιφέρειας, των ΤΟΕΒ και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών επιλύονται ακόμη και προβλήματα εκτός αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας υπογράμμισε την σημασία της αξιοποίησης του νερού για την κάλυψη των αναγκών της αγροτικής παραγωγής  χωρίς ωστόσο να παραβλέπεται ότι προτεραιότητα αποτελεί η διασφάλιση της ύδρευσης.

Ο κ. Νούσιος στο πλαίσιο της σύσκεψης υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Με την ευκαιρία που μου δίνεται θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εμπλέκονται στη διαχείριση του νερού και ενίσχυσαν τις προσπάθειές μας ώστε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους αγρότες της περιοχής μας.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι  η ΠΕ Καρδίτσας  δεν επαναπαύεται. Συνεχίζει τον σχεδιασμό της προκειμένου να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες όλων των περιοχών του Ν. Καρδίτσας, εξοικονομώντας και νερό και κόστος παραγωγής.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πρωτεργάτη τον Κώστα Αγοραστό, μέσα από ένα πρόγραμμα συνολικής αντιμετώπισης της άρδευσης, πραγματοποιεί παραγωγικές παρεμβάσεις και έργα, εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες και υποδομές  για την καλλιέργεια, μειώνουν το κόστος παραγωγής της και ανοίγουν νέες προοπτικές ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία. Το συγκεκριμένο έργο συμβάλει στην πληρέστερη άρδευση των καλλιεργειών της περιοχής, καθιστά καλύτερη τη διαχείριση του νερού»

Προηγούμενο άρθρο Στήριξη του έργου του Συλλόγου Γυναικών Παλαμά από τον Αντιπεριφειάρχη
Επόμενο άρθρο Με χρώματα γέμισε το κέντρο της Καρδίτσας η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου