Ειδήσεις

Ιστορικές αναφορές στην Καρδίτσα και η περιοχή την περίοδο 1940-44


Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργανώνει η Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ» την Κυριακή 6 Νοέμβρη 2016 και ώρα 6,30 μμ στο ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ. με θέμα: «Ιστορικές αναφορές στην Καρδίτσα και η περιοχή την περίοδο 1940-44 μέσα από τον τοπικό τύπο».

Η εκδήλωση γίνεται 76 χρόνια μετά την εμπλοκή της Πατρίδας μας στο β Παγκόσμιο πόλεμο και τον ηρωικό αγώνα του Ελληνικού λαού ενάντια στο φασίστα κατακτητή.

Προφανώς δεν είναι στις προθέσεις της διοργάνωσης η ιστορική ανασκόπηση των γεγονότων εκείνης της περιόδου, ούτε η απονομή ευσήμων ή αναθέματος σε κάποιους από τους πρωταγωνιστές της.

Επιδίωξη του ιστορικού σωματείου της Λαϊκής Βιβλιοθήκης είναι να παραδώσει στο κοινό της πόλης ιστορικές πηγές προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον καθένα να διαμορφώσει την προσωπική του άποψη, να κρίνει ή να σχολιάσει γεγονότα. Τα γραπτά μνημεία και κυρίως ο τοπικός τύπος αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο σε μια τέτοια κατεύθυνση. Χωρίς να σημαίνει πως είναι απαλλαγμένος από ιδιαίτερους πολιτικούς και ιδεολογικούς προσανατολισμούς ή τάση μεγέθυνσης ή υποβάθμισης γεγονότων. Ωστόσο η αναδρομή στον τοπικό τύπο της συγκεκριμένης περιόδου, πέρα από το στοιχείο της πληροφορίας που παρέχει, διευκολύνει στην εξαγωγή χρήσιμων και αναγκαίων συμπερασμάτων

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από προβολή οπτικού υλικού. Ταυτόχρονα στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση τοπικών εφημερίδων που έχουν εξασφαλιστεί για τις ανάγκες της εκδήλωσης από το αρχειακό υλικό της Βιβλιοθήκης και των Γενικών Αρχείων του Κράτους (παράρτημα Καρδίτσας).Το μουσικό σχήμα του «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ» με τους Ντίνο και Φάνη Οικονόμου και Κώστα Κουτσιαλή  θα αποδώσει ρεμπέτικα τραγούδια της κατοχής και της αντίστασης.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση παιδικού βιβλίου από το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής για τον 3ο Τεχνόδρομο Χριστουγέννων